Интервю с КОНТРОЛ

kontrol new 2014Броени дни преди големия концерт на КОНТРОЛ в клуб Терминал 1 успяхме да се сдобием с отговорите на редица въпроси, които зададохме на групата. Макар и с леко закъснение, пред вас ще кажат няколко думи господата Огнян Кьосовски и Иван Гатев. Рапорт почни!

Здравейте, във връзка с последните събития в групата, няма как да не се свържем с вас и да поразпитаме това-онова. След дългото затишие, сега около вас се изви своеобразен тайфун, на  какво се дължи този прилив на енергия?

Оги: Всъщност, не минаха малко години, откакто направихме последния си албум, като не броим спорадичните концерти последните 4-5 години. Натрупва се и енергия, и творческа злоба (хахаха), което трябва да избие в някаква посока. Направихме опит и преди година и кусур, но конят, на който заложихме се оказа леко куц. Явно сега планетите се подредиха в подходящата конфигурация и може би сега е писано нещата да започнат да се случват отново.

Иван Гатев: … и на мен 🙂

За последните десетина година успяхме да видим Контрол само за няколко  живи участия. Липсата на твърдо вокално ядро ли беше причината?

Оги: Определено това е в основата на липсата на нова продукция от нас до момента. След концертът „Сега и завинаги“ беше припламнала лека искрица, която бързо се удави в делничните грижи, но в някои от нас остана да човърка. Правихме няколко опита, които завършваха в посока защо не може да се случи (типично по БГ стандартите), а не как би могло да се случи. Но явно и „инструменталната“ част от групата трябваше да преживее катарзиса, за да разберем, че за нас е важно да свирим това, което искаме, а не на всяка цена да го правим с познатите на публиката лица.

Можем ли да очакваме, че след постъпването на Иван Гатев това ще се промени?

Оги: на 100% !!!

Един въпрос, на който можете и да не отговаряте, защо не продължихте с Кольо или с Пецко?

Оги: Май вече отговорихме на този въпрос 😉

Как изобщо се събрахте четиримата с Иван?

Оги: Дааам, доста често задаван въпрос, но няма как да минем без него. След поредния опит с друг певец, който се провали с доста неприятни последици за нас, се обадих на Иван с молба да ми препоръча някой читав певец за бандата. И най-учудващо за мен беше, че той предложи директно себе си, без капка свян. Хахахахаха. Последва кратко, но изчерпателно прослушване с парчета, които бяхме забравили самите ние, което пък е показателно какъв фен на Контрол е бил Иван. И ето ни заедно.

Иван Гатев: Нямаше как да не опитам. А и да ви кажа честно – предпочетох сам да се погрижа една от любимите ми групи да има нов як вокал. J

Слуховете, които сами разпространявате, говорят че готвите ударен концерт в края на ноември, не е ли време да разкриете малко повече за него?

Оги: Предвид факта, че минаха вече повече от 3 седмици, откакто получих въпросите на това интервю, всичко вече премина в полето на анонсираната сериозна информация и вече не са слухове. J

kontrol terminal 27.10.14Концертът е на 27-ми ноември в клуб „Терминал 1“ от 22:30. Вратите се отварят в 21 часа. Сетлистът ще включва повечето супер полулярни песни на групата, а също и няколко позабравени, но мега яки парчета и три чисто нови. „Герой“, което е вече доста популярно – слушано и гледано с видео в мрежата, почти завършеното „Котка“ и парчето „Булеварда“, което предстои скоро да получи вокалите си от г-н Гатев, да мине постпродукционна обработка и да излезе за слушане в интернет.

Иван Гатев: Няма много бавни песни… 🙂

На какъв имидж ще разчитате на сцената?

Оги: Нека остане изненада за момента (дори и за нас) хахаха.

На какво ще наблегнете сега – ще пишете нов материал за албум или ще разчитате на живи участия?

Оги: Едното никога не е пречило на другото. Но плановете ни са да се съсредоточим над новия материал, който не бих нарекъл точно албум. Имаме над 30 идеи за нови песни, а искаме да запишем и едно, две стари парчета, които така и не са получили качествен запис до момента. След време естествената селекция ще обедини някои от тях в „албум“. А концертите, които планираме към момента са свързани с периода до края на годината, поради факта, че от началото на февруари ме очаква и 40 дневно турне с Kultur Shock, след което продължаваме с Контрол с пълна пара да правим песни и да концертираме, стига да има предложения за това J

Имате ли готови вече парчета или тепърва ще се хвърлите да измисляте?

Иван Гатев: И двете 🙂

Парчето „Герой” определено заявява, че държите на изградения си стил. Смятате ли да експериментирате или ще се придържате към него?

 Оги: Всичко е въпрос на идеи и на нагласа на момента. Нищо целенасочено не смятаме да правим. Имаме идеи, имаме хъс да работим по новите неща, пък каквото излезе. Няма как да надскочим сянката си. Ако някой хареса новите парчета ще сме щастливи, ако не ги хареса, добре. Това сме ние и не смятаме да се съобразяваме с „конюнктурата на пазара“ или какво се харчи в момента. Каквото имаме в главите и душите си, това ще правим.

В този ред на мисли – музиката ви се роди в годините, когато имаше остра нужда от бунт, считате ли че сега положението е сходно и тя звучи повече от актуално?

 Оги: За огромно съжаление положението в България, а и в целия свят не се е променило особено много. Да, сега има всичко по магазините, може да пътуваме свободно, но докато през 80-те ни държаха в ментална нищета, сега се продължава същата акция, но с икономически средства. Бедната, гладна и тъпа маса се управлява лесно и музикалния бунт е най-леката форма на протест. А ние го можем. Прочетете текста на „България“ и помислете дали и в момента не е безкрайно актуален. Или пък „Свобода“, или „Интелигенция“. Парчето „Герой“ е естествено продължение на тази линия.

Иван Гатев: Даже ми се струва, че сега звучи по-актуално… Обществото вече има твърде много информация и знае за проблемите в системата. Голяма част от старите песни сега ги слушам/пея със съвсем други мисли в главата в сравнение с ученическите ми години…

Съжалявате ли за определени случки или пропуснати възможности от миналото?

Оги: Съжалявам само, че пропуснахме толкова много време в опити да реанимираме мъртвеца, разбирай да се опитваме да правим нов бардак със стари жрици на любовта J))))))))

Как в последно време протича творческия процес при вас и смятате ли да включите лицето Гатев в него?

 Оги: Лицето Гатев е пълноправен член на групата още от първата ни официална репетиция и очакваме с нетърпение неговите идеи. Постоянно слушаме за една стара апокрифна тетрадка, пълна с идеи на Иван, но тя все още е химера J Но пък появи ли се … J))))

Иван Гатев: Всъщност малка част от „тетрадката“ вече е пратена на художествения ръководител – Владимир Попчев 🙂

Нещо за финал към читателите на Metal Hangar 18?

 ОЙ! ОЙ! ОЙ! J)))))))

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото