Интервю с Jon Simvonis (DESCENDING)

(Телефонно интервю с Jon Simvonis от  DESCENDING на Албена Цолова – Бета, с подкрепата на магазин „Яко”, София)

Интервюто с Jon Simvonis (DESCENDING) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 26.12.2011 година.

Ако сте били на коя да е дата от седем седмичното турне Surtur Rising, провело се през октомври и ноември 2011г и минало през голяма част от Европа и включващо AMON AMARTH, SEPTICFLESH и AS I LAY DYING то със сигурност с размерите на щанда с мърчандайз на SEPTICFLESH любезно ви е помогнал един симпатяга с тату ръкав. Неговото име е Giannis Simvonis (или познат като Jon Simvonis) и освен да се грижи за тази част от цялата игра около бандата SF той отговаряше и за светлинното шоу на гръцките симфо дет метъли по времето на тази, а и на други концертни обиколки. Има и нещо друго, което свърза момчетата професионално, а именно DVD documentary making of албума на SEPTICFLESH “The Great Mass”. Забележителната режисьорска работа по този видео документ се пада пак на него. Но вечерта на 6-и декември „нахлуваме” с телефонно позвъняване в семейната вечеря в дома на Simvonis, за да ни каже повече за неговата група DESCENDING. За новия албум и за участието на бандата на предстоящ мега силен концерт. Говорим си също за изживяването „Surtur Rising”, за таланта  и как това да си артистичен не е преднамерен ход… DESCENDING стъпиха бързо и на Японския пазар със специално издание на дебютния си албум, от който завъртяха и видео клип към парчето „Valentine’s Day”, режисиран от Bob Katsionis (FIREWIND) точно на 14 февруари 2009-а. Може да изглежда сладникаво, но… само така изглежда! Бандата свири достатъчно твърд модерен метъл, който ще се хареса на феновете на CHILDREN OF BODOM, BLEEDING THROUGH и т.н.… А момчетата работят здраво и никак не им подхожда да ги наричате „лигльовци”.

Дами и господа, представям ви Jon Simvonis!

Jon Simvonis – Здрасти!

От другата страна – Jon, обаждаме ти се, не за да ни разясниш триковете за продаване на тениски по концерти, а за да си говорим за твоята банда DESCENDING. Основана е през 2007-а и през 2008 вече има договор със звукозаписната компания „Massacre Records”, чрез която излиза дебютния ви албум „Enter Annihilation”. Това е доста бързо дошъл успех…

Jon Simvonis – Какво имаш предвид, какъв успех?

От другата страна – Ами, сформирате бандата и хоп – веднага сделка! Не са много групите, които могат да се похвалят с нещо такова. Вероятно имате някаква ваша си тайна как се прави това…

Jon Simvonis – Не, нямаме никаква тайна. Просто подготвихме няколко демо записа, изготвихме и видео, защото видеото върши чудесна работа за представянето, изпратихме ги на куп лейбъли и те харесаха това, което чуват. Ето така се озовахме там, където сме сега.

От другата страна – Елементарно, а?

Jon Simvonis – Аха, ха ха.

От другата страна – DESCENDING бeше представена като „новата групата на бившия китарист на NIGHTRAGE, Constantine”. Би ли се опитал да дадеш по-добро определение за бандата от това?

Jon Simvonis – Всъщност ние се стараем да разглеждаме бандата като отбор. Theo (китарист) й даде начало и останалите се присъединихме един по един, започнахме да прави музика заедно, и да се забавляваме. Останалото е история.

От другата страна – Свирил си в други банди преди, нали?

Jon Simvonis – В много други банди. Преди много експериментирах, опитвах се да свиря колкото се може повече. Но в момента съм на мнение, че най-добре е да си в само една банда.

От другата страна – Би ли споменал някои от тези, с които си свирил.

Jon Simvonis – Да, GOD LIKE DEMON. Имах и някои проекти с други приятели, свирил съм и с INACTIVE MESSIAH (които се казваха WOMB OF MAGGOTS по онова време) и кои други… Ааа, не мога да си спомня всички в момента, защото са много, но това са някои…

От другата страна – Ти си едва на двадесет и кусур години, а за да бъдем точни на 27г. точно. Замислял ли си се, че вероятно много хора ти завиждат?

Jon Simvonis – Че за какво?

От другата страна – Ами, например за това, което спомена, че си бил част от доста банди, пътуваш по цяла Европа с приятелите си…

Jon Simvonis – Да, да така е, правя го, но… Но няма нищо голямо или тайно или… Просто правим това,  което ни кефи… Все още сме много далеч от нещо мащабно, нали се сещаш, иска се още много работа и търпение, докато го постигнем.

От другата страна – Тогава, щом е толкова лесно, би ли ми казал как може да стане така, че аз например да взема, да снимам DVD за следващият албум на SEPTICFLESH?

Jon Simvonis – И в този случай отговорът  ми е същият – просто си върша работата. Бях направил няколко видео клипа и разни такива и пичовете от SEPTICми казаха да го направя (DVD-то). Аз сметнах това за страхотна идея и просто го направих! Ха ха.

От другата страна – Чакай малко да хвърлим малко светлина за какво говорим. Ти си режисьора и изобщо майстора, който стои зад заснемането на DVD-то „Making of “The Great Mass” album of SEPTICFLESH”.

Jon Simvonis – Да, то е документално.

От другата страна – Заснето е с много артистичен…

Jon Simvonis – …подход!?

От другата страна – Да и при следващата ти такава работа стилът ти ще бъде лесно разпознат.

Jon Simvonis – Е, може би, Работата е там, че не това е постигнато без да имам такова намерение. То си дойде естествено в процеса на физическото филмиране, докато аз просто импровизирах.

От другата страна – Тогава значи имаш талант и в тази област.

Jon Simvonis – Ха ха, може и така да е, ха ха. Бъдещето ще покаже.

От другата страна – Фактът, че ти е било лесно и кеф да го свършиш, не означава, че не си създал нещо специално.

Jon Simvonis – Аз лично го харесвам, много даже. Но за да бъде честен, ще кажа, че виждам нещата по следния начин: ако се концентриращ върху нещо и имаш своите ръце да го вършат, то изкуството само идва при теб, ти не създаваш изкуството… Мозъкът ти е превода на твоята енергия, а ръцете ти са твоята машина. Винаги, когато създавам нещо, аз не съм в пълното съзнание на това, какво точно ще се получи… Когато се концентрираш нещото просто потича.

От другата страна – Да се върнем на бандата. Вторият ви албум „New Death Celebrity”, който е във фокуса на нашия разговор и излезе през октомври тази година. Сега ще направим кратка пауза. Кои две парчета от него са ти любими?

Jon Simvonis – Любимото ми е „The Energy” към което пуснахме и видео и… Чакай да помисля… И „Until I Generate” например, готина песен е.

От другата страна – Артуъркът на албума е интересен, той е дело на…

Jon Simvonis – … на Seth от SEPTICFLESH.

От другата страна – Което не е никак трудно да се види, неговият стил е лесен за разпознаване. Но аз разпознавам и човека зад модела на тази композиция…

Jon Simvonis – Така ли!? И кой е той?

От другата страна – George Tambakologos или познат още като Z!

Jon Simvonis – George от SIVA SIX ли? Аз го познавам лично, приятели сме, но… Аз пък не го познах тук… Познавам го във всяка друга обложка, но не и в нашата. Сигурна ли си?

От другата страна – Да, познавам го от 1998-а и в този си „обработен” от Seth начин можем да го видим на много от обложките, които е рисувал Seth – PARADISE LOST, на последния SEPTICFLESH и т.н.

Jon Simvonis – Да, така е, вероятно е любимият му модел.

От другата страна – Като си говорихме със Seth на тази тема, той каза, че предпочита да работи с модели, които познава добре и знае какво да очаква от тях… Както и да е, нека оставим дискусията отворена, пък другия месец ще видим какво ще излезе.

Jon Simvonis – Ама аз не съм сигурен, че е той… Ще питам Seth…

От другата страна – Така да бъде. Вие ще представите „New Death Celebrity” на живо на един много специален концерт.

Jon Simvonis – Да, в Солун!

От другата страна – На 6-и януари 2012г., което ще е едно много добро начало на годината. Ще сте съпорт за шоуто на SEPTICFLESH и DARK FUNERAL в „Block 33”.

Jon Simvonis – Ние сме изключително щастливи, че ще свирим с тези две банди, защото те са много солидни групи. Не само заради SEPTICFLESH, които са мои много близки приятели, но и заради другата група. Много се кефим.

От другата страна – А вече имаш ли представа, колко дълъг ще е вашият сет на този концерт?

Jon Simvonis – Мисля, че ще е около половин час или там някъде.

От другата страна – това обаче не е първият път, в който DESCENDING ще споделят сцена с големи имена в метъла като LAMB OF GOD, с които свирихте миналата година 2010-а и които тогава лично са избрали групата за тяхна подгряваща за шоуто в Атина на 2 юни… Ако нямаш против, изброи още някои.

Jon Simvonis – Te HAUNTED, GOJIIRA, свирихме на фестивала „Exit”, където участваха KORN и PRODIGY… Ох, момент, че не се сещам други понеже са много… А, да – HEAVEN AND HELL, BLIND GUARDIAN, TESTAMENT и много други.

От другата страна – Както стана ясно, догодина те ще свирят в Атина и си мисля, че вие бихте били добра съпорт банда…

Jon Simvonis – За DEVILDRIVER ли? Да се надяваме, защо не… Не съм мислил на това, поне не все още. Може и да стане… А  ти как смяташ дали ще е окей? Концертът е по средата на лятото…

От другата страна – Да, на 1-ви юли, т.е. един ден преди концертът на BLACK SABBATH  в Атина на 2-и юли, така че всички ще са в града по това време…

Jon Simvonis – Да, ще бъде странен гиг…

От другата страна – Кой знае, може пък и светът вече да го няма!?

Jon Simvonis – …ха ха, или поне Гърция…

От другата страна – Ха ха, или може пък тя да се окаже под филипинско „робство”… Както и да е, сигурна съм, че имаш любима банда, с която умираш да свириш на живо.

Jon Simvonis – Много са и не бих могъл да спомена една за сметка на друга така че… PORCUPINE TREE, макар че не бихме си паснали стилово, но аз ги обожавам, а също и KORN, MUDVAYNE… А и някои групи, които не са метъл.

От другата страна – Избери си само дена!

Jon Simvonis – Добре, CELTIC FROST!

От другата страна – Избери си една, и си го пожелай за Коледа…

Jon Simvonis – Еее, тогава няма да са CELTIC FROST, хехе, а KORN например.

От другата страна – Има една фраза, която казва, че „Човек е толкова голям и силен, колкото големи и силни са мечтите му”, така че мечтай!

Jon Simvonis – О, да! Правя го непрекъснато!

От другата страна – Четох, че наскоро си записал някои вокали за новия албум на MYSTIC PROPHECY „Ravenlord”. Това се случи, защото двете банди са в един и същи лейбъл, защото сте приятели с Roberto Dimitri Liapakis (вокалистът на бандата) или?

Jon Simvonis – Малко или много и заради всичко това. Познавам се с Dimitri Liapakis, който търсеше някой, който да изпълни крещящите вокали, спомена ми и така аз ги записах.

От другата страна – Като споменах MYSTIC PROPHECY, където е свирил и (вече настоящия китарист на Ozzy), не мога да не ти задам и въпрос за него (Gus G или Kostas Karamitroudis). Предполагам, че ще се съгласиш с мен, че той постигна най-големия световен пробив, който някой гръцки метъл изпълнител някога е правил…

Jon Simvonis – Да, така е, той го направи!

От другата страна – А какви са твоите амбиции лично като артист и за бандата ти?

Jon Simvonis – Аз винаги съм бил и съм амбициозна личност. Ние всички имаме своите желания и амбиции, но по моему е по-добре да си ги запазим само за себе си. Надявам се, че ме разбираш?

От другата страна – Ами, не!?

Jon Simvonis – Не бих искал да ги споделям, това е нещо много лично.

От другата страна – Тогава поне кажи дали и колко са големи?

Jon Simvonis – Миии, не знам дали са големи, но са си мои!!!

От другата страна – Твърде лични, а…?

Jon Simvonis – Ще обобщя, че единствената ми амбиция е да имам възможност да  върша това, с което се занимавам в момента и да го правя добре!  Да му се отдам напълно и да мога да продължа да го правя и в бъдеще.

От другата страна – Много скромно…

Jon Simvonis – И реалистично, защото е благословия да си в състояние да правиш това, което харесваш… Да живееш изобщо, особено в наши дни, когато всичко е прецакано. Ето защо аз ще съм благодарен, ако всичко е наред, ако става по-добре и все по-добре и продължи…

От другата страна – Тъй като 2011 почти изтече, предполагам вече имаш личен фаворит за албум на годината?

Jon Simvonis – Да, имам!

От другата страна – И той е…?

Jon Simvonis – Знаеш ли, това е интересен въпрос, защото през годината съм изслушал много албуми, но вече като че ли не попадам на много силни албуми… Вече го няма качеството, което групите предлагаха преди. Харесвам новия OPETH, новия MEGADETH също е куул, както и DEVILDRIVER. Но в миналото имаше бомбардиране с добри албуми, а днес липсват такива. Така или иначе, новия на KATATONIA е готин.

От другата страна – А нещо извън метъла?

Jon Simvonis – Слушам много различни неща. Миналата година открих една група – COCO ROSIE – нещо странно е и приятно. Много харесвам и Roy Orbison, ALICE IN CHAINS, BEATLES… Michael Jackson е един от фаворитите ми, също и QUEEN…

От другата страна – Кажи още нещо за „New Death Celebrity”.

Jon Simvonis – Хубавото на този албум е, че той е концептуален. Всеки един елемент, който включва е там, заради точно определена причина. Дадох му заглавието „New Death Celebrity”, защото една знаменитост става такава, когато умре. Всяка една от песните е различен период от живота на знаменитостта, като последната се отнася до този, когато е бил/а роден/а, а първата е за този, когато вече си е отишъл от този свят. И понастояще е знаменитост. Това е концепцията на албума.

От другата страна – И как стигна до идеята?

Jon Simvonis – Не знам. Идеята сама стигна до мен!

От другата страна – И няма нищо общо с Amy Winehouse, например?

Jon Simvonis – Не, не, албумът беше готов много преди това с Amy да почине. А тези неща се случват постоянно, както знаеш… А в албума обяснявам за душа, която се опитва да разбие кармата… Не  е лесно да се забележи, но има много подобни неща наоколо.

От другата страна – Леле, много философско!

Jon Simvonis – Да! Така е, готино е, много се кефя.

От другата страна – Макар че е извън темата за DESCENDING, искам да те питам нещо за турнето, което вече споменахме „Surtur Rising”, което е една мега продукция и изобщо яката работа… Какво би казал за изживяването като цяло – това беше едно седем седмично турне, на което пътува и ти със SEPTICFLESH (като човек на мърча и на светлинното им шоу)?

Jon Simvonis – Това беше една ужасно голяма продукция и аз съм страшен късметлия, че бях част от нея. В никакъв случай не беше нещо лесно, беше трудно и за да разбереш какво точно беше, просто трябва да си го преживял!  Никак не елементарно, защото, както ти го описах и лично на теб преди, то е като часовник и всеки един от пакета е като част от неговия механизъм, който трябва да работи точно, за да функционира и целият часовник добре. Но пък се забавлявахме извънредно много… Много яко си прекарахме с всички пичове на това турне, беше перфектно от-до.

От другата страна – А как бяха момчетата от бандите като личности, като отношение към теб и един към друг?

Jon Simvonis – Всички са големи симпатяги, които се забавляват, свирят музиката, която харесват, обожават да го правят, обожават да са на сцената, обожават да са на турне като цяло. Изживяват го напълно. И бих добавил, че всеки един на това турне беше земен и здраво стъпил на земята, което според мен беше решаващият момент.

От другата страна – Нещо друго?

Jon Simvonis – Мерси за интервюто. Искам също така да благодаря на всеки един, от който зависи, че ми позволи да правя това, което искам. И към всички, продължавайте да правите това, което ви влече! Ще ми се да ви поканя на шоуто на SEPTICFLESH Солун на 6 януари, ние DESCENDING ще подгряваме. Мястото е приятно, така че ще си изкараме чудесно там! Заедно с DARK FUNERAL в „Block 33”.

От другата страна – Всъщност знаеш ли какво? Вече 9 души от България имаме билети за концерта, а може да станем и повече.

Jon Simvonis – О, наистина ли? Супер, ще е много яко, очаквам го с нетърпение.

От другата страна – И ние, и не се изненадвай, ако видиш български флаг в публиката.

Jon Simvonis – Ха ха, супер.

От другата страна – Ще се видим скоро! Чао.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото