Интервю с GWENDYDD

(English version on page 2)

Този път ще ви запознаем с младата банда GWENDYDD. Чиста случайност, смелост, едно участие в риалити шоу, или просто късмет са ги събрали в името на едно от най-универсалните лекарства – музиката. В интервюто разказват Никифор Никифоров (Бамби), Вики Стоичкова, Ирена Ангелова и Тина Желязкова.

_DSC8065

Metal Hangar 18: Чия е идеята за групата?

Бамби: Тези всички въпроси… Да не прозвучи, като аз и всички останали? Като цяло идеята е моя. Всичко е отдавна, сигурно повече от две години. Първоначално идеята беше да е изцяло женска група, а аз само като продуцент, мениджър и т.н., но така стана, че пробвахме няколко варианта за барабанистки и нещо не се получи.

Metal Hangar 18: Това някъде около Fat Bamb Records ли се зароди като идея?

Бамби: От преди това още. По принцип имам много идеи за парчета. След като с O.H. вече не сме действаща група, а идеите продължават да се трупат си дадох сметка, че в България няма група с чак толкова тежки, женски вокали и да свири чак толкова тежък стил. Идеята беше да е нещо брутално, естествено до толкова, колкото да не е брутален грайнд кор и да си останем “forever underground”. Исках да направя група, която да свири само моите неща, естествено кой, каквото иска да добави и разнообрази, за да стане по-яко. Нали както казах с барабанистките „ударихме на греда“, а пък на мен така, или иначе ми се свири и момичетата прегърнаха тази идея. Нещата се движат добре за сега.

Metal Hangar 18: Как бихте определили вашия стил?

Вики: Имаше един човек, който ни каза, че сме мелодичен деткор. Аз не мога да го определя като такова.

Рени: Ние свирим това, на което се кефим. Няма определен стил, към който да се придържаме. Всяка една песен е нещо много различно.

Metal Hangar 18: Официално кога се събрахте?

Бамби: В този състав? Реално – официално…

Вики: Август? Oктомври ни беше първият концерт. Два месеца преди това, значи aвгуст.

Рени: След като записахме клипа на Suicide“, края на август 2019-та.

Бамби: Иначе проекта го стартирахме, някъде лятото на 2018-та, след „Гласът на България“.

Metal Hangar 18: А от този формат ли забеляза гласовите данни на Вики?

Бамби: О, да. Там я забелязах и веднага потърсих контакти.

Metal Hangar 18: Вики, разкажи ни за впечатленията си около конкурса. Как реши да участваш?

Вики: Аз учех музика във Voice Academy. С още две момичета, Яна и Габи решихме да пробваме и да разберем за какво става дума. Така или иначе нямаше какво да губя. Реших да е точно по начинът, по който направих изпълнението, защото до сега в България не бях забелязвала някой да излезе точно по този начин. Изобщо не очаквах да се обърнат. Беше супер забавно. Като цяло нищо не съм очаквала, не го направих с някаква цел, просто исках да видя какво ще стане. Те забравиха да ме питат как се казвам (смее се).

Metal Hangar 18: Ти всъщност на колко беше тогава и от кога се занимаваш с музика?

Вики: Когато се явих бях на седемнадесет. Общо взето с този стил на пеене се занимавам, някъде към дванадесет-тринадесет годишна.

Metal Hangar 18: От къде си се повлияла? Кои са групите, които са те впечатлили?

Вики: Главно SLIPKNOT, AS I LAY DYING, CHILDREN OF BODOM.

Metal Hangar 18: С този начин на пеене, какво искаш да изразиш, какво искаш да представиш?

Вики: В чистото пеене също има адски много емоция, но някакси във викането сякаш е повече. Плюс това е много яко. Ако си супер ядосан, или някоя тема супер много те вълнува и искаш да ги изразиш чрез пеене, с чистите вокали е някак недостатъчно.

Metal Hangar 18: Добре, ясно Вики как попада в групата, а останалите ще споделите ли как се озовахте на това прекрасно място? Познавахте ли се от преди това, примерно от училище?

Рени: Не, никой не познаваше никого от преди това. Всички покрай бандата се запознахме.

Бамби: Единствено аз се познавах със Сончето от преди. Когато с Вики се разбрахме, че започваме сериозно да търсим хора, аз съответно проверих покрай мои познати музиканти и ги помолих да дадат едно рамо. Цялата работа дойде от Васето от ODD CREW, който дава уроци по китара. Чух се с него, обясних му за какво става въпрос и той ми препоръча и двете.

Metal Hangar 18: Въпрос към Бамби, до сега нито в O.H., нито в URBAN GREY е имало женско присъствие. Сега как се чувстваш в банда само от момичета? Ясно, че си искал това да направиш, но има ли нещо, което да ти е по-трудно или по-лесно?

Бамби: Доста по-лесно ми е с организацията на всичко. Някакси тези жени се хвърлят в боя, никой не пита и не се мотае. Имали сме до сега малко участия, но много стегнато и организирано сме се подготвяли, без излишно да се разсейваме. Въобще във всичко има пълна организация. Коментира се и после се действа. Това нещо доста ме улеснява, защото аз не мога да се занимавам с всичко и в същото време да свиря. Трябва някой да помага, а тук определено всички помагат. Честно казано в група с чак такава организация не съм бил, колкото и да съм имал желание.

Metal Hangar 18: Около лайв изпълненията как протичат нещата към момента?

Бамби: За сега нещата протичат добре. Хората се кефят. Няколко пъти ме питаха как съм ги събрал толкова момичета и даже един пич си каза, че откровено ми завижда. Тепърва ни предстоят преживявания, тази година имаме план за доста събития, участия, промоции и т.н.

Metal Hangar 18: Имате ли си вече някаква ваша си традиция преди концертите?

Вики: Преди първия концерт, Рени беше гушнала една бутилка уиски, аз пък пиех капки „Рескю“ и почнахме веселяшки да си пеем. После пихме по едно за отскок. Може да се превърне като традиция.

Metal Hangar 18: Готови ли сте за критики?

Вики: А… „лоша реклама няма“!

Бамби: Аз съм готов за всичко. Който, каквото иска, това да говори. Аз съм щастлив от това, което правя.

Рени: Хората винаги си имат някакво мнение. Въпросът е, че на нас ни харесва и все пак, ако на хората им харесва – супер!

Вики: О, това e като този коментар: „колко сладко, че баща им, им е записал барабаните“.

Metal Hangar 18: Разкажете ни за ”Suicide”. Защо това парче избрахте?

Вики: То идеята… Принципно, когато някой чете текста си го разбира по свои начин. Като цяло идеята ми дойде заради една моя приятелка, която имаше доста тежък период. Тя ми е доста близка и просто си мислех какво би се случило, ако тя посегне на живота си, аз как бих реагирала. Казах ѝ, че текста си е за нея, много добре реагира.

Бамби: Иначе парчето е първото, което написахме заедно с Рени.

Metal Hangar 18: Как избрахте името GWENDYDD?

Бамби: Направихме един списък с имена. Те бяха примерно четиридесет. Всеки си беше харесал по няколко и трябваше да седнем и едно, по едно да ги проверим в търсачката, дали вече не е заето. Искахме по някакъв начин да звучи метълско и по някакъв начин да има и женственото. Не помня на кой му дойде идеята да разгледаме някакви митични, мистични, горски неща и попаднахме на това име Gwendydd. В различни истории е представена като жена, или сестра на великият магьосник Merlin. В едната история се разказва как Merlin е затворен в едно дърво, някой му е направил магия и той е предал всичките си знания на Gwendydd. Имаше и още няколко, които ни звучаха интересно, но се спряхме на това. Все пак има го метълското, женственото, стои добре като лого.

Metal Hangar 18: Според вас има ли нещо, като състезание между групите, вместо да се подкрепят.

Бамби: На мен ми се струва по-скоро, като да си помагаме и да се подкрепяме. Никога не съм имал пререкания с някой или да чувам лоши коментари. Даже покрай кампанията, която стартирахме наскоро, видях хора от доста групи, които я споделят и бях много приятно изненадан. Нещата вървят така, че всеки да помага на другия.

Metal Hangar 18: Колко парчета ще бъдат включени в албума?

Рени: Осем, плюс интро и акустична версия на Suicide.

Бамби: Лека версия на Suicideс акустична китара, с кахон..

Вики: С чисти вокали…

Metal Hangar 18: Това предизвикателство ли е за теб?

Вики: Да, определено.

Metal Hangar 18: Вики, ти по едно време не даваше ли уроци?

Вики: Не, че давам уроци, просто някой, ако ме попита как се прави, с радост ще му покажа. А самата аз съм се научила от клипове в Youtube. Майка ми малко се уплаши, когато ме слушаше да се упражнявам.

Metal Hangar 18: Как реагират родителите ви на музиката, която творите.

Вики: Баща ми реагира повече. Каза ми: „Ти си момиче, не е ли по-добре да пееш нещо женствено?“.

Рени: Когато започнах със свиренето, родителите ми си помислиха, че ще се откажа много бързо. Бяха дори убедени в това, но за тяхно съжаление, аз не се отказах. Помагат ми с каквото могат и ме подкрепят.

Тина: И мен ме подкрепят, макар баща ми да обича повече тишината, но днес разбрах, че се гордее с това, което правя, защото е разказвал на колегите си за групата, за клипа и за моето участие. Обикновено не ме разпитва и ми беше много странно, когато ми казаха.

Metal Hangar 18: Ако можехте да избирате да свирите с някоя група, коя би била?

Тина: DREAM THEATER!

Вики: SLIPKNOT!

Рени: Като най-лесно постижимо, с удоволствие с ODD CREW. Все пак и покрай Васко се запознахме всички.

Metal Hangar 18: Какви са ви плановете занапред?

Бамби: Сега искаме да изкараме албума, за да можем да го представим и навън, да имаме нещо изградено, да направим още клипове, за да трупаме история. Имаме и още идеи и нищо чудно другата година да запишем още един албум. Пак казвам предстоят много събития тази година и същевременно ще действаме и по новите неща.


Така протече нашата среща с GWENDYDD. Повече информация за техни събития ще намерите в официалната им Facebook страница. Ако искате да допринесете за осъществяването на предстоящия албум „Human Nature“, можете да посетите този линк. Ние от Metal Hangar 18 със сигурност ще следим развитието на групата и ще ги подкрепяме.

Текст: Златиана Илиева
Снимка: Orleff Photography

  1. #1 написан от Анонимен (преди 4 години)

    Браво на девойчетата и младежа. 🙂

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото