„Grá е сравнително нова група от Швеция, която определя стила си като „classic swedesh black metal“. Свързахме се с фронтмена и лидер на групата Andreas Heljarmadr за интервю, което не стана много кратко, но надявам се ще ви е интересно да прочетете гледната му точка по някои житейски, философски и чисто професионални теми.

MH18: Здравеите, момчета! Благодаря за интервюто. Някои от въпросите са от ваши фенове. Имаме скромно общество, наречено Bulgarian Black Metal Fans и помолих членовете му, ако имат желание да ви попитат нещо.

Като начало искам да ви попитам за името на групата. Както знам (поправете ме ако греша) Grá означава „Любов“? Защо избрахте това име? „Зла“ black metal група с такова име или там има друго значение? И тук е мястото да споделя нещо инетерсно. В българския език с тази дума „Grá“ (Гра) изразяваме крясъците на гарваните.

A.H. : Думите имат различно значение в различните езици. Много пъти сме го чували това за „любовта“, но в скандинавските езици това означава „Сив“. и то не сив като цвят, а в смисъл на нюансите на реалността и пътя между тях. В Швеция враните и гарваните казват „kraa“.

MH18: Вие сте сравнително млада група. Разкажете повече за историята ви. Как се срещнахте и решихте да направите Grá?

A.H. : Познавам Dimman от 2008г., когато се присъедини към мен в Cursed 13. След като записахме Cursed 13 / Domgård split CD през 2009г. решихме да започнем с нов албум (който беше издаден миналата година чрез Carnal Records) и в процеса на работа в репетиционната започнаха да идват тези звучащи old school black метал рифове и се почувствахме вдъхновени. Това очевидно не беше Cursed 13 материал, тъй като Cursed 13 звучеше по-технично и тежко. Решихме да запишем песните. Е, в края на краищата се оказаха в личните ни колекции, но станаха толкова добри, че започнахме да търсим лейбъл, който да се заинтересува от издаването им. Малко след това те бяха издадени чрез Greek SonicDeath Armageddon Records в едно EP наречено „Helfärd“. Имаше интерес, продължихме напред и започнахме работа върху пълноформатен албум (имаме договор за два албума с Swedish Unexploded Records) и се подготвяхме за концертни изяви, които започнаха да се превръшат във важна част от Grá. След като продадохме копията на първото си EP започнахме да търсим къде биха могли да купуват на едро нашия мърч, щандове на концерти и подобни. Оказа се, че SonicDeath е продал всички CD-та на музикален магазин в Атина. В замяна Bowel of Noise се заинтересува да издаде творчеството ни на винил (първата CD версия на нашето EP е напълно изчерпано, но скоро се очаква винила). Това е интересен факт, тъй като използваме много гръцка митология в текстовете и визията си. Горди сме, че EP-то „Helfärd“  е под гръцки лейбъл.
В момента Grá е концертно активна, четиричленна група с едно EP, пълноформатен албум, M-CD и нов сингъл в дискографията си. Освен това имаме четири официални видео-клипа и следващия албум ще бъде издаден през това лято.

(от фен): Мислите ли, че ако бяхте стартирали групата някъде през 90-те щяхте да станете известни колкото Dark Funeral или Marduk например, още повече, че стилът ви е „classic swedesh black metal“, който беше много популярен точно в този период? Колко важно е за вас да бъдете известни, доколкото понятието „известен“ може да бъде отнесено към Black метал група?

A.H. : Трудно е да се отговори на този въпрос. Познавам много групи от 90-те, на които не им се получи, но е трудно да се каже дали е било защото са се предали твърде рано, или не са били достатъчно добри, или просто са имали лош късмет. Известността сама по себе си е без значение на личностно ниво, но със сигурност, по дяволите, прави по-лесно това да излезеш отпред и да изнесеш шоу пред маниакална публика, която е респектирана от музиката и хората са нетърпеливи да те видят. Иначе няма смисъл даже да свириш на живо или да издаваш албуми ако никой не ги купува, слуша или идва на концерти. Важно е да покажеш уважение към тези, които купуват записите и слушат това, което имаме да кажем. Предпочитам уважение като към музикант и текстописец, отколкото като към някой търсещ внимание клоун.

MH18: Смятате ли, че black метала, който свирите започва да губи популярност тъй като вече има много нови суб-жанрове, които са много по-харесвани и приемани от феновете?

A.H. : Не, защо? Виждаме много black фенове от генерацията на 90-те на нашите концерти, както и много млади фенове, които наистина носят old school-а във вените си. Лично аз пет пари не давам за това какво е модерно. Пиша музика, която идва първично от вътрешния ми мрак и правя това от 90-те. Ако хората го харесват, го харесват, ако не, какво по дяволите мога да направя аз по въпроса? Откъде дойде пауър метал вълната? Или траш-блек вълната? Някои групи оцеляха, защото бяха верни на себе си от началото, много изчезнаха в следващото модно нещо, когато вълната ги грабна. Трябва да слушаш и създаваш музика защото го ИСКАШ не защото някой идиот ти е казал, че този суб-жанр е хит.
Grá е тук за да остане и никога да не предаде пътя към, който се е устремила или миналото си!

MH18: Heljarmadr свири също и в Domgård. Как се справя с работата си в двете групи? Разкажете ни, моля за Domgård? Те съществуват от 1997 година, но имат само два пълноформатни албума, каква е причината за това?

A.H. : Domgård е група, която много изстрада в тоя свят. Връщайки се в ранната 2000г. много от членовете на групата бяха арестувани за палеж, защото бяха изгорили къщите на Бога. Това доведе до хаос и излежаване на присъди за няколко години. Преди арестите имаха само демо касети, които бяха издали, но след прекараното време в затвора Grim Vindkall успя да призове нови сили в Domgård. Това доведе до сплита с Cursed 13. Това е момента, в който започнахме да си обменяме услуги. Аз се присъединих към Domgård за да завършат състава, а Grim се присъедини към Cursed 13 (също сътрудничи в писането на песни и като вокал в една от песните на Grá в дългосвирещия албум). Тъй като не съм от членовете основали Domgård и нямам отговорности що се отнася до писане на песни и обмисляне на концепцията на текстовете, това прави нещата лесни за мен, да изсвиря своите партии и да използвам творческия си потенциал в Grá. Аз допринасям за енергиите, които са същността на Domgård, а те допринасят за моята същност.
И за да отговоря на втория ти въпрос, split албума и двата пълноформатни албума от 2009г. могат наистина да се смятат за слаби. Планувани са много неща за в бъдеще, не се притеснявай.

MH18: А сега искам да започна със „задължителните“ въпроси за вярванията и философията. Като начало темата на текстовете ви е „Мрачните аспекти на древния, Скандинавски спиритуализъм“. Разкажете ни повече за тъмната страна  на Скандинавската митология?

А.H. : Има много неща, които могат да бъдат казани по тази тема, но аз съм научил, че този, който има интерес ще намери каквото му трябва. През последните години този тип традиции бележат голяма популярност и има такива групи по целия свят. В основата си това е окултизъм с корени в Скандинавската митология. Всички религии имат мрачен аспект (това се отнася повече към унищожението, отколкото към създаването) и това е, което ме интересува, анти-живот, анти-човешки, анти-космически сили.

(от фен): Практикувате ли Сатанизъм, и ако да, извършвате ли Сатанински ритуали?

А.H. : Зависи какво дефинираш като Сатанизъм. Обикновено използвам наименованието „сатанист“ когато ме попитат да опиша своята същност по прост начин, защото най-вероятно се изправям срещу всичко, против което са другите. И най-вероятно срещу всичко, което те смятат за скъпо. Сатаната е противник на живота и светлината и наистина не ми пука как искаш да го наричаш, дали Satan, Surt, Lucifer, Belial или някаква друга създадена от човек дума. Същото е и за мен. Всеки език и култура има дума за Смъртта, но все още смъртта е еднаква за всички, независимо от начина, по който го казваш. Правя ритуали за да разгранича себе си от расата на плъховете(rat race), работя върху премахването на морала от мислите си, за да мога да ги видя по-ясно. Материалните неща, които използвам обикновено са кост и огън, понякога пепел.

MH18: Може би е клише да свързват всяка black метал група със Сатанизма, но какво мислите за това като цяло? Забелязала съм, че много шведски black метал групи издигат в култ Смъртта (Watain, Withershin, вие), какво означава Смъртта за вас лично? Вярвате ли, че ние живеем някъде между този и „онзи“ свят и връзките ни с живота са много по-слаби от тези със Смъртта?

А.H. : Да, и както казах в предния въпрос не е важно как я наричаш, смисъла е същия. Предполагам, че изхождайки от различията за някой става все по-уместно да отиде до източника, или вратата ако искате. Всички религии и традиции свършват на едно и също място, Смъртта. Знам, че там има много повече от това, което можем да видим и разберем с ограничения си интелект. Има също много неща, които трябва да научим без да ги виждаме, скрити в смъртни и фалшиви възприятия. Вярвам, че има много пътечки за извървяване отвъд този свят. Всички съмнения ще бъдат осветени когато умрем, все едно дали ни харесва това, което ще намерим или не.

(от фен): Използвате ли наркотици или подобни вещества? Какво е мнението ви за творците, които ги използват? Може ли това да помогне да изразите Черните изкуства по много по-дълбок начин или е въпрос на личен избор?

А.H. : Едно от нещата върху, които работех е да премахна всички тези шибани морални норми, с които обществото насила ни е хранило, от моето мислене. Всички тези „ти не трябва“. Не трябва да пушиш, не трябва да пиеш, не трябва да вършиш неща, които държавата смята, че са нездравословни за обществото. Аз мисля, че ако ти ИСКАШ и МОЖЕШ, ти ЩЕ. Ако това се вписва в дългосрочната ви програма (ако имате такава). Лично не мисля, че дрогата е в моята програма в този момент от живота ми. В други моменти дрогата беше това, от което имах нужда. Не съдя никого за това, че ги използва или злоупотребява, още повече, че това не ми влияе директно. Хората си правят своите собствени планове и кой, по дяволите съм аз, че да казвам как другите да прекарват отблъскващото време от живота си? Защо да ме е грижа? Аз ВЯРВАМ, че употребата на дрога може да разшири хоризонтите на всеки артист. Ако счупиш бариерите на своето съзнание ще видиш нещата от нова перспектива. Ако разкъсаш стената, изгледа ще е разшири. Ако поставяш тухли на нравственост пред прозорец никога не виждаш миналото, а тухлите и прозрачността на стъклото ще бъдат безполезни.

MH18: Да се върнем на музиката. Вашата група подгрява Dark Funeral на техния 20 Years Anniversary концерт. Разкажете ни повече за този концерт?

А.H. : Така, Dark Funeral ни поканиха да открием събитието като специална съпорт банда. Очевидно са видели нещо в Grá, което е било привлекателно и са помислили, че бихме се вписали добре, и се получи. Шоуто беше разпродадено и заедно с Dark Funeral направихме една заредена с мощ вечер, наситена с дълбок мрак. Филмирахме нашето шоу и се надявам материала да бъде реализиран в бъдеще.

MH18: Мислите ли, че това шоу ще помогне на кариерата ви да продължи напред по желания от вас начин, още повече, че там бяха  емблематични за black метала имена като Legion, Themgoroth, Emperor Magus Caligula

А.H. : Времето ще покаже, това беше страхотна възможност за нас да излезем пред по-голяма публика и то публика дошла специално за black метал шоу. Ако трябва да спомена още имена, откривали сме за Taake, Glorior Belli и ABSU.

(от фен): Кои бяха последните албуми, който чухте и ви харесаха?

А.H. : Вече рядко даже купувам албуми и нямам идея какво се случва на сцената в момента, така че нямам добри примери за да ви ги посоча. Но последният албум, който активно слушах беше Tulus, страхотният албум „Evil 1999“. Имам високи очаквания от новите албуми на Mayhem и Septic Flesh.

(от фен): Слушали ли сте български black метал групи? (ако не сте мога да ви препоръчам някои имена) ? Какво знаете за нашата black метал сцена?

А.H. : Не, честно не съм слушал никакъв български black метал, но ще чуя, разбира се ако ми дадете някакви линкове. Никой не ми е говорил за това и никога не съм имал възможността да науча нещо за вашата сцена. Така, че чувствайте се свободни да ме образовате!

(от фен): Бихте ли свирили на Балканите и в България?

А.H. : Да, бихме били радостни да дойдем в България и всички страни на Балканите, ако ни се предостави възможност. Кажете на местните си промоутъри за нас.

MH18: Благодаря за отделеното време. Последни думи.

А.H. : Благодаря, Милена за показания интерес към Grá. Изпълнени сме с гордост, че нашето име се разпространява в България и се надяваме в бъдеше да го последваме като дойдем за концерт там.

Hell Charon!