Интервю с ELIMINATOR

 

Да започнем с най-логичното нещо: бихте ли представили Eliminator на нашите читатели?

Eliminator е хеви метъл група, базирана в северния английския град Ланкастър. Състои се от: Seb Overton – вокал, Matt Thomas – китари,  Jack MacMichael – китари, Jamie Brandon – бас китара и Dave Steen – барабани (повече за групата може да намерите тук.)

Как решихте да формирате Eliminator?

Matt и аз (Jack) първоначално формирахме това, което което по-късно се превърна в Eliminator – още в първата година от нашето обучение в университета, през 2005. Преместихме се в Ланкастър, за да учим и се случи така, че попаднахме в един и същи колеж. Естествено, решихме да репетираме заедно в свободното си време и логично стигнахме до идеята да намерим и други музиканти, с които да съставим група. Окончателното сформиране на Eliminator стана през 2008 година.

Как бихте описали групата Eliminator за тези, който не са чували за вас?

– Бих казал, че музиката ни е повлияна главно от хард рок и хеви метъл групите на 70-те и 80-те години – стремим се да пресъздадем духа на онази епоха.

Защо избрахте Eliminator за име на вашата група? Предполагам знаете, че има други групи със същото име?

– Всъщност, наистина съжалявам за избора на това име. Случи се така, че още в най-ранните дни на нашата група бяхме организирали концерт – но още не бяхме решили какво ще е името на групата. Имахме някои идеи, но всички те бяха ужасни! Eliminator изглеждаше най-приемливо. Предположих, че ще има и други групи с това име, но ни беше необходимо бързо име за отпечатване на плакати за концерта, така че нямахме време да измислим нещо по-добро. И името просто си остана след този концерт.

Какво повлиява вашата музика? Бихте ли назовали някои групи, които са оказали особено въздействие върху нея?

– Повлияни се най-вече от хард рок групите от 70-те и 80-те години. Разбира се, всички сме получили особено въздействие от великите Iron Maiden, Judas Priest, Blue Oyster Cult, Rainbow, Dio, Thin Lizzy и др., но също така и от по-малко известни групи от същото десетилетие, които така и не получиха заслужена слава. Скандинавските метъл банди като Merciful Fate, Heavy Load и Gotham City оказаха голямо влияние върху музиката, която сме писали напоследък.

Много хора намират прилики между Eliminator и Iron Maiden (с Paul Di’Anno). Как мислите, кои са пресечните точки между вас и Iron Maiden?

– Това е много ласкателно сравнение! Лично аз не смятам, че звучим твърде много като Iron Maiden, но предполагам, че има някои прилики. Ние със сигурност не сме единствената метъл група, повлияна от Iron Maiden!

Какви са бъдещите планове за групата? Мислите ли за пълен студиен албум?

– Влагаме толкова усилия, колкото можем в Eliminator, но това не винаги е лесно. Все пак музиката е само наше хоби. В животът, с който всички ние трябва да се справяме, работим на пълно работно време, така че, за съжаление, понякога групата трябва да остане на заден план. И все пак възнамеряваме да направим цялостен албум, в който ще се включват новите ни проекти. Бихме искали да направим продукция, с която да се гордеем, а не да представим нещо набързо скалъпено.

Голямо удоволствие ни доставят изпълненията на живо. След посещението ни в Швеция през 2012 г., в нас се появи желание за пътуване и в други страни, така че се надяваме, че в бъдеще ще имаме много концертни изяви и извън Великобритания!

Право впечатление, че на обложките на албумите ви до момента е отбелязано, че музиката и текстовете са дело на Eliminator. Може ли, все пак, да споделите кой е отговорен за тях и за идеите за новите песни?

– Няма един ръководител, всеки от нас има своя принос. Например, аз мога да дойда на репетиция с полуготова песен и тогава всички ще я разучаваме и репетираме заедно и така всеки ще вмъкне идеи за това, как да се развие песента. Това е, което обикновено се случва – някой представя една основна идея на другите от групата и след това заедно работим, за да я превърнем в завършена композиция.

Планирате ли да запише няколко песни с историческа тематика като ‘The Warrior … Of The Sky’ и ‘Danger In The Skies’ или ще се концентрирате върху фантастични текстове като ‘Lost To The Void’, ‘Echoes и The Seer’?

Danger In The Skies всъщност е в сферата на фантастиката, в която става дума за НЛО, преследващ пилот. Въпреки че е възможно да съществува живот и на други планети, освен нашата, “истината е някъде там“, ха-ха!

Новите текстовете ще бъдат свързани с предстоящия музикален материал. Нямаме решение за конкретната посока на нови текстове, макар че аз искам да пиша повече текстове от типа научна фантастика! Имам идеи, повлияни от филмите Blade Runner и Videodrome, които ще предложа на групата, но само ако сме композирали подходящата музика.

Като се има предвид колко бързо Eliminator добива популярност, готови ли сте да поемете риска да станете професионални музиканти?

– Това би било някакъв сън! Кой не би искал да се откаже от обикновената си работа и да се отдаде само на своята група! За съжаление, аз не мога да си представя това да се случи с нас. Eliminator е нашето хоби.  Би било готино да правим музика, за да изкарваме прехраната си, но е много малко вероятно!

Знам, че търсите нов вокалист. Бихте ли ни казали как минават прослушванията? Ще изненадате ли скоро феновете си с новия избор?

– Извинявам се, че отговарям толкова късно! Този въпрос вече не е актуален за това интервю, защото прослушванията свършиха. Споразумяхме се за вокалист –  и това е Seb Overton. Досега той е бил на три концерта с нас, включително на Full Moon Dog фестивала в Лийдс, който мина много добре!

Знаем, че е трудно за една нова група да запише студиен албум. Какви са основните проблеми, с които трябваше да се справите по време на записите на ‘We Rule The Night’ и ‘The Seer’?

We Rule The Night беше истинско предизвикателство, защото го записахме изцяло сами. Записът на целия албум стана в апартамента на Jamie, от който той се изнесе и аз всъщност сега живея в него. За щастие, апартаментът е над магазин и няма съседи наблизо, така че вечер можехме да вдигаме голям шум.

Записът беше труден, тъй като имахме ограничени технически познания, така че много от процеса беше съпътстван с повторни опити и грешки. Въпреки това, ние нямахме лимит на времето, което е огромно предимство. Липсваха и натискът, който се очаква в студио, и крайните срокове. Спокойно постигахме нашите собствени цели. Плюс това, бяхме много близо до кръчмата, така че винаги, когато се отегчавахме, можехме да прескочим за по едно питие и да подновим работата си по-късно!

Записът на The Seer беше много по-лесен заради помощта от нашия приятел Дейв Макнес, който е възпитаник на университета в Ланкастър и има достъп до техните звукозаписни студия. Имахме на разположение много скъпо високотехнологично оборудване и той знаеше точно какво да прави с него. Записът на музиката мина бързо, тъй като бяхме много добре подготвени. Основният проблем бяха вокалите. Това е едно от нещата, които за съжаление допринесоха за напускането на Tak.

Има ли някакъв шанс да се видим един ден в България?

– Абсолютно! Звъннете ни и ние ще дойдем!

Кое е най-забележителното шоу на Eliminator до момента?

Muskelrock, без съмнение. Това беше голям концерт в най-големия фестивал в света. Призовавам ви да посетите, ако имате възможност, там се създава най-добрата фестивална атмосфера!

Какво е вашето мнение за състоянието на хеви метъл сцената днес?

– Предполагам, че е по-силна, отколкото е била до преди няколко години. Аз не обръщам много внимание на новите банди, но някои от тях определено ‘хващат ухото’ и са страхотни. Наистина има добри нови групи, свирят качествен хеви метъл – какъвто трябва и да бъде!

Какво е мнението ви за свободното теглене на музика и законите като ACTA и SOPA?

– Не знам много за тях. Свалям музиката на старите банди, чиито плочи никога не бих могъл да намеря. Винаги бих плащал за физически копия на албуми от групи, които харесвам, особено активни групи, които се нуждаят от подкрепа. Много се говори за нелегалното теглене на музика, но аз не упреквам  хората, които свалят албуми, с цел да се запознаят с творчеството на групата  и след това плащат, ако мислят, че е добра!

Как могат да се закупят ваши албуми?

– Който желае, може да ни пише на електронен адрес: eliminator_band@hotmail.co.uk, но биха си губили времето, тъй като всичко сме продали! Все пак още можете да получите тениски и лепенки от нас. А ако искате все пак записите, тогава препоръчвам да се свържете с Heavy Forces Records или Death Rider Records. Те биха могли да ви продадат копия.

За съжаление нашето интервю е към своя край. Имате ли нещо да кажете за финал?

– Уви, свърши. Благодарим ви, че отделихте време да ни изпратите тези въпроси. Аз трябва отново да се извиня за голямото забавяне на отговорите, но животът беше малко луд за мен през последните няколко месеца!

Очаквайте да видите още от Eliminator през 2013 г. – имаме нови песни, предстоят големи концерти и, надяваме се на повече реализации през тази година!

Благодаря ви за интервюто! Пожелавам ви всичко най-добро и късмет!

 

Автори: Димитреско Йосифов, Явор Иванов и Марио Иванов

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото