Интервю с Darren Moore (MOURNING BELOVETH)

Darren Moore MOURNING BELOVETHMOURNING BELOVETH за първи път в България! Едва ли дуум маниаците са си го представяли някога. Но ето че на 11 септември ирландците ще се качат на сцената на клуб „Live&Loud” като част от „Doom Over Sofia 2016”, за да разкрият красотата на меланхолията пред българските фенове. За това и поговорихме с вокалиста на бандата Darren Moore.

Интервюто с Darren Moore (MOURNING BELOVETH) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 5.09.2016 година.

От другата страна – Какво очаквате от концерта на MOURNING BELOVETH в България на 11 септември?

Darren Moore – Нямаме търпение да се случи. За първи път ще сме в България и ще свирим с групи, които познаваме добре. Надявам се да се получи страхотно.

От другата страна – Какво предпочитате – да свирите с групи, които звучат като Вас или с банди, които имат различен стил?

Darren Moore – Свирили сме на дуум фестивали из цяла Европа. Били сме и на дет/блек метъл фестове. За нас е важно да имаме възможност, да представим музиката на MOURNING BELOVETH пред повече хора.

От другата страна – Дуум/дет метълът не е от най популярните стилове. Как подобна музика достига до широката публика?

Darren Moore – Ние не свирим тази музика, за да сме популярни. Имахме възможност да променим стила си, но не го направихме. Харесва ни да пишем бавни и тъжни композиции.

От другата страна – Как тези бавни и тъжни композиции отразяват Вас като личности?

Darren Moore – Музиката отразява това, с което се сблъскваме всеки ден, за да оцелеем. Невъзможно е да се издържаме само от нея, но съм щастлив, че имаме възможност да правим наше собствено изкуство. Преди известно време нямахме възможност да репетираме и тогава усещах една голяма празнота в мен.

От другата страна – Значи музиката е вашия отдушник?

Darren Moore – Да, опитваме се чрез музиката, текстовете, клиповете да придадем смисъл на един безсмислен свят. Ако това се харесва и на някой друг освен на нас, е добре дошло. Иначе ми е забавно да слушам хора, които се оплакват, колко са дълги или колко са бавни песните ни.

От другата страна – Какво в MOURNING BELOVETH ти харесва най-много?

Darren Moore – Композирането на музика. За мен е чудесно, когато правим нови песни. Ако си на сцената, не си в състояние да контролираш всичко. Пълен контрол имаме, когато композираме – това е най-трудният, но и най-интересният процес.

От другата страна – Важни ли са текстовете за Вас?

Darren Moore – Да. Аз ги пиша и смятам, че са много важни. Frank Brennan пее и влага своята интерпретация на моите лирики. Говорил съм с хора, които са ги чели и всеки има своята гледна точка спрямо тях. Аз пиша така, за да покажа малко от своето виждане за големия свят, а всеки да го разбира както иска и може.

От другата страна – Чувстваш ли се отговорен за влиянието на музиката Ви върху слушателите?

Darren Moore – Трябва ли? Преди години ни питаха, как можем да създаваме само тъжна музика, но за нас тя не е такава. В меланхолията има красота. Хората не трябва да се депресират от нашето творчество, а да го използват, за да потънат в собствения си свят. Ние не казваме как трябва да се чувстват слушателите. Всеки може да вземе, каквото иска от нашата музика.

От другата страна – Последният Ви албум излезе през 2015 година. Идеи за нов?

Darren Moore – Когато записвахме първото демо на MOURNING BELOVETH, нямахме никаква идея, че ще свирим 20 години и ще издадем 5 албума. В последно време правим и клипове, което е още едно средство да покажем музиката си. В момента работим по нови идеи, имаме една готова композиция. Последният ни албум беше над час, албумът преди него беше двоен, а следващият може да е акустичен.

От другата страна – Най-скучното нещо в живота на музиканта?

Darren Moore – Дръм чековете. Пътуването с часове, за да свириш 40-50 минути.

От другата страна – А най-забавното?

Darren Moore – Ами, май всичко. Свирили сме в дупки с гадно озвучаване, където връзката с публиката е била много силна. Големите концерти не дават тези усещания и вибрации. Предпочитам малките изяви. Обичам да пиша музика, обичам да я свиря и обичам да съм на турне.

От другата страна – Имате ли някакви конкретни цели докато сте на път освен концертите разбира се?

Darren Moore – Възможността за срещи с нашите фенове по време на пътуванията е чудесна. Преди години свирихме в Румъния и се срещнахме с хора, които бяха пътували много часове, за да ни видят. Миналата година в Чехия баща и син бяха дошли отдалече, за да присъстват на концерта ни и същата нощ трябваше да пътуват обратно, защото момчето беше на училище на другия ден. Нямаха пари, за да си купят мърч. След като разбрахме тяхната история, с групата решихме да направим размяна. Бащата ни даде една керамична фигурка, която сам беше изработил, а ние – наша тениска.

От другата страна – Кое е най-подходящото място за Вашата музика?

Darren Moore – Най-много сме свирили в „Poppodium Baroeg”, клуб в Ротердам. Може би повече отколкото в Ирландия. Свирили сме много и в Шотландия, и в Португалия. Независимо дали има 30 или 300 човека или пък няколко хиляди, свиренето на живо е финалът на процеса на създаване на музика. Освен това гледаме на живо и други банди…

От другата страна – Чувствате ли се като посланици на Ирландия?

Darren Moore – За нас такива са по-скоро PRIMORDIAL, които са много известна и уважавана група. Нашият китарист Pauric Gallagher има блек/дуум проект – MALTHUSIAN, който също заслужава да се чуе. Групите в Ирландия имат специфично звучене, което си е наше и не е толкова известно, както е шведския дет метъл звук например.

От другата страна – Каква е тогава връзката на родното ви място с музиката, която изпълнявате?

Darren Moore – Тук вали много, природата е брутална. Това и се отразява на всичко, което правим. Първите ни демо записи не получиха добри отзиви. Но след издаването на дебюта „Dust”, бяхме оценени много високо. Така че докато сме доволни от това, което правим, ще продължаваме напред.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото