Интервю с Александр „Aor“ Осипов (IMPERIAL AGE)

Близо 40 концерта в над 10 държави. Това е равносметката за последното турне на IMPERIAL AGE в Европа. Новото е, че за първи път руската симфонична метъл група обикаля Стария континент като хедлайнър. И на 15 март, почти в края на турнето ще спрат и в София. За това отново се свързахме с лидера на IMPERIAL AGE Александр „Aor“ Осипов.

imperial age tourИнтервюто с Александр „Aor“ Осипов (IMPERIAL AGE) е излъчено в „От другата страна“ по Радио Варна на 11.03.2019 година, както и в предаването „Евробокс“ на програма „Хоризонт“ на БНР.

От другата страна – Привет Александр, за първи път обикаляте Европа като хедлайнъри…

Aor – Това определено е нашето първо турне в Европа като хедлайнери. Нещо, за което се подготвяхме сериозно, но никога досега не сме пътували по този начин. За пример ще ти дам, че перди да тръгнем, оправихме в сервиз нашия тур-мини ван. Подготвихме се много сериозно сами караме колите си. Видяхме, че някъде имаше много хора, другаде – бяха по-малко, а в половината от случаите изобщо нямахме идея къде точно отиваме. Но мисля, че всички така започват. Това е първият ни опит самостоятелно, без „патерици“, със собствени сили и след края на турнето ще е ясно какво точсно се е получило.

От другата страна – Спомняте ли си концерта в България, който направихте като съпорт на THERION?

Aor – Да, в София беше един от най-добрите концерти от онова турне. Клубът беше малък, но препълнен. Невъзможно беше да мръднеш даже на сцената, тълпата беше направо невероятно. В мрежата има видео, вижда се и се чува как реагира публиката – клубът беше пълен до край и реакциите на хората бяха убийствени. И когато уреждахме това турне, аз непрекъснато убеждавах агента, че задължително трябва да минем и през София. И ни провървя, защото заедно с нас ще забива и много добрата българска група METALWINGS. Много харесах музиката им, а те ни помогнаха и с организацията на концерта в София. И затова съм убеден, че и този път ще е страхотно.

От другата страна – Предимствата и недостатъците да сте сами на турне?

Aor – Ние няма да сме сами, за всеки концерт има по няколко подгряващи банди. Мисля, че единственият недостатък е, че ние отговаряме за повече неща. Когато пътуваш като съпорт, не отговаряш за нищо – пристигаш, казваш „здравейте, тук съм“, казват ти какво да правиш и това е всичко. А сега имаме повече отговорности. А за останалото – мисля, че има само плюсове.

От другата страна – Имаш ли любими места, където обичате да свирите?

Aor – Мога да откроя няколко европейски клуба, които ми харесват, мога да посоча няколко града и София е сред тях, където публиката ми харесва най-много.

От другата страна – Какво прави един концерт специален за IMPERIAL AGE?

Aor – Главното за всеки музикант е публиката. Основното за всеки артист са феновете. Разликата между музиканта-неудачник и звездата е изключително в броя на феновете, затова за нас най-важното е да има хора и на тях да им е интересно. Всичко за феновете, иначе казано. Има ли публика, с всичко останало ще се справим. Дори ако пътуваме с ръждясал автобус, клубът е изгорял, има ураган, но ако има и няколкостотин души, ние ще намерим начин да направим концерта. Ще изкараме акустичните китари, ще пийнем бира с хората. Главното, единственото, което има значение, е да има публика, а останалото ние ще намерим начин да го организираме.

От другата страна – Как създавате фенове?

Aor – В групата имаме такъв принцип – общуваме си с феновете директно. Например, вчера, Corn седна и отговори лично на сто фенски имейла. Всеки ден получаваме по 50 – 100 писма, защото хората се абонират за нашата страница и след това ние си общуваме лично с тях. Всичко при нас е базирано на лични контакти чрез имейли и през социалните мрежи.

От другата страна – Колко време сте в Интернет на ден?

Aor – В Интернет сме през повечето време, нямаме друга работа. Групата е нашата работа и през по-голямата част от времето си се занимаваме именно с нея.

От другата страна – Кога Ви остава време за нова музика?

Aor – Напоследък не ни остава много време за композиране, защото в момента турнето е важно.

От другата страна – С коя група искате да свирите?

Aor – Бихме искали да отидем на турне с NIGHTWISH. Лично за мен това е най-любимата ми група, а и заради тях започнахме да свирим симфоничен метъл. А що се отнася до нашия съпорт, на този въпрос ще мога да отговоря чак след това турне, по време на което ще имаме 30 или 40 подгряващи групи. Така че през април съвсем точно ще знам отговора на този въпрос.

От другата страна – Как стана така , че музиканти от АРКОНА и THERION да свирят с Вас?

Aor – Това е много дълга история. С АРКОНА се познаваме някъде от 2005-та или 2006-та година, московската метъл общност е достатъчно малка и всички се знаем. А после, през 2013-та година АРКОНА бяха на турне с THERION, запознаха се с тях, а след това запознаха и нас. Така че лично аз се познавам с АРКОНА от 2005-та – значи 14 години, а с Christofer от THERION – от 2013-та.

От другата страна – Какво научихте от тях?

Aor – Мога да кажа, че ние научихме страшно много и от АРКОНА, и от THERION. При това научихме и какво трябва да правим, и какво не трябва да правим. Защото дори и най-големият артист допуска грешки и най-добре е да се учим точно от чуждите провали. А Christofer вероятно ни даде повече съвети, отколкото ни е давал който и да мениджър. Честно казано, не за всичко съм съгласен с него. Безумно съм му благодарен като на мой учител, като на човека, благодарение на когото тръгна нашата кариера, придържам се към много от съветите му, към други – не или ги оспорвам. Понякога той също се съгласява с мен, понякога – не, но мога да кажа, че най-вероятно благодарение на него ние започнахме да разбираме какво означава музикалната индустрия и да се ориентираме в нея.

От другата страна – Какво е музикалната индустрия за вас?

Aor – Музикалната индустрия ли? Как да го кажа по-меко и без нецензурни изрази – музиката е едно, бизнесът – друго. И трябва много ясно да разграничаваш творческата и финансовата част. Това го знаят всички, много артисти са го коментирали – невъзможно е да се занимаваш едновременно и с творчеството, и с бизнеса, трябва да ги разделяш. Тези, които успяват – пробиват. При тези, които не успяват, нещата вървят зле. Това е накратко – има много немузикална работа, която не е особено приятна, с която изобщо не искаш да се занимаваш, но трябва, защото иначе нищо няма да се получи.

От другата страна – Вие сте на второ място по турнета сред руските групи. Кои са първи?

Aor – АРКОНА!

От другата страна – Кога ще станете първи? След това турне?

Aor – Ще видим. Вече почти сме ги настигнали по брой концерти. Но това не е състезание, смятам, че колкото повече групи ходят по турнета, толкова по-добре.

От другата страна – Участваш ли и в други проекти…

Aor – Нашият басист Belf същевременно е и в група ИЗМОРОЗЬ – това е неговата банда, също така свири и в STIGMATIC CHORUS и ASHEN LIGHT. Той свири с тези групи на концерти, но с тях не излиза на турнета извън Русия.

От другата страна – Имаш ли странични проекти?

Aor – Не, времето не ми стига даже и за една IMPERIAL AGE.

От другата страна – Ако не знам нищо за IMPERIAL AGE, кое е първото нещо, което трябва да науча?

Aor – Това е група, която прави много мощна музика. Свирим симфоничен метъл – тоест, оркестър, хор и метъл, текстовете са на магически теми за високоразвити древни цивилизации. И сме с трима вокалисти.

От другата страна – Правите ли някакви компромиси в името на музиката?

Aor – Със самата музика компромиси не правим. Пишем това, което искаме да пишем, правим това, което ни харесва.

От другата страна – Музиката кара ли те да правиш неща, които иначе не би направил?

Aor – А кой решава какво съм длъжен да правя аз и какво – не? „Прави, това което искаш – такъв е законът“ – Aleister Crowley.

От другата страна – Би ли споделил няколко думи за българските Ви фенове?

Aor – Аз, r всички ние, с нетърпение очакваме концерта в България. Както казах, дълго време пилих мозъка на агента ни, че непременно трябва да свирим в София, че в София публиката е убийствена и предния път беше страхотно, така че какво да кажа… Винаги, след всеки концерт искаме да се срещнем с тези, които искат да се срещнат с нас. Това ни е принцип – след всеки концерт отиваме на бара и сме там до затварянето на клуба, говорим си, снимаме се с феновете, даваме автографи, докато не ни изгонят. Така че очаквам да се срещна с всички фенове в България и се надявам, че на 15 март това ще стане.

От другата страна – Всъщност защо имате псевдоними?

Aor – Просто така се получи, не е нещо специално.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото