Интервю с Adrian „Outlaw“ Lawson (IXXI)

Adrian „Outlaw“ Lawson (IXXI)„The Other Side” продължават да копаят в ъндърграунда и да представят най-доброто от него. На 27 ноември в новия софийски клуб „Live & Loud“ концерт ще направят австрийците HARAKIRI FOR THE SKY, OCCULTUM, SHAMBLESS, BOLG и шведските блек екстремисти IXXI. И благодарение на организаторите от другата страна на слушалката беше вокалистът на IXXI Adrian „Outlaw“ Lawson.

Интервюто с Adrian „Outlaw“ Lawson (IXXI) е излъчено в „От другата страна“ по радио Варна на 23.11.2015 година.

От другата страна – Привет, Adrian, в началото представи с няколко думи IXXI?

Outlaw – Прякорът ми е Outlaw и съм вокалист в IXXI. Ние сме шведска група от Стокхолм и свирим блек траш метъл. Не обичам да поставям етикети на нищо, дори и на нас като блек траш банда, но със сигурност дълбаем в блек метъла. Издали сме четири албума и съществуваме от почти 10 години. През ноември тръгваме на източноевропейско турне, на което ще направим девет концерта, в девет различни държави, в продължение на девет дни.

От другата страна – Какво ще свирите на това турне?

Outlaw – Ще бъде комбинация от четирите ни диска, защото нямаме нов албум. Основно ще представим себе си и групата разбира се. Ще се опитаме да направим за нашите фенове най-добрите концерти, на които сме способни.

От другата страна – А имаш ли любим албум на IXXI, защото ти си в групата от 2010?

Outlaw – Въпросът е труден, още повече, че съм направил вокалите само на последния „Skulls n Dust”. Смятам, че всички издания са страшно здрави и много добри. Трудно ми е да определя дали един или друг албум ми е любим. Защото всички са много добре продуцирани, песните са яки, качеството е на ниво. И това се отнася и за четирите диска. През годините в IXXI показваме, че поддържме едно постоянно ниво и не пишем просто песни, за да издаваме албуми. При всяка композиция във всеки диск посвещаването на идеята е максимално.

От другата страна – Какво те провокира да станеш вокалист на IXXI?

Outlaw – Приятели сме с китариста Acerbus. А IXXI бяха замразени. След това останалите решиха да върнат групата към живот. Планът е бил Acerbus да бъде вокалист, след овакантяването на мястото, но малко след това напуска единия китарист и Acerbus решава да хване китарата и да ме покани в групата като заема мястото зад микрофона. Нямаше какво да му мисля. За мен е привилегия да работя с много добър приятел и да правим това, което умеем най-добре. Разбира се, много уважавам бандата и харесвам музиката й. Просто нямаше как да откажа. Чест е за мен, че съм част от IXXI и заедно пътешестваме из блек метъла.

От другата страна – Ти обаче имаш и друга група – ANGREPP. Защо ти е необходима още една?

Outlaw – Не знам какво е положението в България, обаче в Швеция, ако кажа, че свиря в две банди, хората ми отговарят – „О, ти имаш само две банди!” Независимо, че ANGREPP са също блек траш банда, двете групи са различни сами по себе си. Едната от разликите идва от начина, по който създавам текстовете за едната и за другата група. Също така типът траш, който двете банди изповядват, е различен. С ANGREPP свирим олд скуул, защото сме повлияни от групи като DARKTHRONE. При IXXI трашът е по-скоро повлиян от PANTERA и е смесен с блек метъла. Така че за мен двете групи са много различни, което ми дава възможност да изразя себе си като идеи, мисли и поглед към света по два различни начина.

От другата страна – След като IXXI не е твоята група, имаш ли пространство, за да се изразиш?

Outlaw – Разбира се, с Acerbus работим много добре заедно, стиловете ни на работа са идентични и близки. Също така идеите ни за музиката съвпадат. Разбира се, че има и разминавания, но накрая сме доволни от съвместното ни сътрудничество. Пасваме си чудесно.

От другата страна – Трудно ли е за млада блек метъл банда да излезе от сянката на колоси като GORGOROTH, DARKTHRONE, MARDUK, MAYHEM…?

Outlaw – И да, и не. Забелязал съм, че ако групата е от Норвегия, получава повече внимание. Не отричам обаче качеството на норвежките групи. Там има много, много добри банди. В момента Швеция е на второ място. Вече никой не може да го отрече. Също така звукът на блек метъл бандите от Норвегия, Швеция и Финландия е различен. Преди време в Стокхолм се видяхме с Abbath от IMMORTAL и слушахме IXXI. Той подхвърли, че бандата звучи по шведски. Също така получаваме нужното отношение, както големите банди, но няма да звучи правдоподобно, ако кажа, че сме в центъра на вниманието, ще повече като шведска блек метъл банда. Повече ни обръщат внимание, когато правим концерти зад граница, особено в страните, които ще посетим по време на това турне.

От другата страна – Знам, че не обичате да се сравнявате с другите, но има ли нещо, което ви прави уникални, различни?

Outlaw – Бих казал, че IXXI е уникална по свой начин. На първо място е музиката – създали сме една основа, която ни позволява да комбинираме различни музикални влияния. Когато композираме, не се ограничаваме по никакъв начин. Не държим във всяка песен да има бласт бийтове, когато пожелаем, използваме чисти вокали. Спектърът ни на работа е широкообхватен, независимо дали хората ни харесват или не. Обаче не съм чул някой да говори лошо за това. Когато става дума за текстовете, има много групи, които пишат за световната конспирация и новия световен ред. Нашите лирики за концептуални. Слушателят може да разбере част от тях, други – не, което означава, че сами по себе си IXXI са група, която използва голям кръг от теми. Това, което се опитваме да осветлим на хората е бъдещето. Което ни прави да изглеждаме, че сме се появили преди да ни настъпи времето… Ха-ха-ха…

От другата страна – Гледате ли на себе си като част от третата вълна на блек метъла?

Outlaw – Най-вероятно е така.

От другата страна – Защото преди време си говорих с Frost от SATYRICON и той каза, че съвременните блек метъл банди не развиват стила, а копират старите групи…

Outlaw – Това е въпрос на гледна точка. Може да поставим нещата така – дали наистина свирим блек или не. Ако не създаваме нещо ново, значи следваме стъпките на тези преди нас, които има много по-дълга история. Това са групи като MARDUK, MAYHEM, DARKTHRONE. И тези банди са вдъхновение на групи като нас. Също така вдъхновението на MARDUK, MAYHEM, DARKTHRONE са групите от първата вълна. Има банди, които създават блек метъл и искат да стоят близо до своите идоли. Има групи, като нас, които са с по-отворени съзнания. Ще ти дам един пример. В последният ни албум има песен, която се казва „Necrocracy”. Преди да получи това заглавие, я бахме кръстили „Rob”, защото звучи като композиция на Rob Zombie. По късно прочетохме коментар, че тя звучи като Rob Zombie и ние трябва да се чувстваме притеснени, защото една наша песен в албума звучи почти катоRob Zombie. Не знам дали да го приема като малка победа или да наведа глава. Никога не решаваме как ще звучи едно парче. Дали ще е като тази или онази група. Просто сядаме и създаваме. Пък каквото се получи накрая. Acerbus е много добър музикант и с голям талант. В IXXI той може да се разгърне максимално, отколкото в другата група, в която участва ONDSKAPT.

От другата страна – Ако приемем, че блек метълът е по-личен стил, коя и каква част от себе си изразявате?

Outlaw – Някои от текстове, които пиша, са пълни със скрити метафори за мен самия. Други можеш да ги разбереш по-лесно, защото аз искам да са такива. Прав си, че блек метълът е много личен стил и вярвам, че много музиканти, които творят в тази област, изразяват себе си. Разбира се, че мога да пиша за смъртта, нищетата, за това, което виждам, но за блек метълът е показателно, че текстовете са лични и са написани, за да носят лични послания. В някои случаи обаче, когато музиката е концептуална, има поставени някакви ограничения, но аз винаги съм се чувствал свободен да творя, независимо че и двете банди, в които участвам, са концептуално ограничени от стила, в която работят. Така че текстовете, които създавам, са много лични.

От другата страна – И не се притесняваш, че показваш на хората вътрешния си свят, а те могат да злоупотребят с него?

Outlaw – Не, защото понякога текстовете, които пиша, са метафорични, а друг път са директни. Не смятам, че се разкривам по този начин. С лириките не давам повод на хората да ме нараняват.

От другата страна – Сменяме темата – последният албум на IXXI „Skulls n Dust беше издаден от „Osmose Productions”. Имате ли идеи за следващ и кой лейбъл ще се ангажира с него?

Outlaw – Най-вероятно „Osmose” ще издадат и петия ни албум. В началото мислехме да изкараме EP, но след това преценихме, че за да задържим вниманието върху себе си, ще трябва да издадем дългосвирещ албум. Не знам кога ще стане. Имаме няколко готови песни. Сега работим върху един кавър, който може да се стори инетерсен, защото не познавам блек метъл банда, която някога да е правила версия на песен от жанра, който ние сме избрали. И не е ABBA, а става въпрос за музикант от САЩ, на когото смисълът на текстовете се доближава до нашите. Просто ни пасна, но ще спра до тук, за да не разкривам изненадата. Не знам, кога ще издадем нов албум, нито кога ще влезем в студио, но плановете ни са да свирим, колкото се може повече на живо и чак след това ще помислим за нов диск.

От другата страна – Името на бандата IXXI има ли нещо общо с 11 септември, когато бяха сринати двете кули в Манхатън?

Outlaw – И да, и не. Аз съм наполовина американец. Връзката ми със САЩ е по линията на баща ми. Понякога в Швеция ме питат същото, когато спомена, че групата, в която съм се казва IXXI. Обаче интерпретацията зависи от личната преценка. Повечето хора директно го свързва с двете кули. И това идва да покаже, че те не са наясно с цялото значение, което се крие зад името на групата. Всъщност идеята е много стара и окултна. Това е било много важно число в миналото. Ако се вгледаш по-дълбоко в IXXI, ще откриеш много повече от двете кули. И разбира се, едното значение е, че е палиндром – чете се еднакво и в двете посоки.

От другата страна – И ще спреш до тук?

Outlaw – Всеки е свободен да интерпретира името, както намери за добре. Нашето определение може да бъде открито в лириките. Разбира се, сме споменали и двете кули, ако можеш да ги откриеш. Не мразим американците, все пак аз съм наполовина американец. Това, което ние се опитваме да направим е да говорим за всички аспекти на злото, които хората не познават или твърде малко знаят за тях, а други определят като конспирация. Но силата, която ние познаваме и знаем, че управлява този свят, е погрешна за онези, които си мислят, че знаят, какъв мрак стои скрит в основата на дневния ред. И това се опитваме да разкрием ние.

От другата страна – Какви са положителните и отрицателните страни на това да си част от IXXI?

Outlaw – Не знам дали има негативни, защото все още нямам голям опит с групата, освен че съм чувал за много скапани неща, които са се случили на бандата. Само няколко месеца след като Nattdal напусна IXXI, трябваше да тръгнем на турне с другата му група LIFELOVER. Преди първия концерт Nattdal почина. Не знам какво се точно е било положението с групата, преди аз да се присъединя към нея, но IXXI са имали договор с „Candlelight Records” и там всичко се е прецакало. Когато първата преса от последния ни албум „Skulls n Dust“ беше пусната на пазара от „Osmose Productions”, имахме проблем с някои хора. Бандата има твърде гадна история. Също така първите три албума на IXXI, преди аз да се присъединя към тях, са продуцирани от Evil от MARDUK. И в едно интервю той казва, че най-гадната част от неговата работа, е била с IXXI. Обаче каквото не те убива, те прави по-силен, нали така. Надявам се, че сега турнето в Източна Европа ще се получи добре и без проблеми.

От другата страна – Благодаря за интервюто и накрая посланието ти към българските фенове.

Outlaw – Нямаме търпение да се срещнем с Вас. Вълнуваме се много от предстоящия концерт в България. Надявам се да видя много от Вас на концерта. Ще свирим с много яки банди. SHAMBLESS и BOLG са страхотни. Австрийците HARAKIRI FOR THE SKY също, свирили сме с тях. Не бъдете от онези, които разговарят с приятелите си на следващия ден и на въпроса – „Как беше концертът?” получават отговор – „Трябваше да присъстваш и щеше да разбереш!” Направете така, че да не съжалявате, че сте не сте били там.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото