Интервю с Aðalbjörn Tryggvason (SÓLSTAFIR)

Aðalbjörn Tryggvason (SÓLSTAFIR)Само след два дни исландците SÓLSTAFIR ще направят първи концерт в България. Определят ги като „сензация“ и едно от лицата на съвременната мелодична метъл сцена. Така че на 19 февруари по покана на “BGTSC” и “Rawk’n’Roll” и подгряти от KAYNO YESNO SLONCE, пред феновете в „Mixtape 5“ ще излезе актуална банда, чиито последен албум „Otta“ шестваше из челните места на класациите за албуми на 2014 година.

Интервюто с Aðalbjörn Tryggvason (SÓLSTAFIR) е излъчено в “От другата страна” по радио Варна на 16.02.2015 година.

От другата страна – Здравейте, мистър Tryggvason, къде те намирам?

Aðalbjörn Tryggvason – В Рига, Латвия.

От другата страна – Как е положението в тази бивша съветска република?

Aðalbjörn Tryggvason – Добре е. Тук сме само от няколко часа. Преди година обаче имахме възможност да бъдем за пет дни и беше супер. Хората са много готини.

От другата страна – Имате ли време за разглеждане на забележителности по време на турне?

Aðalbjörn Tryggvason – Понякога да, понякога нямаме никакво време. Друг път ни се отваря възможност. Когато сме в малки градове, в които няма нищо за гледане, имаме много свободни часове. В големите градове има интересни обекти за посещаване, обаче обикновено нямаме никакво време. Винаги става така. През по-голямата част от денонощието дремем в автобуса. Сега обаче сме с наш бус, но нямаме време да разглеждаме забележителности.

От другата страна – Тази седмица ще свирите за първи път в България…

Aðalbjörn Tryggvason – Напоследък свирим много на изток, били сме на Балканите в Румъния. Правили сме концерти в Унгария, Полша. Определено за нас е ефектно, защото това са неизследвани територии, разбира се, извън Германия, Финландия, Франция, където сме доста често. Така че концертите на нови места са супер. Нямам търпение да свирим в София. Не са много големите градове, в които не сме били. Подготвили сме около 90-минутен сет с песни от последните три албума. Ще представим това, което правим на всеки концерт от това турне.

От другата страна – Имало ли е места, където веднъж сте свирили и повече никога не сте искали да се върнете?

Aðalbjörn Tryggvason – Не мисля. За сега нямаме подобен опит. По-скоро е обратното – за нас е естествено да се завърнем с едно още по-добро шоу. Разбира се, че сме правили грешки на сцената, но винаги даваме най-доброто от себе си. Обаче, на подобна ситуация, за която питаш, не сме попадали.

От другата страна – Спомена, че ще свирите парчета само от последните три албума. Защо забравяте първите?

Aðalbjörn Tryggvason – Не ги забравяме. Няма такова нещо. Просто имаме много дълги композици и сме избрали тези, които искаме да изпълним. Ако можехме да свирим три часа, тогава сетът ни щеше да е по-голям. Но за 90 минути можем да изсвирим само 9-10 песни. Има четири парчета от новия албум “Ótta”, които много искаме да изпълним, за това и ще ги направим. Предвидили сме две от „Köld“ и три от “Svartir sandar”. Като се замисля, свирим композиции от повечето ни албуми. И самите те са много дълги. Песните ни не са по три минути. Ако бяха, щяхме да изпълняваме от всички издания. Но парчетата са ни дълги. Искаме да свирим новите неща, защото ги харесваме повече. Един ден ще тръгнем на турне и ще изпълняваме само стар материал. Сега обаче искаме да представим новия. Ние постоянно композираме. От друга страна повечето от феновете ни, от нашата публика, харесват новите песни. Но не игнорираме материала от първите ни албуми. Просто сега не му е времето да го изпълняваме.

От другата страна – Има ли песни, които никога не сте свирили на живо?

Aðalbjörn Tryggvason – Да разбира се. От първото ни ЕР “Til Valhallar” сме изпълнявали само две парчета. От дебюта „Í blóði og anda“ сме свирили 4 или 5 на живо. Към останалите май никога не сме посягали на концерти. От следващия “Masterpiece of Bitterness” сме изпълнявали всяка песен. От „Köld“ не сме свирили само 2, от по-следващия “Svartir sandar” само 1, а от „Ótta“ на живо не сме изпълнявали две композиции. Излиза, че около 70-80 процента от песните ни са свирени на концерти.

От другата страна – Вие сте група на 20 години. Кой е най-паметният Ви артистичен период?

Aðalbjörn Tryggvason – С всеки албум се изненадваме. Имаме нови и по-добри идеи. Когато създавахме „Köld“ през 2007, си мислех, че няма как да направим по-добър албум от старите. Защото съм горд с тях и смятах, че са невероятни. Нямаше как да ги надминем. Но когато веднъж си готов със записите на следвящия диск, осъзнаваш, че си можел да се справиш още по-добре във старите. Това усещане го има след всеки албум. Така продължихме напред. Когато работихме по „Svartir sandar“, той се получи още по-добър от „Köld“. Т.е. винаги правим малки стъпки в правилната посока. Историята прилича на преодоляването на хълмове, докато се стремим към “златния замък”, който винаги се опитваме да достигнем и този „златен замък“ е може би перфектния албум. Всяка песен върху която работим, е отделно същество, на което отделяме достатъчно внимание. Стремим се всяко ново парче да е по-добро от старите. С всеки албум надграждаме постигнатото.

От другата страна – Какво е онова във вашите песни, което никога не променяте?

Aðalbjörn Tryggvason – Не знам, гордея се с това, което сме постигнали.

От другата страна – Какви чувства изразявате чрез SÓLSTAFIR?

Aðalbjörn Tryggvason – Основно любов, тъга, смърт… Неща, които могат да те докарат до лудост или да те натъжат. Силни емоции. Искаме да изразим онова, което чувстваме със сърцата си.

От другата страна – Кой е най-важният ефект, който музиката има върху теб и какво чувство искате да предизвикате?

Aðalbjörn Tryggvason – Бих искал да потопя слушателя в нашия свят. Феновете да забравят къде се намират. Да се получи нещо като медитация – без тревоги за друго, за семейството, децата, жената, парите… Ако накараме някого да се почувства сякаш е в транс, значи сме постигнали целта си.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото