Интервю с Noora Louhimo (BATTLE BEAST)

Battle Beast 2015 -2„..каквото и да правите, правете го със страст, с цялото си сърце и не се подценявайте!“

BATTLE BEAST са финландска heavy/power metal група създадена в Хелзинки през 2008 година като училищна рок банда. Групата търпи бурно развитие, особено след спечелването на конкурса Wacken Metal Battle през 2010. В конкурса участват хиляди групи от цял свят, а заключителният етап се провежда в рамките на известния немски фестивал Wacken Open Air. През 2011 BATTLE BEAST подписват с Nuclear Blast. Следват множество турнета с банди като Nightwish (Imaginerium tour), Sonata Arctica, Powerwolf, Sabaton и UDO.

Последният, трети студиен албум на BATTLE BEAST зае първо място във финландската музикална класация и се изкачи до водещи места в много европейски класации.

Само след седмица, на 10-ти април, BATTLE BEAST ще бъдат за втори път на българска сцена като участник в Sofia Metal Fest 2016

Тук ви представяме интервюто с фронт дамата на BATTLE BEAST, Noora Louhimo, взето час преди участието им в холандския Paaspop фестивал.

Здравей Нора,

Тук е Rhiannon от Metal Hangar 18. Как си?

Добре съм. Малко e студено навън. Имаме шоу в Холандия на Paaspop фестивал, който се провежда навън. Сега съм на backstage и гледам другите банди. По-късно днес, в 16:00 и ние ще излезем на сцената. Опитвам се и да се гримирам и да облека сценичните си дрехи – нормалните неща преди шоуто.

Подготвяте ли се за предстоящото си шоу на Sofia Metal Fest 2016 на 10-ти април? Миналата година посетихте София, заедно със Sabaton и Delain. Какви са впечатленията ви от България и българската публика? Имате ли конкретни спомени от това шоу?

Публиката е много шумна (смее се) и това е наистина хубаво, трябва да има страст. Бяхме в София и публиката беше страхотна. Очаквам с нетърпение това шоу в България, да направим наистина яко парти с българските фенове.
На сцената в Sofia Metal Fest 2016 ще излезете с големи имена като KREATOR, POWERWOLF. Какви са очакванията ви от фестивала?

Е, надявам се, че ще направим страхотен купон и хората ще се забавляват, но нямам някакви други очаквания, освен да се забавляваме и да направим наистина голямо шоу.

Групата има истинско heavy/power metal звучене, много близко до old school heavy metal. В настоящето, когато вариациите на стилове и смесици от стилове са огромни, как решихте да правите точно такъв чист и мощен old school heavy metal?

Да, мисля, че всъщност комбинираме old school heavy с модерни елементи, защото ние сме доста млади хора и имаме различни идеи, като например да се опитваме да звучим като автентичен old school heavy със елементи и ефекти от 80-те, но, разбира се, с модерен привкус.

Напоследък има възраждане на old school и не само в heavy/power metal, но се наблюдава в глобални мащаби. Какво мислите завръща феновете към old school стиловете?

Те са най-добрите! (Смее се) Знаеш ли, големите heavy metal банди, които започнаха целия този стил, те все още продължават, като Iron Maiden например. Има много добри примери за стари метъл традиции. Особено в хеви метъла има фенове до живот, не същото както в поп сцената. Мисля, че наистина е много важно, че има токова продължителни традиции в хеви метъла и хората, които са родени през 2000 – 2000 и нещо, те все още ценят наследството, оставено им в миналото.

Само за три години бандата стига до договор с Nuclear Blast. И след това да продължава да набира все повече и повече сила, като трябва да споменем, че третия ви албум Unholy Savior е доста добре приет. Сега сте често на най-големите сцени в Европа. Кой е генератора на този успех? Как се случи това?

Да, много усилена работа е свършена, преди да дойда в групата. Момчетата свършиха много работа до този момент и ние продължаваме да работим много и сме готови да направим това, което е необходимо, за да ставаме все по-големи в тази професия. От началото са започнали с по-малки концерти, които постепенно стават все по-големи, откакто съм в групата. Но да, в началото са имали много малки концерти, нямало е почти никаква публика, но след това фен базата започна да расте все повече и повече. Така че колкото повече са феновете и слушателите, които имате, толкова по-големи сцени получавате. Това е то. Разбира се, и много работа е необходима.

С такава интензивна работа и турнета, ти спомена и че работите по новия си албум, вероятно имате трудни моменти. Как минавате през тях? Кой или какво е душата на Battle Beast?

Това е само мое мнение, но Battle Beast не е само име на банда. Това е едно цяло, което се получава от групата и публиката й. И това е Battle Beast.

Трудно ли е да бъдеш фронт дама на популярна група?

Не! Не е трудно! Чудесно е! (смее се). Намерих мястото си, определено! Преди Battle Beast да правех много рок и соул музика, но с Battle Beast започнах да пея с heavy metal. Преди Battle Beast не съм пяла heavy metal изобщо и мисля, че това беше най-доброто ми решение до момента. Защото сега мога да правя, и като изпълнител и като певица, нещата, които обичам да правя със страст, обичам и тази театрална страна – да се гримирам и обличам за сцената.

Има ли нещо, което не си готова да оставиш зад себе си в името на музиката и сцената?

Музиката е най-важното нещо в живота ми и мисля, че каквото и да става, тя ще бъде винаги част от мен и част от живота ми по някакъв начин. Надявам се, че да съм певица, и по-точно певица на Battle Beast, ще продължи толкова дълго, колкото е възможно.

Battle Beast е най-важното нещо в този момент.

Често сте съпорт на големи групи и правите големи турнета с емблематични имена като Nightwish, турнето им Imaginerium, Sonata Arctica, Powerwolf, U.D.O., и разбира се, Sabaton. Участвате и в огромни фестивали. Били ли сте на сцената заедно с някои от идолите си?

Да, миналото лято в Барселона срещнах Blacky Lawless, който според мен остави огромен отпечатък в моята кариера. Това беше като среща моя собствен идол лице в лице. Отидох при него и му казах, че той е бил едно от основните ми влияния като певица и, че това е велик момент за мен. Това е нещо, което можете да имате, само ако имате много късмет – да се срещнете лице в лице с хората, които са ви събудили и са ви повлияли толкова фундаментално.

Как виждате бъдещето на heavy/power метъла? Какво мислите за съвременната сцена? Това ли е успешната формула, да се прави хеви метълоld school heavy комбиниран с това специфично дрезгаво сопрано?

Изглежда хората харесват това. Не знам, кога не би било подходящо да се прави хеви метъл по този начин. Докато има публика и хората обичат да чуват музиката ни – това е всичко, което има значение и не сме мислили, дали е най-доброто време, да го правим. Хората ще ни покажат – публиката. Ако те не го харесват, няма да идват на концертите ни. Но в момета се случва точно обратното – все повече и повече хора идват да ни гледат. Всъщност следващата година ще направим второ самостоятелно турне с новия си албум и ще имаме още по-голяма аудитория. Мисля, че кариерата ни се развива все повече и сме все по-успешни.

Напоследък излизате на сцена с Joona Björkroth на соло китарата. С него ли идвате в България?

Да, той идва с нас. Той всъщност е тук точно сега и върши наистина чудесна работа. Той е брат на нашия клавирист. Познава бандата от самото начало и затова е много лесно да се работи с него.

Какво можем да очакваме в бъдеще – ще има ли промяна в звука в тази връзка? Споменахте, че работите по нов албум – какво можем да очакваме?

Определено можете да очаквате Battle Beast стил – това е едно ново начало, това е прераждането на Battle Beast. Можете да очаквате Battle Beast хеви метъл.

Докъде сте с албума – работите върху записите или сте на по-ранен етап?

До момента правихме демо и записи и когато се върнем от турнето ще продължим със записите. Албумът е на един много добър стадий в момента.

Battle Beast спечели през 2010 г., Wacken Metal Battle, което даде мощен тласък в развитието ви. Миналата година за първи път изпратихме български участник в Wacken Metal Battle. Въпреки, че не си част от групата на този етап, какво е мнението ти, какъв е съвета ти към нашите млади български музиканти, които ще се състезават тази година?

Моят съвет е каквото и да правите, правете го със страст, с цялото си сърце и не се подценявайте.

Да се върнем към вашето участие в Sofia Metal Fest 2016. Ще има ли изненади за българската публика? Какво българските фенове могат да очакват от вас на сцената Sofia Metal Fest 2016?

Да, винаги имаме някои малки изненади, просто трябва да изчакате (Смее се)

Бихте ли искали да се кажете нещо на нашите фенове?

Ние ценим вашата подкрепа, елате на нашето шоу и ние ще ви покажем какво означава Battle Beast.

Благодаря за интервюто.

BATTLE BEAST

 

For EN see page 2

 

  1. #1 написан от Black Adder (преди 6 години)

    Това май не е минавало през редактор… SabatHon, Delein.

    • #2 написан от Rhiannon (преди 6 години)

      Благодаря за забележката. Оправено е. Чудех се дали нямате мнение и по съдържанието на интервюто, дамата беше доста интересна и каза важни неща, или акцента е основно върху правописните грешки?

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото