Вторият ден от първото издание на софийското издание на все по-силният роден фестивал Hills of Rock бе всичко това, което очаквахме, че и повече. Отново имаше мош питове, но този път имаше и акапела, както и пламъци, хвърчащи банкноти и латино метъл.

Музикалният ден започна с родните ODD CREW, които след 2020-а за втори път свирят преди FIVE FINGER DEATH PUNCH, което казва достатъчно за техните умения. Васко Райков и компания отново показаха, че не се страхуват да излязат на една от най-големите сцени в България преди едни от най-успешните групи в световната музикална индустрия. Те използваха възможността, за да покажат, че новият им албум “Dark Matters Part I” звучи дори по-добре на живо, от колкото в студийните записи. Те също така изсвириха и обичани от всички песни от предишните си албуми, а публиката остана с желание за още.

След тях, обаче бе време за няколко сиатълски луди глави. Не, не някои от големите на грънджа, а балканците KULTUR SHOCK. С техния gypsy punk, Gino Srdjan Yevdjevich, Val Kiossovski и компания свириха и пяха колкото им глас и сърце държаха, а публиката забеляза това и им показа, че имат много голяма аудитория и у нас. След пълноценен, но разбира се, недостатъчен сетлист бе време за златната резерва SOLENCE.

Организаторите от Fest Team отново показаха, че в България може да има страхотни музикални мероприятия, като след отпадането на HOLLYWOOD UNDEAD около седмица преди началото на фестивала, успяха да намерят достоен заместник. Младоликите шведи показаха, че имат голямо бъдеще в музиката, ако продължат в същия дух, като в любимите на публиката “Blackout”, “Good F**king Music”. Те постоянно подканяха публиката да подскача и да пее с тях, след което разбира се ѝ благодариха за това. След седем изпълнени песни, участието им приключи със страхотната “Animal In Me”.

Вечерта ставаше все по-силна и бе време за латино метълите от ILL NIÑO да превземат сцената. Представеният от вокала Marcos Leal като „геният зад ILL NIÑO“, Dave Chavarri и компания бяха повече от очаровани от метълкор феновете в България. Сред неспиращите мош питове имаше страхотни сола, много енергия и песни от албумите им “Confession”, чисто новият “IllMortals” и други.

Те започнаха с “God Save Us”  преминаха през “If You Still Hate me” и завършиха с “How Can I Live”. Трябва да се спомене и страхотни барабанно соло на Dave Chavarri, което наелектризира публиката.

В края на фестивалната вечер бе време и за хедлайнъра FIVE FINGER DEATH PUNCH. Сред много скандирания, Ivan Moody, Zoltan Bathory,  Chris Kael, Andy James и Charlie Engel буквално запалиха публиката. Те започнаха своето второ участие в София с “Inside Out” от последния им албум “F8”, която изглежда бе любима на публиката

Ivan отново бе пълен с енергия, като изглежда, че трезвения живот му се отразява все по-добре. Той прекара цялата вечер тичайки и подскачайки по сцената, като изкара и характерната за него бухалка, мята много перца в публиката и показа колко добър певец е.

След “Sham Pain”, “Wash It All Away” и други любими на публиката песни, FIVE FINGER DEATH PUNCH  изсвириха кавър на “Gone Away“, който бе толкова емоционален, че разчувства дори най-закоравелите метъли. Точно след нея обаче, нещата станаха още по-лични с  “Far From Home”, която Ivan изпя акапела. По време на изпълнението му някой в публиката се провикна, което разсмя американеца, като направи цялото изпълнение още по-лично и незабравимо.

По обичай участието на американците от Лас Вегас приключи с много личната за Ivan  “The Bleeding”, като той разказа, че е написал текста на дивана на своя добър приятел и китарист на групата Zoltan Bathory.

След края на фестивала публиката се разотиде разочарована, че това невероятно изживяване  е приключило, но я очакваше не особено приятна изненада. Въпреки положените от организаторите усилия да има адекватен транспорт и провалените им опити да бъде удължено работното време на метрото, такъв бе труден.

При таксиметровата стоянка имаше много дълга и бавно движеща се опашка, а фенове на рока и метъла се бяха пръснали пред целия терминал 2 на Летище София. Разбираме, че това е грешка и на таксиметровите компании, но се надяваме при следващото издание на Hills of Rock Sofia Edition транспортът да бъде по-добре организиран и да не се налага на някои от присъстващите да чакат таксита повече от час.