HAVOK – „Conformicide“ (2017)

havokalbumdec

 Харесва ми как в последно време всички стабилни траш метъл групи са решили да правят нова музика. Това ме обнадеждава, че този стил няма да е скоро „ъндърграунд“ . Едва март месец е, а вече имаме страхотен KREATOR и доста приличен OVERKILL. Тези два албума сякаш вдигнаха летвата доста високо и дори да ни очакват доста обещаващи заглавия тази година, те трудно биха задминали нивото на гореизброените две. Миналия петък излезе и новият запис на младите трашъри HAVOK. От четири години американците не бяха издавали нищо ново, но дали за това време са успели да направят нещо, което да надскочи предишното им произведение „Unnatural Selection“ и да достигне нивото на задаващите стандарта групи в траша?

 Първо, мисля, че е подходящо да определя „Unnatural Selection“ за доста несполучлив албум, сравнявайки го с предхождащия го „Time Is Up“ от 2011 г. и EP-то „Point of No Return“. Новият запис „Conformicide“ прави стъпка напред и определено е по-свеж и креативен.

 Записът започва с интересната „F.P.C.“, която в началото е почти лежерна, но постепенно градира в пълноправно траш парче. След това се зареждат една след друга яростната „Hang ‘Em High“, „Dogmaniacal“ (която много ми напомня на Dave Mustaine) и социално-откровената „Intention to Deceive“ – все така енергични и зареждащи песни. Следват ги закачливите рифове на „Ingsoc“ и „Masterplan“ и тук приключва интересното. Това са парчетата, които карат албума да изпъква по някакъв начин, докато останалите (освен може би „Wake Up“) са доста безлични и еднообразни, правейки края на записа да звучи скучновато и извън асинхрон с началото.

 Прави впечатление, че в целия „Conformicide“ басът е доста усилен, като на няколко пъти е дори над нивото на соло китарата. Понякога звучи добре, но имам чувството, че е по-скоро продукт на лошо миксиране, а не творческа идея.

HAVOK са една от бандите, поела на плещите си тежката отговорност да върне господството на траш метъла в тежката музика. Те разполагат с талантливи музиканти и разпознаваем почерк и е въпрос на време да станат една от най-известните банди в жанра. За да постигнат това обаче, ще трябва да надградят няколко нива над този албум.

Оценка: 6.5/10

Списък с песни и обложка:

01. F.P.C.
02. Hang ‘Em High
03. Dogmaniacal
04. Intention To Deceive
05. Ingsoc
06. Masterplan
07. Peace Is In Pieces
08. Claiming Certainty
09. Wake Uр
10. Circling The Drain
11. String Break (bonus track)
12. Slaughtered (PANTERA cover) (bonus track)

  1. #1 написан от Прост тип (преди 7 години)

    „Това ме обнадеждава, че този стил съвсем скоро ще спре да се води „ъндърграунд“.
    Пийч, това отдавна се е случило и когато траша вече не ъндърграунд се нарича Metallica или не знам какво си там 😉

  2. #2 написан от DIIY (преди 7 години)

    Съжалявам, не съм написал точно това в началната версия на ревюто. Ще бъде поправен. Благодаря за забележката.

  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото