GWENDYDD – „Censored“ (2022)

GWENDYDD е една от най-бързо развиващите се сравнително млади (защото съществуват само от 4 години) банди на българската метъл сцена. На бял свят вече се появи и второто им пълнокръвно студийно отроче – “Censored”. В рамките на 9 композиции и 1 интро петорката изсипва цялата свирепост и ярост, на които е способни. Свирепата реалност и разминаването между надежди, мечти и действителност е в основата на записа и като музика, и като текстове. Четирите дами, водени от барабаниста и продуцент Бамби Никифоров, са се постарали да изкарат навън всичко, което бушува в душите им като емоции, страсти, чувства, усещания. И са го направили по-възможно най-добрия начин – в стилистиката на метълкора и мелодичния дет метъл.

Агресивни вокали, унищожителни китарни рифове и бас и барабани, вдигащи адреналина до най-високи нива – така накратко може да се характеризира творението на почти изцяло дамската формация. Музика, извираща от дълбините на столицата, която удря с юмрук право в лицето. За това усещане допринасят и различните ефекти, вплетени в композициите. Докато слуша записа, човек може да остане без здрава част по тялото си, както и да разруши всичко и всички около себе си.

Творбата започва с “Awakening” – интро, чиято идея е да събуди слушателя и да го подготви за предстоящото. След това вихрушката ни понася с убийствено темпо и страхотни преходи в парчетата – сингъла “Martyrdom”, “This Is A War”, “Rape” (също сингъл). „One Step More“ е различната песен в албума, дори ако щете и заради наличието на мъжки чисти вокали, и е моят личен фаворит, най-вече поради пословичния ми афинитет към чистото пеене. В нея Вики Стоичкова демонстрира таланта си да преминава безпроблемно  чисти към брутални вокали и обратно. Песента е лирично отклонение, така необходимата спирка, на която да отдъхнем за малко от бушуващата буря, въпреки, че с по-агресивните пасажи ни се напомня да не се отклоняваме много-много от основния път.

“We Are The New Order” – един от синглите – се отличава с наличието на ориенталски мотиви, които може би подсказват какъв ще бъде новият световен ред, “Spider” и “Dreadful” са така необходимите резачки, които да довършат опустошението на задъханите ни тела и души, а завършекът с “It’s All Up To You”, в която също има лирични пасажи, идва да покаже, че след бурята настъпва, макар и временно, спокойствие.

“Censored” минава буквално на един дъх, помитайки всичко по пътя си и отнасяйки главите на слушащите. Чудесната продукция допълва общото усещане, създавайки пълнота на изпитваните чувства и емоции. В крайна сметка Бамби и компания са създали продукт, към който почитателите на жанра не могат да останат безразлични. Като човек, който не е от големите фенове на стила, силно препоръчвам да чуете “Censored”. Определено няма да си загубите времето.

9/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото