GWENDYDD – За българската и чуждестранната сцена

Запазете си свободен 4-ти септември, защото на сцената на Extreme Summer Festival ни очакват GWENDYDD с дългоочакван концерт във Варна! Разговаряхме с Бамби, дни преди концерта,  за изявите им в Белгия, новите проекти и съвременната българска сцена.

Толкова скоро се сформирахте като група, а вече правите концерти в чужбина. Разкажете ни как получихте покана да участвате във Female metal league fest?

Така е! Сформирахме се скоро, но резултатите от неспирния ни труд идват със същата висока скорост. Поканата за участие на фестивала Female Metal League в Белгия получихме благодарение на нашите приятели и мениджъри от Amber Tour Productions. Скоро ще навършим една година съвместна работа, но имам чувството, че сме свършили работа за три! Аз и момичетата сме им ужасно много благодарни за тази възможност и съм сигурен, че предстоят още много невероятни предложения от тях!

Какво ви хареса най-много от белгийската сцена? Какво научихте?

Съдейки по само двете участия, които имахме в Белгия, мога да кажа, че се потвърдиха слуховете колко организирано и с каква точност протичат ивентите там. Всичко е супер стриктно и много добре организирано. А аз, като човек, който никак не обича неточности и неясноти, бях на седмото небе от тези факти. Работейки на едни от най-големите фестивали в България, знам как протича всичко и не бях изненадан, но имах нуждата да го видя и на друго място.

Видяхме и научихме много нови неща. Вече се вижда и се усеща, дори и на репетиции, стремежа към по-високото ниво. Освен организацията и отношението на сцената, много добро впечатление ни направиха и хората в публиката. Всички бяха много мили и усмихнати хора. Запознахме се с много нови приятели, фенове и групи, имаше хора, които бяха дошли специално за нас от други държави… Това беше безценно! Наши фенове бяха пропътували цялото разстояние от далечния край на Германия, за да ни гледат и на двете участия в Белгия! Други бяха дошли с колата си от Швейцария, за да ни гледат и в Лесийн и в Дийст! А Дийст, което беше и първото ни клубно участие като хедлайнери, беше солд аут! Не знам, на този етап от нашето развитие, как точно да реагирам на това! Невероятно ми изглежда, но е факт!

Има ли и каква е разликата между българската и чуждестранната сцена?

Тук, може би, е въпрос на гледна точка. На мен лично, ми направи впечатление, че там членовете на групите се отнасят малко по-сериозно към групата и към музиката, която правят. Добре се презентират, изглеждат добре на сцената, обръщат внимание на инструмента си, общо взето, личи си, че са all in. Тук често се среща елемента на небрежност, което не изглежда добре отстрани и не е полезно както за конкретния човек, така и за дадената група. Разбира се, нещата в тази насока вървят на добре тук, но имаме да ги гоним по дисциплина.

Какво нашенско можем да дадем на другите и какво можем да вземем от тях?

В очите на много хора в Западна Европа, България изглежда като държава, от която не може да излезе качествена група. Не сме първите, нито ще сме последните, обаче, които оборват това мислене. И, когато хората там забележат каквато и да е нашенска формация, самият факт, че е от Източна Европа, я прави интересна за тях. Ние, както всички творци, можем да дадем нашите творения и да се надяваме те да стигнат до повече хора и да им харесат. А от тях имаме много да учим! Не само в сферата на изкуството.

Върху какво трябва да работи българската сцена?

Българската сцена, в някои сегменти, е много добре разработена. Говорейки за ъндърграунд сцената, обаче, смятам, че с общи усилия и при добро желание, нещата могат да започнат да се случват по начин, по-близък до този на запад. Вече имаме няколко клуба, които започват да „вдигат летвата“, но имаме още много боб да изядем. Ако трябва да говоря в конкретни примери за неща, в които виждам проблем, веднага давам два:

1. Прилична PA система. В много от случаите, групите трябва да правят големи компромиси със собствения си звук, заради липсата на такава.

2. Бекстейдж. Доста клубове изобщо нямат, а това създава сериозен дискомфорт на групите. Няма къде да се преоблекат, да загреят преди участие, да си починат малко, след слизане от сцена и т.н.

Разбирам и защо тези неща липсват. Липсват, защото много от клубовете, да не кажа почти всички, са на ръба на оцеляването. Собствениците създават клубове, особено в по-малките, но не само, градове, само за да поддържат тази култура в техния регион, което е похвално. Ако, обаче, имаха някаква подкрепа от властите (не искам да отваряме тази тема), съм сигурен, че нещата щяха да изглеждат доста по-добре. В много други насоки – също.

Вдъхновяващо ли беше това пътуване и да очакваме ли препратки към него в творчеството ви?

Това пътуване за нас беше даже повече от вдъхновяващо. Всички се надъхахме още повече, да правим това, което най-много обичаме, да се стремим към все по-големи цели и да мечтаем по-нависоко, защото видяхме, че има смисъл. За нас няма нищо по-ценно от това някой друг, непознат човек, да ни каже, че вярва в нас, че харесва музиката ни и посоката, в която вървим! А това се случи многократно в Белгия.

Кога да очакваме нова музика? Какви са вашите бъдещи планове?

Всъщност, в новия ни лайв сет вече има четири нови парчета, които ще бъдат включени във втория ни студиен албум. Едно от тях излезе съвсем скоро като сингъл и с видео, а името му е „We Are The New Order”. Обмисляме, преди да издадем новия ни албум, който планираме за пролетта на 2022г., да пуснем поне още един сингъл. Та, нов материал има, само е въпрос на време да бъде записан и издаден.

За бъдещите ни планове мога да кажа, че имаме график с неща, които трябва да изпълним в определени срокове, които сами си поставяме, но въпреки това, не е никак лек. Искаме да отделим повече време за подготовката и записите на втория ни албум, за артуърка също, за нов мърч, да издадем още поне едно видео преди албума… За жалост, всичко изброено дотук струва много пари, а ние все още сме тепърва стартираща банда. Затова обмисляме и нова краудфъндинг кампания. След това, ще се опитаме да организираме промо турне, което да не е само в България и т.н. Та, и планове има!

Вълнувате ли се за Екстрийм фест? Какво да очакваме?

Разбира се! Ние се вълнуваме за всяко участие! Развълнувани сме и заради факта, че за първи път ще свирим във Варна, защото за последната година получихме адски много запитвания кога ще може това да се случи. Е, няма да е точно във Варна, но пък е супер близо.

Какво да очаквате?! Изненади!

Мисля, че ще си изкараме много добре!

Дайте съвет на групите, които сега се сформират и тепърва прохождат.

Вярвайте в музиката, която правите! Вярвайте в себе си! Не спирайте да творите и да издавате нови парчета! Репетирайте повече! Работете върху сценичното си облекло и сценичното си поведение! Само, ако искате да печелите повече фенове! Това са неща, които привличат вниманието им! И не на последно място, не се отказвайте! Както казваше един герой: „Животът е радост и тъга“, а в едно парче се пееше „падаш, ставаш, продължаваш“! И най-важното, уважавайте себе си и околните!

  1. #1 написан от Gogo (преди 1 година)

    Харесват ви, защото сте добри. Пичетата съща са хубави, но не е само това. Продължавайте да свирите, въпреки че времената са неподходящи. На подкрепа не разчитайте, разчитайте на себе си.

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото