gitariada poster1Един от най-старите рок фестивали в света, „Гитариадата” в Зайчар, Сърбия, е в трескава подготовка за своето 49-то поредно издание.

 

На 1.04., от 18,30 часа, на специална пресконференция в бар „Rock It”, ще бъдат разяснени условията за записване в конкурсната част на сръбския фестивал „Гитариада”, които важат за всички желаещи рок състави от България, в категория „демо банди” (без издаден официален албум). Крайният срок за подаване на заявките за участие тази година е 22 май.

 

Промо турнето на „Гитариада 49” през тази година включва и България с две дати:

София – 01.04.2015 – клуб „Rock It” (20:30 часа)

Кюстендил – 02.04.2015 – клуб „Никита” (19:30 часа)

 

В българската част от промо турнето ще свирят две групи. От сръбска страна: „D Zoo” и група SEVI от българска.

Концертите са напълно БЕЗПЛАТНИ. Входът е СВОБОДЕН.

 

Музикалният журналист и ТВ водещ Васко Громков, става първият българин, поканен за член на журито на рок-фестивала „Гитариада“. В 9-членното жури влизат емблематични личности от Сърбия, Босна, Хърватска, Словения, Македония … а вече и от България. 49-тата зайчарска „Гитариада” ще се проведе между 29 юли и 01 август, само на 15 километра от северозападната ни граница.

 

През миналата година над 35 рок групи, в продължение на 4 дни, събраха над 250 000 зрители в малкото сръбско градче до северозападната българска граница. Там беше и родната група SEVI, която от главната сцена на „Гитариадата”, подгря легендите от Riblja Corba пред около 60 000 души.

 

 

Факти за фестивала:

 

*** „Гитариадата” в Зайчар, Сърбия е рок фестивалът с най-много издания в СВЕТА! Цели 48 последователни години от 1966-та до днес.

 

*** По време на войната в бивша Югославия е на ръба да бъде прекратен. Тогава Бора Джорджевич от легендарната сръбска група Riblja Corba предлага да пее безплатно, за да спаси  феста. Прави го и на следващата година. Оттогава за местните е нещо като полубог и абсолютен култ.

 

 

*** Концертите са напълно безплатни, както и къмпингът, паркингът, а от миналата година се раздават дори и безплатни храни и напитки за гостите на града!

 

*** Над 1000 души помагат денонощно за реализацията на фестивала като доброволци. И броят им се увеличава от година на година.

 

*** 5-те сцени през миналата година в 4-те дни на фестивала са били посетени от над 250 000 души (сумирано по дни). Абсолютен рекорд досега.

 

*** Програмата на фестивала още от 1966 година се състои от състезателна част на демо състави и концерти на мега групи от пределите на бивша Югославия.

 

*** Миналата година българската група Sevi стана едва 4-тата родна банда, участвала на феста. Преди тях там са свирили само Пиромания, Ахат и D2.

 

*** Фестивалът се излъчва на живо по телевизия BEST и националното радио „Белград 202”.

 

*** В рамките на феста се провеждат и мото-събор (18-то му издание събра над 2000 мотористи от цяла Европа и допълнителни 6 рок групи), промоции на книги, комикси, нови албуми, изложби с рок тематика, премиери на филми, рок училище за начинаещи музиканти и други подобни инициативи.

 

*** Според кмета на Зайчар (население  – около 40 000 жители), фестивалът е достатъчен, за да съживи икономиката на градчето за цялата година.

 

*** За юбилейното 50-то издание през 2016 година, се обмисля „Гитариадата” в Зайчар да се разпростре в рамките на 7-10 дни. Планира се и разширяване на терена, защото досегашният вече не успява да побере десетките хиляди.