Феновете на Rammstein в България през годините, част III

Големият бум – албум, партита, концерти и много нови хора

 

През есента на 2009 излиза последният (за сега) албум на Rammstein. По този повод, два различни клуба организират R+ партита, а RammsteinBG тактично запазва неутралитет, за да може компанията да се разбие и на двете, както и се получава. Истерията по албума е пълна, за това и партитата са успешни и привличат доста хора, част от които решават да продължат да посещават мероприятия на RammsteinBG в по-късен етап.

Някъде по това време са създадени и страницата и групата във Facebook, носещи съотвено имената rammstein.bg (за страницата) и Rammstein Bulgaria (за групата). Фейсбук активността допълнително спомага за развитието на rammsteinbg.com.

Билетите за Белград са взети

Също така през октомври е обявена датата 20.03.2010 – концерт на групата в Белград. Не малка част от феновете на групата в България решават да отидат да гледат именно там любимците си, защото надеждата да дойдат и в тук е изключително малка. Още в началото на Ноевмри са взети над 10 билета при едно посещение на член от екипа на rammsteinbg.com в Ниш.  В началото на януари пък е обявена и екскурзия с автобус, организирана от Ludnichar, за която 50-те места се изчерпват за по-малко от седмица. Всеки се сдобива с билети по различен начин – онлайн, с куриери, с ходене до Сърбия. Още в този период от Ивентим България подсказват на екипа на сайта, че концерт в София също ще има, затова от централата на Ивентим отказват да пуснат билетите за Сърбия в продажба и в българските клонове.

В началото на март 2010 година слуховете се потвърждават – концерт в София също ще има – като част от фестивала Сонисфиър, който ще се проведе за пръв (и единствен) път в България. Rammstein са обявени за хедлайнер на втория ден, като ще свирят след имена като Manowar и Alice in Chains. Така феновете, напълнили вече 50-местния автобус с направление Белград, се оказват с два концерта в запас – нещо. което няма как да не ги радва.

По пътя към Белград за концерта, 20.03.2010.

По идея на Ludnichar са поръчани и изработени тениски за пътуващите за концерта в Белград, докато бъдещата секретарка на фен клуба Илияна Чоевска дава предложение с останалите пари от наема за автобуса да се изработи знаме. След като предложението й е одобрено, самата тя се заема с намирането и щамповането на артикула. От този момент нататък знамето се превръща в една от най-важните емблеми на Rammstein Bulgaria.

Сутринта на 20 март 2010 феновете огласяват паргинга пред националния стадион „Васил Левски” още в 6 часа сутринта.  Тениските, посветени на събитието (първите в историята на Rammstein Bulgaria) се раздават, всички потеглят доволни и щастливи. Самото пътуване също е приятно, защото всеки среща много нови хора, споделящи неговия музикален вкус. Дори главния организатор на пътуването познава по-малко от половината пътуващи, но за щастие не се появяват проблеми личности, както често се случва при подобни мероприятия.

Около 3 часа сръбско време, автобусът успешно паркира пред Београдската Арена и една групичка от по-ентусиазирани фенове се залепят директно пред входовете на залата, така че да са сред първите, които ще влязат. За капак се оказва, че входът, пред който чака сръбският фен клуб на Rammstein е грешен и така първите, които влизат в залата са именно българи. След мъчително чакане, последвано от страхотно представяне на Combichrist, моментът все повече наближава… (тук ще мина за малко в първо лице, защото става въпрос за един от най-емоционалните моменти в живота ми и мисля, че по този начин ще успея да го пресъздам най-добре)

Български фенове окупират оградите в Белград

„Светлините угаснаха, залата притихна …започна интрото на Rammlied… пукнатината се уголеми… момента, в който видях каменното лице на Рихард, сълзите бликнаха … мечтата оживяваше. Бях се заклел, че няма да умра, преди да посетя концерт на RAMMSTEIN. Бях си го представял и мечтал стотици пъти, но беше поне още толкова пъти по-хубаво, отколкото съм очаквал и в най-смелите си мечти. Определено в такива моменти човек си дава сметка, че има защо да се живее. Концертът се изниза сякаш за секунди, но обиквено така става, когато прекарваш някои от най-щасливите мигове, които въобще човек може да си представи.”

Лодката на Флаке тъкмо е минала през ръцете на RammsteinBG групичката

Три месеца след белградските събития феновете на Rammstein в България се стягат за концерт. На 23 юни 2010 Националният стадион „Васил Левски” буквално е обвит от огън за първото шоу на Rammstein на родна земя. Група от над 40 души от rammsteinbg.com заедно с техни приятели, обсаждат стадиона още преди 10:00 часа, макар да се очаква техните любимци да излязат едва в 22:00. Още преди 14:00 те вече са заели местата си на оградите, а още 8 часа по-късно, началото е дадено с огромното немско знаме и Rammlied. България преживява един от най-силните си концерти, а минутите се изнизват неусетно, за да се стигне и до края на грандиозното шоу и сбирката след това, на която феновете продължават разпалено да обсъждат видяното.

Първото самостоятелно парти - клубът е толкова пълен, че човек не може да се размине

През лятото на 2010 се празнува и третият рожден ден на сайта на обичайното място – вилата в Правец, а през есента превърналият се в организатор и координатор на събитията –  Ludnichar, получава предложение да организира Rammstein Party в метъл-бар The Black Lodge. Собственикът на бара оставя организацията изцяло в ръцете на хората от Rammstein Bulgaria, показвайки желание партито да бъде направено така, както ще хареса на феновете, а не на него самия. Макар партито да е в неделя (5 декември) , барът се пръска по шевовете от хора, като всички са изключително доволни от организацията, което без съмнение означава, че това няма да е последното такова събитие.

На 23.06.2011., с второто подобно парти в метъл бар The Black Lodge, е отпразнувана и една година от концерта на групата в София. Лудницата отново е пълна, барът се пръска от хора, а на тротоара отвън има още толкова. Превръща се в традиция по един час преди и след Rammstein Party-тата да звучи разнообразен industrial metal.

 

 

Автор: Тодор Чоевски (Ludnichar), председател на „фен клуб РАМЩАЙН БЪЛГАРИЯ” и администратор на http://rammsteinbg.com.

 

Тук можете да прочете Част IV – Началните стъпки за учредяването на фен клуба и последвалото затишие

Ако сте пропуснали някоя от предишните части можете да ги намерите тук: Част I / Част II

*Повече информация за „ФЕН КЛУБ РАМЩАЙН БЪЛГАРИЯ“ можете да получите на сайта http://rammsteinbg.com както и във фейсбук страницата и групата на сдружението.

**На 27.09.2014. в „The Black Lodge“ фен клубът организира Rammstein Night, на която всеки желаещ  също ще може да получи повече информация за сдружението, както и да се запише на място.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото