CD4p-1tBorn Again е дебютният дългосвирещ албум на руснаците FALLCIE. Петербургската банда издава творението си през октомври тази година. По-рано, през пролетта, излезе ЕР-то на групата, The Outer Space. Три песни от него намериха място и в Born Again. Албумът е и първи запис на групата с вокалистката Валентина Лавриненко. Трета подред. За самата банда. И за годината. Дано този път са намерили правилната формула и не си обновяват състава скоро – звуково им се получава добре.

Очаквах повече метълкор и по-малко ню метъл, но в музиката на FALLCIE ще намерите и двете. С влияния от други поджанрове, разбира се. От екстремен метъл до по-класически хеви елементи. С известна доза груув. Но звученето им определено е  модерно. Алтернативен метъл, който смесва тежко с лирично. Нещо като INFECTED RAIN, смесен с малко NAMELESS DAY RITUAL.

Харш вокалите са добри, но нищо особено впечатляващо. Чистите вокали, за сметка на това, са издържани, добре звучащи, с приятен тембър и специфичен маниер. На места нежни, на места дрезгави, вокалите на Лавриненко се вписват в музиката на групата, придавайки завършен вид на лирично-грубия им саунд. Самите инструментали също редуват доминиращите тежки части с по-мелодични пасажи. Траковете са ритмични, динамични и предразполагат към движение. Мощни рифове, добри сола и смазващи барабани – какво повече?

Албумът включва 11 песни. Ще спомена няколко от тях, които ми направиха повече впечатление. Баладичната Nebula – трети сингъл от албума – е едно от най-мелодичните парчета в албума и сред личните ми фаворити. Следващата песен в траклиста, The Longest Road, също е доста мелодична – инструменталът е сравнително стандартен, а финалът доста рязък, но си заслужава да се чуе заради вокалите, които звучат най-красиво и лирично в тази песен. Emptiness и Espers са двете песни, които грабват най-много и олицетворяват албума доста добре – динамични, ритмични и прекрасно боравещи с контраста мелодично-тежко. Voice Of Decay – вторият сингъл – също е от по-тежките песни в албума, но – подходящо за сингъл – и доста catchy. Мога да си го представя по радиото. Албумът завършва ударно с The Black – задържащи вниманието китари, мощни барабани и много енергия. В Born Again можете да намерите и по-бързи, и по-бавни песни. И по-тежки, и по-мелодични. В общи линии достатъчно разнообразен албум, за да намерите нещо, което ви харесва. Ако си падате по алтернативен метъл, спокойно може да го преслушате.

Оценка 8/10