Фестивалът EXIT започна партньорство със Световната продоволствена програма (WFP) на Организацията на обединените нации, най-голямата хуманитарна организация в света. Стартирайки следващата стъпка от проекта Life Stream за увеличаване на усилията за реагиране срещу COVID-19, облекчаване на страдания на милиони, които са загубили прехраната си поради пандемията и достигат все по-високи нива на глад.

Проектът Life Stream обединява артисти от световната сцена, които ще имат участие в крепостта Петроварадин, където се провежда фестивалът EXIT, за милионна онлайн публика от 3 до 6 септември.

„EXIT започна като младежко движение за мир и свобода в Сърбия и Балканите, а социалният активизъм все още е в челните редици на нашата дейност. Тази година беше трудна за всички нас, но дори и в такива моменти, ние трябва да намерим сили да направим всичко възможно, за да помогнем на най-уязвимите”- заяви основателят и изпълнителен директор на EXIT Душан Ковачевич.

Тъй като случаите на коронавирус се разрастват в световен мащаб, пандемията усложнява проблемите и умножава мизерията, особено за онези, които са на първа позиция по климатичните промени, борещи се с честа суша, бури и наводнения, които затрудняват производството на храни, изострят глада и тласкат хората към все по-голяма бедност.

Пандемията обрича 270 милиона души да преминат прага на хранителна несигурност преди края на 2020 г. – 80-процентно увеличение спрямо 2019 г. – въздействието ще бъде най-тежко за вече уязвимите.

Повече информация за проекта Life Stream

Life Stream е стартиран миналата година заедно с Green R:evolution като най-големият екологичен проект на EXIT до днес, в който правителството на Сърбия се ангажира да засади почти милиард дървета, увеличавайки процента на залесяване до 50%. Партньорството с WFP разширява обхвата на проекта, като изтъква две важни каузи: спиране на глада и изграждане на устойчивост на общностите в условията на изменение на климата, които станаха още по-належащи по времето на COVID-19.

Life Stream ще бъде четиридневен фестивал, където ще се излъчват изпълнения от легендарната EXIT Dance Arena. На фестивала ще бъдат представени глобалните и регионални артисти с видеоклипове, насочени към околната среда и надвисналата кризата на глад. Фестивалът ще популяризира и туристическите атракции на Сърбия и град Нови Сад, дом на фестивала EXIT. В допълнение към музикалния фестивал, международен панел ще обсъжда ключови въпроси около разгръщащата се пандемия, както и ще подчертае сътрудничеството между WFP и EXIT.

Тази година проектът поставя началото на по-широкото сътрудничество през 2021 г., което ще отбележи две важни годишнини, 60 години от WFP и 20-годишнината на фестивала EXIT. Фестивалът през следващата година ще представи изпълнения на някои от най-големите световни звезди като David Guetta, DJ Snake, Tyga, Eric Prydz и много други.

ЗА СВЕТОВНАТА ПРОДОВОЛСТВЕНА ПРОГРАМА (WFP)

Световната продоволствена програма на ООН е най-голямата хуманитарна организация в света, спасяваща живота в извънредни ситуации, изграждайки просперитет и подкрепяйки устойчиво бъдеще за хората, възстановяващи се от конфликти, бедствия и въздействието на климатичните промени. През 2019 г. WFP подпомогна близо 100 милиона души в над 80 страни.

WFP не само осигурява хранителна помощ за общности, засегнати от бедствия, свързани с климата, но също така им помага да станат по-издръжливи на екстремни метеорологични събития.

В светлината на настоящата ситуация, WFP спешно призова за 4,9 милиарда щатски долара, което ще й позволи да предостави хранителна помощ на повече от 138 милиона уязвими хора преди края на годината. Това би било и най-голямата мобилизация в цялата история на организацията.

ЗА ЕXIT ФЕСТИВАЛ

Фестивалът EXIT е създаден през 2000 г. в университетския парк като студентско движение за борба за мир и свобода, както в Сърбия, така и на Балканите. През последните 20 години той прерасна в един от най-изтъкнатите музикални фестивали в света, като донесе в Нови Сад, родния му град, две награди за най-добър европейски фестивал (Best European Festival), спечелени през 2013 и 2017 г. Фестивалът се организира в една от най-големите средновековни крепости в Европа. Социалната отговорност остава един от основните аспекти на фестивала чрез работата на фондация EXIT, чиято социална активност е насочена към младежкото развитие и насърчаване на мира, креативните индустрии, опазването на околната среда и брандирането на дестинации.