ELUVEITIE обещават сингъл

King от новия албум Origins ще се появи на 12. юни 2014. Ето какво казва Chrigel:

Песента е посветена на забележителен крал, на име Амбикат, който е живял през V в. пр.н.е. – той стоял начело на галското племе битуриги. Тяхното название би могло да се преведе като ‘крале на света’, а Амбикат може да се интерпретира като ‘борещ се срещу всички’.
В текстово отношение това парче и Carry the Torch са свързани.
Амбикат се споменава в легендата за основаването на Медиолан (днешно Милано), написана от Тит Ливий. Това предание е най-вероятно художествена измислица и е възможно да е свързано с етруското такова за Арун.
Според Ливий Амбикат е бил най-могъщият галски крал, неговото властване е било благословено и е бил обожаван от народа си. Галия просперирала по негово време и пораснала ‘толкова много откъм плодове и хора, че количеството трудно се управлявало’ (Ливий, 5:34). Амбикат искал да облекчи земята от този ѝ товар, но тъй като вече бил възрастен, изпратил синовете на сестра си Беловес и Сеговес на поход за нови територии. Двете млади момчета трябвало да ръководят галска армия, състояща се от повече от шест племена. Братята наистина разширили Галия и открили няколко града, сред които и Медиолан.
Докато Carry the torch е за Беловес и Сеговес, King се фокусира върху самото начало: Амбикат и властването му.
Според последни проучвания Тит Ливий е повлиян повече от келтските вярвания за Галия, отколкото от римските легенди. В късните островни келтски култури се появява идеята за ‘свещения крал’, но героят на нашата песен е от по-ранен период. Ролята на Амбикат като ‘върховен водач’ също е извлечена от келтските разбирания за водачество – просперитетът на племето и плодородието на земята зависят от достойнствата на краля, от неговите здраве, морал, вяра и смелост.
Още повече има теория, от която следва, че стълбът на света, който трябва да е в неговия център (axis mundi), е бил на територията на битуригите. Става дума за мястото, което Гай Юлий Цезар е нарекъл свещено.
Въпреки че много от тези неща са в сферата на хипотезите, историята на Амбикат е много интересна, интригуваща и впечатляваща: римско литературно свидетелство, уповаващо се изцяло на келтски схващания.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото