Една не-КОНТРОЛ-ируемо веселяшка вечер

Kontrol

Kontrol

Няма как, когато се спомене името на група КОНТРОЛ асоциацията да не е свързана със свобода, независимост, забава и купон на макс. И как иначе да е, собено пък за онова поколение от края на 80-те г., израстнало с бунта на пънк музиката, за което песни като „Винаги готови“ и “Леле, како“ са сe превърнали в своеобразни химни. Хубавото е, че ако човек и с днешна дата посети концерт на КОНТРОЛ, ще се убеди, че аудиторията далеч не се ограничава с онова поколение само – и че посланията на музиката, явно, наистина остават вечни и непреходни.

В това се убедихме всички ние, които, случайно или не, бяхме на осмия ден от месец юни в столичната Борисова градина, където на малката сцена на клуб „Маймунарника“, среща си дадоха четири забавни банди: КОНТРОЛ, МЛЪК!, PIRANHA и RADULA.

PIRANHA

PIRANHA

Всъщност, представянето им започва точно в обратен ред. Radula атакуват сцената в уречения час, някъде около твърде ранния 19:30, когато тълпата все още се стича към мястото на събитието, или пък допива бирата в околностите около клуба. Това, разбира се, не пречи на музикантите да правят това, което се изисква от тях – да свирят, да се раздават и да забавляват. Последното особено няма как да не се случи, предвид музикалната им смецица от аlternative, power metal, triphop, kuchek… и т.н., и т.н. …, пред която публиката не може да остане равнодушна. И да започне да се весели. Така основният тон на вечерта е зададен и щафетата се поема от веселяците PIRANHA. Музиката им е издържана в традициите на ранния skate/punk/rock, усеща се влиянието на музиката от 80-те. Тълпата бързо се ориентира в ситуацията и от статичен, минава на лек режим ‘пого’. Весело е, забавно е, може наистина да полудеем и да закрещим: “FUCK THE WORLD!!!” Така, както призовават момчетата от PIRANHA (начело с многословния фронтмен 🙂 )

Кратки са паузите между изпълненията на отделните групи. И по-добре – така градусът на настроението не спада. Музикантите от група МЛЪК! се появяват пред множеството, вече позапълнило пространството пред сцената, загряло и готово за нови музикални подвизи. Не е лесно музиката на МЛЪК! да се вмести в определен стил, подобно, всъщност, на повечето групи тази вечер. При тях може да се долови и забързаният punk и взискателният prog, и противопоставящият се alternative rock и веселяшката ska. От всичко по малко и за всекиго по нещо. Групата има дългогодишно присъствие на българската сцената – някъде още от далечната 2004 г. насам. Добър е и опитът, който е натрупала през годините. Определено знае как да развлича, как да въздейства и определено как да свири!

Kontrol2

Kontrol

Стегнатият, около 45-минутен сет на МЛЪК! е свеж и въздействащ. Групата се оттегля от сцената, за да отстъпи място на екстравагантните хедлайнери на вечерата. КОНТРОЛ! Спускащ се здрач, все по-сгъстяваща се тълпа от фенове и силно осветена сцена, която само за миг се изпълва от четиримата музиканти. Музиканти, които след толкова години продължават да въздействат силно и поддържат умението да забавляват и радват публиката. Вокалистът Иван Гатев, който пък е и китарсит!, и който сравнително отскоро е в редиците на КОНТРОЛ, демонстрира изключително сценично поведение, страшна енергичност и хъс за веселие. Маниерът му на пеене, движенията, дори самата визия, пасват идеално на групата и нейната веселяшка идеология (факт е дори, че някои по-незапознати фенове, го объркват за миг с Кольо Гилъна).

Сред парчетата тази вечер чуваме (и как иначе!) вечните хитове като “Бий Хлапето” “Не съм нормален”, “Булка”,“Обичам те, мила”, по време на които се включва, очаквано, и публиката – като наистина пълноправен изпълнител. Режимът “пого”, достигнал вече своя пик, увлича все повече и повече ентусиазирани участниици. А когато зазвучава „Леле како!”, надали остава някой апатично седящ около масите в клуба. Всички са на крака и пригласят, не, направо крещят! Разбира се, има песни и от последния издаден албум на КОНТРОЛ“9”, както и една съвсем нова композиция, посветена, по думите на вокала, на полицията…

Така минава, неусетно, вечерта в Борисовата градина (която, според важното уточнение на Гатев, не е кръстена на Бойко Борисов!). Една чудесна вечер, изпълнена с много смях, музика, бира, веселие и … усещане за свобода.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото