Това не е класация. Да се категоризират музикални произведения в жанра прогресив рок би било не само прекомерно субективно, но и a priori престъпление срещу самия жанр – винаги и без изключение. Стилът е експериментален, ексцентричен… еклектичен. В това се крие неговата неповторима красота, вълшебство, великолепие. Ще заимствам думите на германския философ Юрген Хабермас, който видя модерността като проект, който е обречен да бъде „незавършен“, като кажа, че прогресив рока е именно такъв музикален свят – безграничен, безкраен… незавършен.

И все пак какво четете? Четете един опит за извеждане на 10 от най-фундаменталните за стила албуми издавани до ден днешен. Фундаментът в случая е съвкупност от характеристиките на албума и ефектите, които даден албум е имал през годините, като най-важните според мен са: влиянието и иновативността.

Влиянието е абстрактно понятие и се отнася до влияние върху други банди, изпълнители и музикални среди, влиянието върху феновете, като тук взимам предвид и теста на времето и устойчивостта на това влияние при смяната на поколенията и накрая в един абстрактен смисъл – влиянието върху културата на модерността в западния (предимно) свят изобщо.

Иновативността е съвкупност от креативност в техническо и лирическо отношение на самите композиции в албума и тяхната оригиналност. Пионерството, колкото и релативистично понятие да е в музиката в значим фактор при изграждане на „култов“ статус на даден изпълнител и формирането на самите рамки на даден стил или течение.

И така. Приятно четене и слушане. Потапяме се в един магически, вълшебен, трансцедентален свят… този на прог рок музиката.

  1. Pink Floyd - The Dark Side of the MoonPink Floyd – The Dark Side of the Moon (1973)

Албум символ на рок културата. Триумф на психеделичния гений на британската четворка. Прогресивът е имплицитно експериментален стил. The Dark Side of the Moon е именно такъв албум – излизащ извън границите на музикалните парадигми и предизвикващ сетивата и въображението.

Влияние – 10/10

Иновативност – 9/10

 

  1. King Crimson – In the Court of the Crimson King (1969)

King Crimson - In the Court of the Crimson KingThis is where everything begins. Първият албум на King Crimson може смело да бъде наречен пионерен, култов и неповторим! Защо ли? Защото се позиционира като „лакмус на качество“ на прог рок музиката до ден днешен. Да, стилът е експериментален и отворен. Но също така е вярно и че именно тук се поставят (невидимите) граници за това, което милиони хора наричат качествен и оригинален прог рок вече 50 години!

Влияние – 8/10

Иновативност – 10/10    

 

  1. Pink Floyd – Wish You Were Here (1975)

Pink Floyd – Wish You Were HereМоже би най-емоционално въздействащия запис на Флойд. Разбира се, интерсубективното преживяване е строго индивидуално, но самите песни имат несъмнено такова въздействие.

Влияние – 8/10

Иновативност – 7/10    

 

 

  1. Marillion – Script for a Jester’s Tear (1983)

Marillion - Script for a Jester's TearMarillion могат (условно) да бъдат наречени пионери на нео-прогресив рока. Този суб жанр на прогресив рока се утвърди през последните 4 десетилетия и в неговите „рамки“ се появиха безброй качествени и дълбоко смислени и емоционални (което всъщност е и ключова характеристика на стила) албума. Първият албум на Marillion остава и най-емблематичния такъв, не просто заради магическото вокално присъствие на Fish, но и заради цялостната атмосфера на лирично приключение, което очаква слушателите на Script For Jester’s Tear..

Влияние – 6/10

Иновативност – 6/10    

 

  1. Camel – Mirage (1974)

Camel - MirageЗа Camel няма какво да се каже на почитателите на стила. А за останалите остава съветът – чуйте Mirage. Дързък, смел и иновативен албум, безспорен връх в творчеството на бандата, който остава трайна следа в историята и развитието на стила.

Влияние – 6/10

Иновативност – 6/10    

 

 

 

  1. Eloy – Ocean (1977)

Eloy – OceanFrank Bornemann не е от онези музиканти и композитори, на които съдбата е отредила да станат комерсиално известни. Но е от тези, на които Провидението е дало дарба. Шестият студиен албум на германската банда е техния връх, техния шедьовър. Албумът  звучи последователно, стегнато и пренася слушателя в един атмосферичен прог рок океан където властва Посейдон. Eloy са безспорно значима група – имат собствен стил, имат класа, имат океан.. насладете му се.

Влияние – 3/10

Иновативност – 6/10    

 

 

  1. Grindrolog – Lady Lake (1972)

Grindrolog - Lady LakeВторият студиен албум на британците едва ли е най-популярния запис на прог сцената в началото на 70-те години, но това не означава, че не е вдъхновен и задълбочен. Специфичният стил, атмосфера и и индивидуалност на творбата я нарежда сред бижутата на стила, които не трябва да бъдат забравяни. В лирическо отношение се засягат теми от пацифизмът и поклонението до мотиви от безсмъртния Чайковски и неговото Лебедово езеро..

Влияние – 2/10

Иновативност – 7/10    

 

 

  1. Rush – 2112 (1976)

Rush – 2112Бих си позволил да наредя канадската банда в една своеобразна „Света троица“ на прог рок културата – заедно с Pink Floyd и Yes. 2112 има всичко – иновативност, собствен стил, мелодични партии и технични китарни сола. Албум изпреварил времето си (клиширано, но факт) с поне 20 години.

Влияние – 7/10

Иновативност – 5/10    

 

 

  1. Catapilla – Catapilla (1971)

Catapilla – CatapillaТам където се пресичат джаз, рок и наркотична (да не кажа хистерична) психеделия се ражда Catapilla. Мястото е Лондон в края на 60-те. Групата успява да остави всичко на всичко два студийни албума. Дебютът им Catapilla е дълбок, като бездна, в която ако гледате достатъчно дълго ще отговори на погледът ви.

Влияние – 3/10

Иновативност – 7/10  

 

 

 

  1. YES – Close to the Edge (1972)

YES - Close to the EdgeYES са една от групите, чието име е синоним на „класика в прог рока“, колкото и силно твърдение да е това. Творчеството им една от колоните, на които се обляга и изгражда стилът през 60-те и 70-те години. Великолепната петорка съставена от Jon Anderson – вокали, Chris Squire – бас, Bill Bruford – ударни, Steve Howe – китара и киибордистът Rick Wakeman то няма да съжалявате ще ви въведе в един магичен музикален свят. Close to the Edge е рафиниран албум, всяка нота, всеки пасаж пасват като парче от пъзел, докато разкриват на слушателя цялостната красота на автентичния прог рок, такъв, какъвто той е бил, е и ще бъде..

Влияние – 8/10

Иновативност – 5/10    

 

aвтор: Guderian