Disgorge, Natron, Sacramental Blood, Cocklush 18.05.2001, club The Box, Sofia

Започвам репортажа за концерта на Disgorge, Natron, Sacramental Blood и  Cocklush, който се проведе на 18.05.20011 в клуб The Box, София, със смесени впечатления. Групите, сами по себе си, бяха на очакваното ниво, но вторични фактори, които не бих определил като субективни, дръпнаха събитието малко назад.

Около 19:15, с леко закъснение поради лични ангажименти, се озовах пред клуба, имаше около двадесетина души отпред, поздравих набързо когото познавах и слязох надолу. На сцената вече бяха родните Cocklush от Плевен (както обикновено, в The Box, поради специфичното им работно време, концертите винаги започват навреме и времевият график се спазва доста стриктно), които свиреха пред около десет или петнадесет души. Долу поздравих още няколко души и се опитах да се потопя в музиката, която представлява среднотемпов горграйнд. Момчетата се раздаваха, макар и пред скромната публика, която стоеше изтеглена назад. Към края на изпълнението на плевенчани вокалистът слезе от сцената за последните няколко парчета, по този начин се усети известна сближеност с публиката, по-характерна за хардкор концертите. Сетът им завърши с песен на два гласа – беше извикан гост-вокалист. (Извинявам се за липсата на снимка от изпълнението на Cocklush, просто след грешни настройки на фотоапарата всичките са размазани)

Sacramental Blood

Sacramental Blood

Последва кратко прекъсване за настройка и на сцената излязоха сърбите от Sacramental Blood. Това е една добре позната в България група, лично аз си спомням няколко техни концерта преди 6-7 години. Впечатленията ми от тях тогава бяха много добри и за пореден път не останах разочарован – те забиха типичния си безкомпромисен брутал дет, а към края на сета си ни зарадваха с кавър на легендарните Terrorizer и невероятната песен The Dead Shall Rise. Тук за вокалите беше извикан Nicola от Natron. Публиката все още беше рехава (около двадесетина души), сравнително пасивна и изтеглена назад. Имаше и няколко плахи опити за пого, които не се получиха особено добре поради липсата на ентусиасти. Сърбите свириха едва около половин час и отстъпиха място за следващите групи.

Natron

Natron

С италианците Natron не бях запознат ни най-малко преди концерта, въпреки че имат цели четири издадени студийни албума. Единствено намерих няколко техни клипчета в youtube и нито следа от техни албуми по тракери и p2p програми (с желанието да се запозная с творчеството им).  По сайтовете ги определят като техничен дет и това се потвърди още с първите рифове. Китаристът им развиваше песен след песен интересни и нестандартни идеи, които отдалечаваха групата от поредната банда, правеща средностатистически дет. На места чух дори slam елементи (на ниво китари и перкусии, не и на вокално ниво). Личеше си, че италианците са група с опит, която се чувства комфортно на сцената и знае как да прави нещата както трябва. Публиката беше малко повече, но отново предимно статична и изтеглена назад . Сетът на Natron продължи около 45 минути и отново последва кратка пауза в очакване на групата, заради която повечето хора бяха дошли.

Disgorge

Disgorge

В този момент публиката наброяваше 60-70 души, но определено се забеляза движение напред. Сетът на мексиканските брутал дет/грайнд машини започна с непредвиден инцидент – електрическата инсталация в един момент отказа, вероятно заради късо съединение и сцената потъна в тишина и тъмнина. Публиката обаче беше в добро настроение и се разнасяха нецензурни подвиквания, толкова типични за наши концерти (в позитивен смисъл, не са били насочени нито към групата, нито към клуба по някакъв начин), които обаче ще спестя на читателя по обективни съображения. За щастие, проблемът беше отстранен в рамките на няколко минути… само за да възникне нов. След песен или две единият китарист скъса струна и подменянето и ни донесе още няколко минути тишина, запълнена със скандирания „Disgorge“ и „Mexico City“. Нататък повече неприятности нямаше и клането продължи. Бях силно изненадан от липсата на басист в състава на мексиканците, но както се оказа, липсата на този елемент от ритъм секцията не се усети, двете китари извадиха достатъчно плътен звук и звучаха добре. Концертът продължаваше с пълна пара, публиката – макар и малобройна – нещо не дотам нетипично за толкова ъндърграунд музика – явно се забавляваше, групата също. И тук настъпи моментът, който мен лично силно ме подразни – по принцип, мероприятията в The Box приключват в 22:00. Този час беше току-що отминал, когато една от служителките зад бара подхвърли някакъв найлон към единия китарист в знак, че трябва да приключват. Възмутително беше, че това се случи по средата на песен и след технически проблем, за който се съмнявам, че групата е имала някаква вина. За мен подобна реакция е недопустима. Около минута-две по-късно след финала на песента концерта приключи. За съжаление, сетът на Disgorge беше кратък и конкретно аз не успях да чуя някои от любимите си парчета.

Извън това, бих казал, че звукът беше приличен и имаше мърчандайз за желаещите да си закупят тениски или дискове на групите.

В заключение ще обобщя – силни групи, земни и усмихнати изпълнители – далеч  от звездите, с които сме свикнали на големите концерти, добра атмосфера. Слабите места бяха малобройната и на места пасивна публика (както и навика да се седи пред клуба, докато вътре забиват групи – но аз съм последният човек, който може да осъди това, тъй като не веднъж и моя милост е правил същото), краткия сет на Disgorge и определено невъзпитаното държание на служителката на клуба. Надявам се във Варна да се получи един наистина добър концерт, местните феновете на екстремната музика не трябва да го пропускат, както и се надявам тези групи да повторят гостуването си в България някой хубав ден.

Вероятно галерията със снимки от събитието ще бъде обновена скоро след известна обработка на някои от изображенията, нито фотоапаратът ми е нещо особено, нито пък аз съм някакъв запален фотограф. Така че – ако има успешни снимки – ще бъдат добавени.

 1. #1 написан от Blacky (преди 12 години)

  Браво! Много симпатичен репортаж, благодаря за него.

 2. #2 написан от DeadMistress (преди 12 години)

  Наистина ми се искаше да присъствам , но просто нямаше как . Трябваше да избирам между тях и Катаклизъм ……. Ако имаше предварителна продажба на билети , щях да си закупя овреме . някои ще кажат – да съм си преценила разходите предварително … Е , да , можеше , ама … Какво да се прави – свършен факт .
  Дано във Варна да е по – добре ! 🙂

 3. #3 написан от Анонимен (преди 12 години)

  много добър и и нформативен репортаж! Сигурен съм, че бандите са забили здраво, ще се постарая да ги гледам във Варна.

 4. #4 написан от sarcoma (преди 12 години)

  Във Варна беше клане!

 5. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 6. Коментари за тази публикация
В началото