Денят на събитието беше отдавна обявен, а нетърпението завладяваше всички. Нещо наистина запомнящо се предстоеше да се случи. Не са много родните ъндърграунд банди, които успяват да оцелеят за такъв период от време. 10 години си е постижение, както и да го погледнем, а ние – хората, присъствали на този концерт бяхме удостоени с честта да приветстваме една от емблемите на Варна – Symbolic.

Топлата есенна вечер и прекрасното време в морската ни столица допринесоха за комфорта както на групите, така и на публиката. Леко бризче, хладни питиета и добра кухня посрещнаха феновете в станалия доста популярен напоследък рок-бар „Пиратите” на Южния плаж.

По традиция купонът започна около половин час след предварително обявеното начало, някъде около 21.30.

Събитието бе открито от местната банда Brain Terror. Интересна смесица от кросоувър с леки траш–забежки, момчетата се справиха повече от добре със задачата да открият събитието. Благодарности и честитки към рожденниците и около 30 минути събрано и доста качествено изпълнение.

След тях дойде ред на Drive Your Life – поредната  група на Ставри от Symbolic. Тази банда се превърна в личния ми фаворит за вечерта. Разнообразен, крайно приятен проект, който самите участници определят стилово като “Death & Roll“.  Изключително подходяща за събори и всенародни веселби авторска музика, изпълнена с доста прецизност и класа. Леките проблеми с озвучението не попречиха да се насладим на макчащата ритъм-секция, приятната китара, както и на вокалното изпълнение на Ставри в леко по-различно амплоа. Препратките към творчетсвото на Angel Witch, Cathedral, на места дори и ранните Venom, но не в толкова суров вид, подправиха чудесно ястието, кото ни сервираха Drive Your Life. Очакваме с нетърпение дебюта им, който ще види бял свят през следващата година.

Drive Your Life

Drive Your Life

Drive Your Life – сетлист:

1. Sound Attack

2. Nations of Robots

3. My Story

4. Stay True

5. Love & Hate

6. Don’t Betray Yourself

7. New Life

8. Drive Your Life

9. Time Is Now

10. Try to Survive 

Кратка пауза за студени бири и пренареждане на сцената за Lieveil. Тук вече каквото и да кажем няма да е достатъчно. Експериментален трашо-дет, от който струят толкова идеи, че може чак свят да ти се завие. Страхотни музиканти, сработени като малко германско танкче, класен вокалист в лицето на Жоро от Cartwheel и един нечовешки барабанист. Бъдещето наистина е пред тези момчета, които ако продължават по този начин да използват главите и инструментите си, скоро ще са способни на нещо наистина голямо.

Lieveil – сетлист:

1. Paltry Man

2. A Point of You (View)

3. The One

4. Crowned Pawn

5. A.D.H.D.( Attention Deficit Hyperactivity Disorder)

6. Instigator

7. Shopping Therapy

8. Horo-raised 

И така, бързо и неустено, дойде време на сцената да се появят рожденииците от Symbolic. В леко обновен състав – с нов барабанист в лицето на Светослав Петров (Симо окончателно напусна бандата) и Ники Петров от Eternal Scene, заместващ титуляра на баса (Иво Рибата се контузи злощастно в квартален футболен мач), шайката на Ставри и Ники Бонев ни направи свидетели на това , което сме свикнали да получаваме обикновено от тях – доза прецизен прогресив траш-дет, изпипан до съвършенство. Бяха представени почти всички славни песни от „Mea Culpa“  (обявен през 2006 г. за метъл-албум на годината от списание“Про-Рок“ ),  „Divide Et Impera“, както и две чисто нови песни, които предстоят да влязат в новия албум на групата.

Участието на бившия китарист на Symbolic  Васко Харизанов бе обявено предварително като една от изненадите на вечерта, може само да съжаляваме за решението на този „къс самородно злато“  да се откаже от студийни и концертни изяви със Symbolic, решение взето преди доста време и, от което определено бандата е загубила част от чара си. За успокоение можем да кажем, че от това си качество момчетата имат в изобилие.

И както повеляват хубавите традиции – събитието не мина без празнична торта, с която по изрично указание на музикантите първо бяха почерпени малчуганите, които за радост бяха наистина доста и се забавляваха страхотно.

За финал бяхме изпратени с Mouth For War  на Pantera, а тази прекрасна вечер ще остане като нещо, което ще се помни дълго.

Happy Birthday

Happy Birthday

Symbolic – сетлист:

1. The final destination (new song)

2. Burn the Remains (Divide et Impera)

3. Nailed (new song)

4. Overdose (Mea culpa)

5. The Price of Your Life (Mеa culpa)

Духане на свещички

6. Wolf (Mea culpa)

7. N.V. (Divide et impera)

8. Set the World on Fire (Annihilator cover)

9. Spacetrip (Mea culpa)

10. Instead of You (Divide et impera)

11. Mouth For war (Pantera cover)

Metal Hangar 18: Честит рожден ден, момчета, с пожелания да празнувате още много по десет годишни юбилеи на сцената. Защото тя има нужда от групи като вас, които правят музика със сърцето си. Бъдете живи, здрави и знайте ,че ние винаги ще ви подкрепяме.

Помолих за няколко думи двама от виновниците за това „мило тържество“… Ето какво споделиха те:

Станимир „Ставри“ Ставрев – вокалист на Symbolic:

Трудно е да задържиш една метъл-група 10 години, особено в България, но ние доказахме, че може! И други колеги са го доказвали! Движещото е желанието за работа и любовта на хората към теб и твоята  музика. Така, че пожеланието ни е: Свирете, правете сола, песни, албуми и концерти и подкрепяйте българската сцена… Това е не само хоби, а и начин на живот! 🙂

Party Time With Symbolic

Party Time With Symbolic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ники Бонев – китарист на Symbolic:

Огромни благодарности на хората, които почетоха десет годишния ни юбилей и отделиха от времето си да присъстват на концерта тази вечер. Благодарим и на нашите приятели от останалите банди, с които делихме сцената и си изкарахме един страхотен рожден ден. Ние не се изявяваме като някакви звезди на местно ниво, както някои хора си мислят и се опитват да ни изкарат, а като съвсем обикновени фенове на тежката музика, които свирят и се забавляват наравно с хората  пред сцената. Признавам си, че  бях доста  развълнуван, дори обърках откриващото парче в началото на изпълнението ни, но това е нещо нормално за такова емоционално събитие. Както бяхме обещали предварително, като главна изненада се появи и дългогодишният ни китарист Васко Харизанов. Освен това на баса свири нашият приятел Ники Петров от Eternal Scene – Добрич, поради контузия на лявата ръка на басиста ни Иво Стайков, специално благодарим за което.

Това беше и първа изява на живо на новият ни барабанист Светослав Петров, с който сме по-малко от два месеца, а свършихме страхотна работа заедно за времето, което имахме на разположение за подготовка за годишнината ни. Междувремено започнахме и работа по новия ни албум, за който вече имаме девет написани (и записани) демо версии, сега се концентрираме изцяло върху работата по оформянето му във финален вид.

Адски радостен съм от факта, че в последните две години излязоха на светло доста нови и страшно кадърни „тежки” български метъл-банди, които вдигат нивото на цялата ни сцена, а това ни мотивира да подържаме ниво и да се развиваме във възходяща линия. Пожелавам на всички фенове, каквито сме и ние самите, да подкрепяме заедно БГ-бандите и да се стараем повече по отношение качеството на метъл музиката в България. Благодаря на всички групи, на всички приятели, които ни помагат в това начинание, на всички които си купуват албумите на родните банди. Не на последно място благодаря и на  всички тези хора, които идват на концертите и ни карат да се занимаваме с удоволствие с това, което обичаме и се опитваме да правим все по-добре – чудото наречено „МЕТЪЛ В БГ„. Това си граничи с героизъм.