Cyber punX – фестивал за ценители

10261992_10152791513511273_7094297992643146857_n

На 29.11. в клуб Bar „ZAR“ станахме свидетели на първия за България фестивал за electronic rock, synthpunk и chiptune – Cyber punX, който по думите на организаторите и няма да е последният. Освен лайв участията на групите Electric Dragon, APE|MEN, Abysmatic и MAZUT, от фестивала ни бяха приготвили косплей и диджей сетове.

Програмата на събитието беше обявена седмици по-рано и беше спазена – рядкост за нашите земи, която си заслужава да се отбележи.

Началният диджей сет беше заслуга на очарователната вокалистка на MAZUT – Дори, която надъха публиката с веселяшки парчета от посочените стилове. На фона на нейния сет се изявиха и косплеърите, които доста се бяха постарали да покажат на публиката що е то Comic Con и има ли почва у нас.

В 22:00 на сцената се появиха Electric Dragon. Момчетата свирят електро-пънк и електро-рок със силно преобладаващи 8-битови звуци, типични за видео-игрите от 80-те години. Освен това обаче залагат и на доста китарни рифове, които ги правят по-агресивно звучащи на живо, отколкото в записите им. Наред с рап вокалите се получава една шарена смесица, която всъщност е доста симпатична. Като добавим и непринуденото им поведение и самоирония, Electric Dragon със сигурно заслужиха бурното посрещане от страна на публиката. А ето и техният сетлист:

Bomb
Music Sucks
Antisocial Introvert
Genital Problem
Life Ain’t Easy
Hit Song
Connection Problem
Real Talk
Dick
Suicide Plan B
Cut Your Throat
Carboholic
Help Me

Времето между групите не беше много, което отново е плюс в актива на организаторите. След кратко прекъсване посрещнахме набиращите все по-голяма популярност APE|MEN. Триото от София с безкомпромисен старт намалиха темпото и поведоха публиката в една по-меланхолична атмосфера на тежки китари. APE|MEN впечатлиха със своеобразния си собствен стил, който вече са успели да изградят, въпреки неизбежните за всяка група влияния. Момчетата изсвириха:

Up is bottom
Siren
Chemical Shock
Devil
Zero
Apeman
Cash
Every day
Hurt

Трети за вечерта се изяви проектът Abysmatic – drum and bass и dubstep проект на настоящия DJ на българските ню-метъл пионери FYELD – Денис Ников. Стилът му е смесица между електроника и агресивни живи китари и барабани. Атмосферата се оживи отново и публиката се раздвижи. Изпълнените авторски парчета на проекта са:

Intro
The Frontier
The Pulse
Moonbeam AK47
Hit That
Hands In The Air
Warp Beast

Последни за вечерта на сцената се качиха небезизвестните вече MAZUT – българските киберпънк пионери, които не се страхуват да експериментират с класически пънк, 8-битови ритми, chiptune, electro, synthpop, hip-hop, industrial и в последно време – witch house. Провокативни и шарени както винаги, MAZUT изпълниха утвърдени техни парчета, както и чисто новото „Stars”. Зарадваха ни и с експлозивен кавър на темата от Mortal Kombat, все пак става дума за фестивал, насочен към стилове, любими на геймърите. Ударният завършек на вечерта беше с кавъра на GG Allin „Bite It You Scum”, което убеди всички ни, че пънкът не само не е мъртъв, но и винаги ще съществува под една или друга форма.

Сетлист на MAZUT:

Summer Sunset
Rave
Boys vs. Girls
Zaiberpunxkz
Wet Concrete
Mission Gion
Stars
Mortal Kombat
Speed Test
Cyberslap
Rain
Feel The Rain
Bite It You Scum

Вечерта на Cyber punX премина шарено, весело и безкрайно приятно. Приятелската атмосфера, перфектните звук и организация, както и липсата на каквито и да е ограничения към публиката, са ценни съставки за провеждането на каквото и да е събитие. Пожелаваме на екипа на Cyber punX да продължават в същия дух и фестивалът да се превърне в ежегодно значимо събитие на българската музикална сцена. И да не забравяме трите F на фестивала : Ⓕreedom, Ⓕun and Ⓕuck the system!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото