Бутиков концерт на UNEARTH в София

Най-силните години на щатския метълкор отдавна са в миналото. Дори и по онова време Unearth може би винаги са били малко встрани от центъра на вниманието, но името им все пак се причислява към списъка с по-ярките представители на жанра. От създаването си през 1998 г. до днес петимата показват безспорно постоянство, поддържайки едно стабилно ниво с албумите, които издават. Изминалото време обаче не е повлияло отрицателно на енергията им и те го доказаха във вечерта на 17-ти септември, когато, в 4/5 от оригиналния си състав, удариха здраво малката зала на Mixtape 5, за да отбележат подобаващо първото си гостуване в България. Е, по-добре късно, отколкото никога.

Популярността на Unearth на българска земя се оказа дори по-слаба, отколкото предполагахме, защото, броени минути преди обявения начален час на концерта, пред клуба се беше събрала доста скромна тълпа. Дори и ниската цена на билетите (само 25 лв.) не се оказа достатъчно примамлива, за да привлече повече хора на това събитие. Както и да е, липсата на голяма блъсканица щяхме впоследствие да отчетем като плюс, тъй като градусите по време на изпълнението на хедлайнерите се вдигнаха значително и въздухът в ограниченото пространство на малката зала се нажежи почти непоносимо. Но за това – след малко.

Може би десетина минути след 20:30 на сцената се качи откриващата банда – родният метълкор квинтет Dash The Effort. Те имаха неприятното задължение да обявят отсъствието на Endsight – гръцката група, която трябваше да свири точно преди Unearth, и която, както малко по-късно разбрахме, е била възпрепятствана от лични проблеми. Похвалното в случая, което трябва да се отбележи, че откъм публиката не се чуха (или поне ние не чухме) никакви остри, недоволни възгласи и всичко продължи нормално. Dash The Effort се постараха да компенсират принудителното съкращаване на концерта и, поне според нас, се справиха добре, като постоянно подканваха сравнително статичната тълпа пред себе си към движение и сами даваха добър нагледен пример. Малко по-долу можете да видите сетлиста от тяхното изпълнение, като всички парчета, без From Somewhere, ще влязат в EP-то Polar Dawn, планирано да се появи в края на октомври или началото на ноември, а Redemption ще бъде издадено като сингъл.

Сетлист:
1. Intro
2. From Somewhere
3. Demons Among Us
4. Borelines
5. Dusk Panacea
6. Redemption
7. Dead So Long Ago

Dash The Effort се задържаха на сцената около 40 минути, след което сами се присъедниха към публиката, за да се насладят на Unearth. Не трябваше да чакаме дълго и петимата американци излязоха пред нас, като без излишни приказки откриха с един от концертните си гвоздеи – Giles, която бързо преля в друга знакова за бандата композиция, My Will Be Done, по време на която пространството пред сцената вече окончателно закипя и се превърна в малък адски котел, в който споделяхме пот и въглероден диоксид. Група и тълпа се сляха в едно цяло и Endless постави края на първата част от шоуто преди малко по-голяма пауза, от която Trevor Phipps се възползва, за да обяви скорошното излизане на Watchers Of Rule, шестия албум на бандата, и парчето от него, което впоследствие чухме – The Swarm. След глътката свежест (единствено в музикално отношение) отново се заредиха най-популярните парчета от дискографията на Unearth – последваха Watch It Burn от издадения преди три години Darkness In The Light, Sanctity Of Brothers от III: In The Eyes Of Fire (2006), Last Wish, отново от DITL (2011). Непочетен остана единствено дебютът The Stings Of Conscience (2001), а най-много парчета чухме от The Oncoming Storm (2004) – This Lying World, Failure и двете, които закриха шоуто на американците – Zombie Autopilot и Black Hearts Now Reign.

Сетлист:
1. Giles
2. My Will Be Done
3. Endless
4. The Swarm
5. Watch It Burn
6. This Lying World
7. Failure
8. Sanctity Of Brothers
9. The Great Dividers
10. Last Wish
11. Zombie Autopilot
12. Black Hearts Now Reign

Какво да кажем в заключение? Отсъствието на Endsight така и остана незабелязано, тъй като все пак имахме една страхотна подгряваща родна банда и един хедлайнер, който не се нуждае от коментари. Звукът не беше перфектен, но кинетичната енергия, която произвеждаха групите, се отразяваше в стените на тясната зала и се стоварваше усилена върху публиката. Това може би не беше перфектната вечер, но със сигурност беше вечер, запечатала се завинаги в съзнанието на мнозина.

ГАЛЕРИЯ
Unearth
Unearth
75 снимки
Dash The Effort
Dash The Effort
42 снимки

  1. #1 написан от Анонимен (преди 5 години)

    Много готин концерт.Евала и на двете банди и нека да не спират да правят музика.

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото