Блек метъл сензацията БАТЮШКА в София – едно богоугодно дело

Вечерта на 13 септември (четвъртък) е и към 20:00 пред и в столичния клуб Mixtape 5 започват да се тълпят фенове на тежката музика, дошли да видят със собствените си очи второто гостуване у нас на набиращата популярност с главоломна скорост полска блек метъл банда БАТЮШКА. Още на влизане се забелязва как доста хора вече са се сдобили с артикули от мърч щанда, а други се трупат пред него, за да не останат по-назад с покупките. Топлият прием за поляците, изглежда, е гарантиран.

Декорите на БАТЮШКА вече заемат по-голямата част от сценичното пространство, та нашите момчета от HISTORIAN, които са първата подгряваща банда, са скупчени в дясната част (наше ляво) на сцената. Личи си, че на петимата им е тясно и това, честно казано, убива част от енергията им, но все пак изпълнението е на достатъчно високо ниво, че да получи бурни овации. Oтскоро групата има нов, пети член в лицето на Иво Кальонски, което поема основните вокалните задължения, докато досега занимаващият се с тях Николай Велев се концентрира върху китарата и беквокалите. HISTORIAN представят пред публиката седем парчета, четири от които влизат в чисто новото им EP – “Scroll I – Perdition”.

historian

Сетлист:
“Alexandria”
“The Army Of The Blind”
“Soldiers Of The Cross”
“With Every Black Breath”
“Lance Of Antioch”
“Warship”
“The Eye Of All Cities”

Подобен проблем, макар при наличието само на четирима души, май че имат и BLEAK REVELATION, но сякаш бързо го преодоляват и демонстрират доста по-голяма раздвиженост. Другата разлика тук е, че техният сет привлича пред сцената значително повече хора, което подсказва, че групата вече има утвърден статут и прилична фенска маса – е, поне на софийска земя. Дет/дуум квартетът балансира между по-стар и по-нов материал, като, освен неизменната “Defied By Clouds” от дебютния им и все още единствен албум – “Afflictive Seclusion” (2015), в сетлиста влизат също познатите на тълпата “Void” и “Repentance”, както и “A Rose Under The Tree” – парче, неизпълнявано досега на живо, в което на моменти познатото сурово звучене отстъпва място на по-мек, да не кажем готик вайб.

bleakrevelation

Сетлист:
“Repentance”
“Void”
“A Rose Under The Tree”
“Defied By Clouds”

BLEAK REVELATION приключват в 21:30, оставяйки по този начин половин час за остатъка по подготовката по сцената за шоуто на хедлайнерите. В 22:00, осветени от блясъка на няколко десетки запалени свещи, се появяват БАТЮШКА – осем безлики фигури, заметнати и закачулени с богато украсени стихари, заемат своите места – двама китаристи, басист, барабанистът, отделен от останалите чрез плексигласова преграда, трима беквокалисти, съставящи своеобразен църковен хор, и, разбира се, „главният свещеник“ (основният вокалист), който поклаща над първите редове голяма кандилница, разнасяйки натрапчивия аромат на тамян из цялото помещение, преди да застане зад дървения проскинитарий, поставен в средата на сцената. Междувременно звучи интродукция, която явно използват единствено на живо, тъй като тя не е включена в студийния запис на единствения им албум – „Литургия“ (2015) – към този момент все още се питам дали, след като продължителността му е малко над 40 минути, концертът няма да се окаже твърде кратък (в интерес на истината, успяват да го разтегнат до час). Окъпани от кървавата светлина на прожекторите и служейки си с тонове димни ефекти, БАТЮШКА ни превеждат през осемте части на творбата си – осемте ектении, оставяйки изцяло музиката да говори и не осъщестявайки никаква комуникация с публиката по време на паузите. Като цяло тълпата се наслаждава на представлението, но без да е особено дейна – основно най-отпред се забелязват хора, които буйно развяват коси, а, малко по-назад, от време на време се забъркват кратки мелета. Мистериозният фронтмен на БАТЮШКА издига над главата си безликата икона на Св. Богородица с Младенеца (от липсата на каквито и да било лица навсякъде, признавам, побиват тръпки), използвана за обложка на албума им, а, след края и на последната, осма ектения, ни благославя и поръсва със “светена” вода. И, докато в края на всеки друг средностатистически концерт феновете успяват да се сдобият кой с перце, кой с палка, кой със сетлист, тук късметлиите си тръгват със… свещи – за спомен от вероятно един от най-посетените блек метъл концерти, провеждани в България изобщо.

batushka

Сетлист:
„Ектения I: Очищение“
„Ектения II: Благословение“
„Ектения III: Премудрость“
„Ектения IV: Милость“
„Ектения V: Святый вход”
„Ектения VI: Упование“
„Ектения VII: Истина“
„Ектения VIII: Спасение“

 1. #1 написан от UnholyUnion (преди 2 години)

  Какво значи „Допълнително затруднение създава и фактът, че отскоро групата има нов, пети член в лицето на Иво Кальонски, „?

  • #2 написан от A-Lex (преди 2 години)

   Определено не каквото исках да кажа! Оправено е, благодаря ти. 🙂

 2. #3 написан от Deathrone (преди 2 години)

  Какво значи: „към 20:00 пред и в столичния клуб Mixtape 5 започват да се тълпят фенове“ – Имала си предвид 19:00 часа или си закъсняла 🙂
  В 20:00 часа започна концерта на Historian.

 3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 4. Коментари за тази публикация
В началото