Метъл музиката е преживяла ужасяващо много трансформации между поджанровете и появата на други такива през последните десетилетия. Траш метълът на метъл иконите Metallica, Megadeth, груув смесен с глам метъл рифовете на Dimebag Darrell от Pantera, ню метъл вълната към средата и края на 90-те години на XX в. представени от легенди, като Slipknot, Korn и Limp Bizkit, че чак до мрачна и студена Норвегия, която като буря се вихрят Mayhem, Burzum, Satyricon и Gorgoroth записвайки с големи букви в блек метъл музиката и естествено да не забравяме все така старият, но любим за всички нас британски пънк, който е облагодетелстван да бъде изпълняван от банди, като Sex Pistols, Buzzcocks и Stiff Little Fingers. Общото между всички тези поджанрове особено на траш, блек и пънк метълът е образуването на друг такъв, а именно slam metal музиката, която възниква към 80-те години в САЩ.

Слам музиката по принцип не е толкова разпространен и популярен клон в метъла, но и в него могат да се намерят качествени и потенциални банди, каквато е и Beyond Deviation. Канадците в тяхната дискография имат 3 албума и 1 EP. Именно единственото им EP ‘’White Noise’’ им носи слава в slam metal средите. EP-то съдържа в себе си 6 парчета, като 5 от тях са сингли и 1 интро. Естествено, по пътя на логиката, албумът започва с интро. Интрото първоначално звучи, като creepy мелодия от някой хорър филм, след което преминава в тежък характерен за slam metal музиката инструментал траещ 1 минута и 4 секунди с високи, тежки китарни рифове подпомогнати с агресивни барабани. Синглите, за съжаление,  не изпъкват откъм текст, инструментал, като правят изключение вокалите особено в White Noise и Death Sentence. Повечето песни са смесица между текстове на Suicide Silence, Cannibal Corpse и др., като се пее за страха, разочарованието, болката, като естествено има изключения, като например фрагменти, където се пее за любовно разочарование, като това се забелязва особено при White Noise, където освен текстът, но и вокалите са нечовешки! Едно от малкото хубави неща в ep-то, след като Void ме разочарова. The Puppeteer е леко скучна и нищо впечатляваща песен за феновете на най-тежките форми на метъл музиката. Wanderer от друга страна прави впечатление към края highs-вокалите, но и откъм текст и даже мелодията не прави почти разлика от останалите сингли. Като за край на това EP, от бандата са се постарали да направят нещо по-добро от останалите парчета и ако трябва да си признаем, те са го направили! Death Sentence сякаш се доближава най-много до  White Noise, като тежък инструментал, вокали и всичко естествено може и в текста да се забележи и от другите творби, но и леко се отделя от останалите особено с бързината и ритмичността от останалите парчета в ep-то.

Накратко, албумът не е лош, но има доста неща, които бандата трябва да търси и да развива. Beyond Deviation имат огромен потенциал да се превърнат в легенди в slam metal музиката, но за жалост трябва да извървят повече път. Определено не се съмнявам в техния бъдещ успех, като се има предвид добрите отзиви на слушателите и на критиците.

Оценка: 6,5/10

                                                                                                 Автор:Metalchronicler

Линк към цялото EP: https://www.youtube.com/watch?v=z8vsbH1Gp2o