BATHORY влязоха в шведската Зала на Славата

„От Стокхолмския ъндърграунд до света на метъла“ – това е заглавието, с което шведският сайт https://smhof.se съобщава новината, че BATHORY са били включени в Шведската музикална Зала на славата.

„Много преди шведският хеви метъл да се превърне в успешен експорт, BATHORY съществуват. Групата не продава много плочи и почти не се появява във вестници или телевизии. Те бяха ъндърграунд група. Въпреки това с течение на времето те получават глобално влияние, за което повечето шведски музиканти, независимо от жанра, могат само да мечтаят. BATHORY е създадена от Jonas Åkerlund, Frederick Melander и Ace Forsberg през 1983 г. С пънк суровост, взета от Motörhead, групата създава нов вид хард рок, който става известен като black metal.

Името BATHORY е взето от Елизабет Батори, унгарската графиня, която убива млади жени, за да се къпе в кръвта им. Текстовете са за сатанизма. И жълтият козел от първия албум на групата се превръща в един от най-емблематичните хард рок символи някога.

Понякога казват, че всеки който е купувал записи на ънъдрграунд групата Velvet Underground през късните ’60 е започвал своя собствена група. Същото се случва и с BATHORY. Блек метъл групи по целия свят са вдъхновени от тях.

През 2004 г. Ace Forsberg умира на 38-годишна възраст поради сърдечни проблеми. След трагичния му край митологизирането на него и BATHORY продължава.“ – пише сайтът.

За да бъде включен изпълнител в Шведската музикална Зала на славата, трябва да са изминали 20 години от дебютния им албум, за да „гарантират трайна историческа стойност“.

„Основната идея зад Залата на славата е да отдаде почит на многообразието на шведската музика и да изгради мостове между поколенията“, е обяснил преди години менажерът на Залата Charlotte Wiking. Самата Зала се намира на Djurgården в Стокхолм до музея на ABBA.

Шведската музикална Зала на славата е част от активен и динамичен културен живот, позволяващ както на шведското население, така и на международните посетители да споделят постоянно развиващото се културно наследство, което предоставя нашата музикална традиция.

Сред въведените в Шведската музикална Зала на славата са ENTOMBED, Yngwie Malmsteen и EUROPE. Очакава се следващите да са Dark Funeral.

  1. #1 написан от MIROSLAV-VELZEVUL-666 (преди 2 седмици)

    Адмирации за оказаната ЧЕСТ на ПРОЕКТА BATHORY.Но си мисля,че тази оказана им признателност е доста закъсняла.Трябваше да е когато баща и син Forsberg бяха все още живи.Когато Thomas създава BATHORY,баща му Stig Forsberg е човекът застанал плътно със своята подкрепа зад мрачното творение на невръстният си хлапак.Именно BATHORY е причината Boss да създаде култовият лейбъл Black Mark Production,който в последствие се превърна в дом и за други банди.Все пак признателността на феновете е най-важна.А другите почести са добре дошли.Наследството на Quorthon ще продължава да живее и вдъхновява.Винаги ще се помни…Един/Едни от първите дали на Metal музиката нова насока като стил и концепция…666!!!

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото