Балканска фиеста в „Малкият Лондон“ с DUBIOZA KOLEKTIV

DubiozaKolektiv_ArenaArmeec Трудно е да вкараш толкова разнообразна и многопластова група като DUBIOZA KOLEKTIV в стиловите рамки. Затова аз винаги съм смятал, че „ска-пънк с балкански елементи“ не ги описва напълно. Единственият начин да разбереш босненците е да ги чуеш. Техният уникален стил и подход към музиката ги прави любимци на всяка една публика, имала удоволствието да ги гледа. DUBIOZA KOLEKTIV са на особена почит и у нас. Това неминуемо ги доведе до концерт в нашата най-голяма и „престижна“ зала – Арена Армеец. Ако трябва да си призная първоначално бях скептичен, че залата ще се запълни, но цифрите говорят сами по себе си… Шоуто откриха мултикултурните ASIAN DUB FOUNDATION. Британците изпълниха почти едночасов сет при полупразна зала. Tова обаче не попречи на присъстващите да „разгреят“ за DUBIOZA с екзотични реге мелодии и танци в бясното темпо на ADF. Песни като „Flyover“ и „Zig-Zag Nation“ звучаха доста добре за лошата акустика на Арена Армеец, а групата видимо изпитваше удоволствие да свири пред българска публика.

 Главните виновници за огромната тълпа се появиха около девет с кратко закачливо съобщение, за това какво ще наблюдаваме. След това скочиха на сцената и веднага забиха „Volio BiH“, последвана от хитовата и неостаряваща „USA“. Неуморно, босненските „откачалки“ продължиха с най-известните си песни, като си позволиха само два пъти да забавят темпото. На сцената прозвучаха песни като „FREE.MP3“, „Kažu“, „No Escape (from Balkan)“, „Krivo je more“  и „Kokuz“ – парчета с кристално чиста балканска тематика и дух, които, дори да не си фен на KOLEKTIV-ва, биха намерили отражение в теб и биха те накарали да се забавляваш. На сцената не веднъж се споменаваше „rizle“, а по време на „Marijuana“, публиката бе окадена за здраве със свещената билка. DUBIOZA не пропуснаха да ни научат и на босненското си танго, при което цялата публика скачаше прегъната, напомняйки колосална футболна агитка. За финал босненците изпълниха кавър на „Песен за любимия град“ на Тодор Колев, по време на който, всички, в един глас, се обясниха в любов на столицата ни.

След концерта (продължил повече от два часа) публиката беше толкова екзалтирана колкото и изморена. Хиляди фенове от най-различни субкултури продължаваха да припяват песните на DUBIOZA, (като най забавно, смея да твърдя, беше в рейс 280, където прозвучаха и песни на S.A.R.S), огласяйки София до ранните часове на дъждовната събота.

Сетлист:

01. Volio BiH
02. U.S.A.
03. One more time
04. Tranzicija
05. FREE.MP3 (Pirate Bay Song)
06. Domaćica
07. Firma ilegal
08. Marijuana
09. Boom!
10. Pakšu
11. Himna generacije
12. Kažu
13. Walter
14. Red Carpet
15. Hay libertad
16. Jump Around (House of Pain cover)
17. Krivo je more
18. Kokuz
19. Blam
20. Balkan Funk
21. Brijuni
22. No Escape (from Balkan)

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото