Български ъндърграунд и привкус на южна красота – Autumn Souls of Sofia, ден I

news_autumn-souls_poster_2015_09_03

Autumn Souls of Sofia – от момента, в който плахо се появи някъде из дебрите на интернет, до момента на провеждането си, остана едно доста противоречиво събитие. Преминало през много спънки и полярни по своята същност отзиви все пак успя да удържи до край, да се състои, и може би най-важното – да остави след себе си доволни хора. Фенове, музиканти и групи. Да остави незабравими спомени и щипка носталгия, че се е превърнало в минало. Събитие, което макар и слабо посетено, стана един уникален форум не само като място, където да се позабавляваме сред есенната меланхолия, но и като място, на което уникалността на всяка група и артист се превърнаха в здрава сплав от колегиалност, професионализъм и зародили се приятелства, които ще останат за цял живот.

Но в случая с Autumn Souls of Sofia съм малко „в конфликт на интереси“, както се казва, затова ще опитам да представя случилото се по възможно най-обективния начин.

Домакин на събитието беше столичният клуб MAZE. Стените му, не чули до момента подобни адски звуци, вероятно дълго ще пазят вибрациите на бласт-бийтовете, а персоналът му заслужава искрени благодарности за съдействието и гостоприемството си. Да не забравя и озвучителя – Бохата, който направо трябва да получи медал за храброст заради положените усилия да извади от наличната техника най-доброто, както и Бета и Илияна, които се погрижиха за маркетинга.

Първата вечер без притеснения мога да кажа, че беше посветена на българския ъндърграунд. От осемте обявени групи шест бяха български. Добре познати и много любими.

Вечерта трябваше да открият M.I.R.F., но това така и не се случи. Ангажимент свързан с организацията пък ме лиши от удоволствието да видя HELLRIDER. Торден, Васе, момчета, сигурна съм, че сте били страхотни. Дерзайте!

EUFOBIA се превърнаха в синоним на професионално изсвирен дет метъл и сериозно отношение към това, което правят. Добре познатото начало от „Dance of the Knights„ продължава в стегнат сет и страхотно сценично присъствие. Едва ли има нужда да обяснявам кои са Благо, Иван, Ники и Стеф. Беше удоволствие да ги видя и чуя отново. Заложиха само на авторска музика, въпреки, че тайничко се надявах да чуя кавър на Death. 🙂

Сет лист EUFOBIA:
1. Rain Of Snails
2. Scum Of Christ
3. Justine
4. Hater
5. Cyber Pervert
6. Fat
7. Mud
8. Scarecrow
9. Graveyard

WARSCUM е една от групите, с чието творчество се сблъсквам за първи път. И вероятно е обяснимо, тъй като проектът съществува отскоро. Яростен death/grind със силни социални послания. Групата е подгрявала CANNIBAL CORPSE по време на концерта им в София през юли тази година и работи върху дебютния си албум. Надявам се скоро да чуем повече от тях и за тях.

Където са ПРОКАЗА, винаги е забава. Е, не можах да го докарам съвсем в рима, но Стеф и Благо в тандем е неопровержима гаранция за добро настроение и качествена музика. Веселяшкият им гор-грайнд, който хич не се прави „на майтап“, ни зареди с много добро настроение и беше онази пъстра и нестандартна нотка, от която тази вечер имаше нужда.

ATEN бяха най-младата като съществуване чужда група в афиша. Основани преди само четири години те имат един студиен албум, а държавата, от която произхождат – Албания, принципно се смята за леко екзотична по отношение на екстремните стилове. Не знам дали искате честно мнение, но ще ви го дам – останаха ми леко безлични, някак между другото и не мога да споделя никакви впечатления за тях.

Съмнявам се, че има фен, на който да не са познати родните ветерани HYPERBOREA. С богат сценичен опит зад гърба си те знаят как да надъхат публиката си и да я оставят без сили. Класическият им олд скуул дет метъл е добре дошъл на всяко екстремно метъл събитие. Който ги е пропуснал на Autumn Souls of Sofia, може да ги гледа и подкрепи на 24 октомври, когато ще делят една сцена с още едни родни дет класици.

BLAZE OF SORROW – Красота и нежност, които те обгръщат като топла прегръдка. Това е музиката на италианците BLAZE OF SORROW. Основана през 2007г. групата официално има само двама членове. Освен това много рядко имат концертни изяви. Дълбоки, чувствени инструментали и експресивни вокали, които варират от дълбок шепот през тревожни речитативи до помитащ с агресията си блек метъл, а текстовете на родния им италиански звучат като заклинания. Мистерията на Природата и силата на Стихиите, които първо приласкават, а след това обсебват, си дадоха среща на сцената. Сетът им беше идеалният завършек на вечерта, пренесъл ни в един сюрреалистичен свят на тревожно спокойствие.

Сет лист BLAZE OF SORROW:
1 ALL’IGNOTO
2 IL SOFFIO DEL SOLE
3 LA CONQUISTA DEL CIELO
4 IL PASSO DEL TITANO
5 ECHI
6 IN MEMORIA
7 L’ASCESA
8 MA IL VENTO RICORDO’ IL MIO NOME

Уморени, около малките часове на нощта, започваме да „сгъваме цирка“. Няма как, очаква ни още една вечер, която се очертава да е още по-екстремна. За нея скоро в продължението.

  1. #1 написан от IaCthulhu (преди 5 години)

    Не знаех че ПРОКАЗА са goregrind…

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото