Австрийска метъл симфония в центъра на София

serenity-poster-final Четвъртък е, 13-ият ден от месец октомври 2016 г. Концертният живот в столицата няма никакво намерение да спира. Златна есен е – събитията следват едно след друго и е трудно човек да се настрои към всичките. За въпросната вечер моят избор пада върху първия концерт на австрийските симфоник пауър метъли SERENITY у нас в столичния клуб Live & Loud. Те акостират на родна земя в компанията на пловдивчаните ENTHRONEMENT и гърците FALLEN ARISE.

 Минава 21:00, когато пристигам пред клуба и с изненада установявам, че най-запалените фенове са още отвън. По програма в 21:00 трябваше да бъдат отворени вратите. Получавам информация, че концертът ще закъснее с 40 минути, а това ми дава време за допълнително подгряване и приятелски разговори.

 Около 21:40 влизам в клуба и виждам, че ENTHRONEMENT вече са на сцената и се настройват за изпълнението си. Усмихвам се – поне от към излизане на групите забавянето няма да е огромно. Изминават още около 20-ина минути и пловдивчаните започват. Изявата им е открита от воин, който се явява част от шоуто и на фона на интрото показва, че е готов за бой. Готови да ни отнесат главите са и ENTHRONEMENT. Без никакво бавене забиват 7 парчета в стегнат сет. Успяват да ни накарат да забравим за закъснението. Намират възторжен прием сред публиката и след около 35 минути се оттеглят.

enthronement2016

Сетлист ENTHRONEMENT:

1. Intro
2. Lost Saviour
3. Fire Still Burns
4. Fighting The Cross
5. Mjollnir
6. For Freedom!!!
7. Glory Lands
8. Asgard!

 Симфоничните метъли от Атина FALLEN ARISE са втората група за вечерта. Непознати за мен, с интерес очаквах да гледам изявата им. Когато се качват на сцената, зрителите ги приветстват. Посещаемостта е с една идея повече и те не се бавят, а ни разтърсват с енергичните си песни. Съчетанието между мъжки и женски вокали пасва идеално на музиката им, а вродената артистичност на Vlassis K и новата им английска певица Fiona Creaby допълва опитите на гърците да ни предадат посланията си. Бандата изпълнява 8 парчета, в които влага цялата си сила, мощ и енергия, за да ни подгрее подобаващо. Публиката ги прие радушно и съм сигурен, че спечелиха нови фенове (сред които вече съм и аз). И след около 45 минути солидно представяне достойно се прибират, за да отстъпят място на хедлайнерите.

fallen-arise

Сетлист FALLEN ARISE:

1. Furor/Nightouched
2. Silent Weeping
3. Under The Bliss Of The Sun
4. We’re Becoming Gods
5. The Heart Of The Damned
6. The Curse Of Adeline
7. My Last Breath
8. White Crystal Angel

 Часовникът неумолимо отброява минутите и секундите. Около половин час след полунощ на сцената излизат и дългоочакваните хедлайнери SERENITY. Под звуците на интрото от последния албум „Codex Atlanticus“ музикантите излизат един по един на сцената и взривяват клуба. Градусът на емоциите се покачва неимоверно, а леещите се от тонколоните звуци ни пренасят в света на симфоник пауър метъла. Още от първите секунди австрийците загатват, че са в страхотна форма. Започват ударно – с откриващата песен от новия албум “Follow Me”. Изпълняваме чинно командата и ги последвахме – къде с по-голям ентусиазъм, къде не толкова ентусиазирано… А те ни отвръщат с настроение, артистизъм, отдаденост и ни предразполагат към пълно себераздаване. След втората нова песен за вечерта – “Sprouts Of Terror” идва време да си припомним и предишната творба на групата чрез парчето “Royal Pain”. Това е моментът, в който на сцената се появява и гост-вокалистката за тази вечер – великолепната Tasha. Адреналинът сред мъжката аудитория рязко се покачва, а младата жена показва, че освен всичко друго може и да пее.

 Време е за кратка почивка, която се изразява в среднотемповата “Iniquity” и баладичните “My Final Chapter” и “The Perfect Woman” – и трите част от най-новата творба. Публиката също си отдъхва и презарежда батериите. Пътешествието в музикалната история на SERENITY продължава с “Rust Of Coming Ages” от “Fallen Sanctuary” и още една по-стара песен – “Heavenly Mission”. Следва завръщане към актуалната творба с композицията “Spirit In The Flesh”. Тук някъде вокалистът Georg Neuhauser разказа, че като са пристигнали, са опитали българската кухня и българската бира, останали са доволни и пожела 3 бири за сцената, опитвайки се да каже думата на български, за което зрителите му помогнахме с голямо удоволствие. И получихме благодарност под формата на песен от първия албум на австрийците – “Reduced To Nothingness”. Основната част завърши с епичната “Legacy Of Tudors” и класиката “Serenade Of Flames”. Под мощните аплодисменти и овации на феновете музикантите се слязоха от сцената. За да се завърнат минута по-късно и да ни подарят две парчета като за финал на разходката из дискографията им – новото “Caught In A Myth” и познатото “Velatum”. А неслучайно избраното аутро “Journey’s End” благодарствения поклон към публиката и оттеглянето на бандата, оставяйки десетки усмихнати и преливащи от удоволствие хора.

serenity2016

Сетлист SERENITY:

Intro – „Codex Atlanticus“
1. „Follow Me“
2. „Sprouts Of Terror“
3. „Royal Pain“
4. „Iniquity“
5. „My Final Chapter“
6. „The Perfect Woman“
7. „Rust Of Coming Ages“
8. „Heavenly Mission“
9. „Spirit In The Flesh“
10. „Reduced To Nothingness“
11. „Legacy Of Tudors“
12. „Serenade Of Flames“

Encore:
13. „Caught In A Myth“
14. „Velatum“
Outro – „Journey’s End“

 

Галерия

Serenity
Serenity
84 снимки
Fallen Arise
Fallen Arise
45 снимки
Enthronement
Enthronement
60 снимки

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото