„Usurpation Of The Seven“ е вторият пълноформатен албум на белгийците ARS VENEFICIUM. Той излезе на 28 февруари чрез Immortal Frost Productions. Албумът съдържа девет композиции с обща продължителност около 40 минути.

Този албум предизвиква доста противоречиви възприятия. Усещането е точно за овладяване на развилнял се Хаос. Началото е скоростно, агресивно, първично с много бласт бийтове, от които започвате да се чувствате преситени и леко отегчени, въпреки брилянтните сола и завладяващата атмосфера. Да, кристалните и красиви сола придават особена одухотвореност, но и те на са способни да смекчат злокобното усещане и помитащия саунд, на които ако издържите в първата половина след това Хаосът постепенно затихва и става дори ласкав.

Подходих доста скептично към албума, признавам. Може би дори го подцених при първите 1-2 слушания. Но след няколкото „шанса“, които дадох на „Usurpation of the Seven“ нещата някак се изгладиха и си дойдоха на местата. Успях да го почувствам и „подредя“. И сега някои песни от албума дори са ми любими. Такава една „глътка“ диаболична красота в албума е композицията „De Luiaard Heerst“, в която като гост-вокал участва V. Priest от Acherontas. Дълбокият му хипнотизиращ речитатив придава на песента магичен ритуалистичен заряд, който ви понася… някъде там в непознатите измерения на Мрака и подсъзнанието. Завладяващо…

Опитите на една коварна, надничаща меланхолия, провокирана от мелодични рифове и по-бавно темпо в някои части на песните, да се провре и зачовърка, бързо се разбива на парчета от страховити харш вокали и ударна вълна от класически блек метъл. Огнен и леден едновременно. Привличащ и отблъскващ. Красив! И така стигаме до „Under The Wings of Beautiful Darkness“, а на мен любима ми стана освен „De Luiaard Heerst“ и „The Flame of Endless Yearning“. В нея има един момент, който ми напомня изпепеляващия темперамент на скверните танци от Валпургиевата нощ. Мракът винаги е красив. Защото знае как да ни приласкае. Как да скрие греховните ни желания, но и да ни помогне да ги изразим. „Better to plunge into darkness than to live in a shadow.“

Да обобщя, ако издържите първоначалната ударна звукова инвазия ви очаква един хармоничен, пълнокръвен, красив албум, който има всички качества да влезе в списъка ви с любими албуми. Ако пък ви е харесала дебютната творба на ARS VENEFICIUM„The Reign of the Infernal King“, то със сигурност ще заобичате „Usurpation of the Seven“ дори повече.

9/10

Поръчка на албума

Официални ресурси:
https://immortalfrostproductions.com
https://shop.immortalfrostproductions.com
https://facebook.com/immortalfrostproductions
https://instagram.com/immortalfrostproductions