АРКОНА – „Возрождение“ (2016)

АРКОНА - Възрождение (2016)

 В това непредвидимо есенно време всеки иска нещо ново и различно, сякаш за да контрастира с умиращата природа и цялостното чувство на тъга, което предава есента. За радост или за жалост обаче 2016 се оказа годината на „доброто старо в нова лъскава опаковка“. Наред с бирата и киното, музиката също не беше подмината. Понякога обаче, песните не се преиздават, защото имат нужда от по-добър звук, а защото липсват идеи и вдъхновение.

 През 2004 руските езичници АРКОНА издават своя дебютен албум „Возрождение“. Той е една от онези наситени с емоция и енергия творби, които запалват всяка частица в теб. От началото до самия край албумът е чисто езическо изживяване. Това е и причината феновете на бандата да желаят толкова преиздаването му. За всеобща радост това се случва днес, дванадесет години по–късно. За тези дванадесет години групата се е променила в много аспекти. Сравнявайки „Возрождение“ с последния албум на бандата „Явъ“ (2014), си проличава и развитието в стила им, който в момента е по–дълбок и със заемки от блек и дуум метъла. Но оказва ли това влияние върху презаписването на „Возрождение“? Отговорът е: Ни най-малко!

 Може би ще разочаровам доста хора като кажа, че в новия запис няма радикални промени или гост-вокали, напротив. Основната разлика между оригинала и настоящото издание са фолк елементите. В старата версия те са изцяло синтетични, докато тук АРКОНА използват изцяло действителни инструменти. Това обаче по никакъв начин не влияе на симфоничността на творбата или на нейната автентичност – всичко звучи както преди, но като че ли малко по–реално.

 Другата основна разлика е липсата на гост вокалите от оригиналната творба, като сега техните части са поети изцяло от фронтдамата на бандата, Masha „Scream“ Arkhipova. В новата версия нейното изпълнение е много по–пъстро, жизнено и грабващо.

 Ре-релийзът на „Возрождение“ не е най–добрият ход, с който АРКОНА могат да ни изненадат, но е направен правилно и ни връща към корените на магията наречена фолк метъл!

Оценка: 9/10

Списък с песни:

01. Kolyada
02. Maslenitsa
03. K domu Svaroga
04. Chernye vorony
05. Vozrozhdenie
06. Rus’
07. Brate slavyane
08. Solntsevorot
09. Pod mechami
10. Po zverinym tropam
11. Zalozhny
12. Zov predkov

  1. #1 написан от Elling (преди 4 години)

    Може да съм древно изкопаемо, но не мога да приема тези преиздавания, ремикси и прочие глупости. Помня, когато излезе този албум преди 10-тина години и нямам никакво намерение дори да чуя сегашната му версия…

    • #2 написан от Tutur (преди 4 години)

      Съгласен. И странно защо този албум е оценен с девет от десет – какво му е толкова якото не нещо, почти същото като друго нещо от преди 10 години…

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото