And the bands played on under the blood red sky

На 8-ми юли човек направо можеше да стане разноглед – всеки втори с тениска на Whitesnake, а всеки първи с такава на Judas Priest. Нетърпението се напипваше във въздуха. В Борисовата беше препълнено от компании, загряващи за предстоящото събитие и отвсякъде се чуваше музика. Така в сладки приказки и вълнение се изнизваше времето, много от феновете се запътваха пред стадиона още отрано за да бъдат най-отпред, а други пък имаха нужда от още подготовка в ужасната жега.. В 15 и 30ч. вече бях на стадиона, а пред сцената имаше едва четири реда от хора, разположили се на земята и унищожаващи бира на воля.

Към 16.00ч., точно навреме излязоха Sheky & The Bloodrain, които определено привлякоха вниманието на хората. Сред публиката имаше доста фенове, които припяваха и искрено се радваха на бандата. Момчетата бяха в страхотно настроение и енергия никак не им липсваше – изпълниха обичайния сет и не след дълго отстъпиха от сцената, защото Slade се канеха да накарат всеки един от публиката да танцува.

В 17.00ч. зазвуча така любимата ‘ We’ll bring the house down ‘, която предизвика подскоци и крясъци и ни завърна в началото на 80-те. Китаристът Dave Hill непрекъснато ни разсмиваше с уникалното си сценично поведение и определено спечели всички от публиката, незвисимо дали са стари фенове или чуват бандата за първи път. Тези 65 години не му личат изобщо, а и останалите членове от бандата се постараха да дадат всичко от себе си. Изпълниха някои от най-големите си хитове като “ Far far away “, “My oh my” и възможно най-добрият завършек за концерта – “ Cum on feel the noize “.

Сетлист :
House Down
Take Me Back ‘ome
Lock Up
Far Far Away
Everyday
Look Wot U Dun
Red Hot
Coz I Luv You
Run Run Away
Instrumental
Jane
Mama Weer All Crazee Now
Get Down And Get With It
My Oh My
Cum On Feel The Noize
 
Убедена съм, че въпреки страхотната атмосфера през цялото това време повечето от нас все пак нетърпеливо са се чудели няма ли Saxon вече да започват..!

И те не закъсняха, а публиката постоянно нарастваше като отпред вече беше наистина тясно. Нямаше човек, който да остане неутрален пред изпълнението на тази така важна за Хеви Метъла банда. Класики като Princess of the night, Wheels of steel, Denim & leather докараха част от публиката до пълна истерия, щом на места имаше опити за пого.. Групата беше леко статична, на места звукът съвсем не перфектен, но това въобще нямаше значение. Biff се погрижи да поддържа контакт с публиката и всичко премина перфектно. За някои от нас този концерт имаше изключително сантиментална стойност, защото именно със Saxon е започнала хеви метъл манията, която не ни пуска и до днес. Спомени, спомени.. Единствено липсваше песента “ 747 – Strangers in the night “, но това го преживяхме бързо и се насладихме на 13-те парчета:

Сетлист :
Hammer of the Gods
Heavy Metal Thunder
Never Surrender
Chasing the Bullet
Motorcycle Man
Back in ’79
20.000 ft / Atilla The Hun
Call To Arms
Аnd The Bands Played On
Crusader
Denim & Leather
Princess of the Night
Wheels of Steel

Противоречивите чувства се намесиха, тъй като скоро на сцената очаквахме Mike & The Mechanics. Много от нас не намериха логиката тази банда да участва на подобен фестивал, още повече след SAXON, но се оказа, че имат стабилни фенове и през цялото време имаше хора, които танцуват, трибуните също бяха много оживени. Като цяло концертът премина без никакви проблеми, групата си свърши работата и спокойно мога да кажа, че са едни прекрасни музиканти, които се раздадоха много и изпълниха някои вечни хитове, които със сигурност всеки един от нас е чувал. А един малък плакат на легендарните Genesis гордо стоеше вдигнат и чакаше песни от периода на Phil Collins. Е, получи си ги – “ I can’t dance “ и “ Follow me follow you ” накараха дори мен да си припомня касетките на Genesis, които си бяха находка преди 10 години.

Сетлист :
Beggar on a Beach of Gold
Get Up
Another Cup Of Coffee
Try To Save Me
Follow You Follow Me
Living Years
I Can`t Dance
Over My Shoulder
All I Need Is a Miracle
Cuddly Toy
Word of Mouth
 
Първата от най-очкваните банди за вечерта – Whitesnake – се появи към 21.00ч. и публиката нпълно откачи. Първите редици бяха здраво претъпкани от диви фенки, които са готови да те разкъсат ако случайно минеш пред тях. О да, напълно сериозно. Имаше куфеене, крещене, направо агресия – за момент се почувствах като на Траш концерт, хаха. Whitesnake са си Whitesnake – не видяхме нищо ново, но пък щеше ли да бъде истински техен концерт без обичайните хитове, които щем не щем са се забили в съзнанията ни до абсурдна дълбочина.. Гласът на David Coverdale звучеше съмнително добре – на този човек или годините никак не му се отразяват, или е станал магьосник в бяла роба с разкопчани горни копчета.. Да му завиди човек! (Хо-хо, чак аз не можах да си повярвам : D) Публиката, разбира се, си знаеше работата и не спря да припява нито за миг. Насладихме се и на акапелно изпълнение на ‘ Soldier of fortune ‘, което със сигурност е жегнало много сърца.

Сетлист :
Intro
Best Years
Give Me All Your Love
Love Ain’t No Stranger
Is This Love
Steal Your Heart Away
Forevermore
Short Guitar Duel
Love Will Set You Free
Drum Solo
Slide It In (преливаща във..
Fool For Your Lovin’
Here I Go Again
Still of the Night
Soldier of Fortune

Малко след 23.30ч. вече всички бяхме откачили от дългото чакане и мисълта, че всеки момент на сцената ще излязат Judas Priest. Ролята на нещо като интро изигра “ War Pigs “ на Black Sabbath, която всеки започна да си тананика. Изведнъж песента спря и сцената избухна – там вече гордо стояха хората, които вечно ще бъдат идоли на милиони. “ Rapid Fire “ бе откриващата песен, която на секундата предизвика масова истерия! И по дяволите – гласът на Rob Halford  беше в невероятна форма! Не че не очаквах шоу от класа, но когато първите думи прозвучаха в ушите ми направо настръхнах и като ли че нямах силата дори да пея, а просто стоях като прикована, завладяна от мощта, която лъхаше от всички на сцената. Последваха “ Metal Gods “, “ Heading out to the highway “, “ Victims of changes “ – класики след класики, безмилостно унищожаващи гласните ни струни. Огнените и светлинните ефекти допълнително усилваха емоциите, които преливаха из претъпкания стадион. На моменти сякаш ти се иска да прегазиш всички, да се качиш на сцената и да коленичиш пред тези богове, показвайки им каква огромна роля играе тяхната музика в живота ти..  Дойде времето и на една от най-великите класики ‘ Diamonds & Rust ‘. Лично на мен само тази песен щеше да ми бъде достатъчна за да усетя какво невероятно присъствие има групата на живо. Безспорно едно от най-емоционалните изпълнения за вечерта! Не знам какво ви донесоха спомените на вас, но аз вече бях в друго измерение! Последваха безмилостните “ Turbolover “, “ The Sentinel ”, разтапящата “ Beyond the Realms of Death “ – публиката се раздаваше максимално. И ето, че червени лъчи ни обляха и всички усетихме, че следва един от най-любимите ни шедьоври ‘ Blood Red Skies ‘ ! Поредното огромно изпитание за гласа на Rob, което той премина безупречно и изпълнението звучеше почти като на запис. Невероятна, неописуема магия, оставяща те без дъх! Последваха още хитове, които без проблеми изпиваха още и още от силите ни. ‘ Breaking the law ‘, която трябваше да изпеем напълно сами, наблюдавайки доволните физиономии на групата. Последва соло на барабани, което се преля във взривяващото интро на ‘ Painkiller ‘, която довърши вратовете на всички ни. Господин Halford не пропусна да ни разпее по доста забавен начин, а за финал получихме ‘ Living after midnight ‘ – наистина вече беше доста след полунощ, но тези близо 2 часа и половина както винаги минаха неусетно с мисълта ‘ ех, можеше да чуем поне още една… ‘. Утопията беше върхова и вярвам, че емоциите все още бушуват из всички ни. JUDAS PRIEST винаги са били и винаги ще бъдат абсолютни Богове! Точка!

Сетлист :

Rapid Fire
Metal Gods
Heading Out To The Highway
Judas Rising
Starbreaker
Victim of changes
Never Satisfied
Diamonds And Rust
Prophecy
Nightcrawler
Turbolover
Beyond the Realms of Death
The Sentinel
Blood Red Skies
Green Manalishi
Breaking The Law
Painkiller

Hellion / Electric Eye
Hellbent
You’ve got another thing comin’

Living After Midnight

 

 

Скоро очaквайте снимки на всички групи.

 

  1. #1 написан от Muninn (преди 12 години)

    Страхотен репортаж,браво Вики личи си,че сме учили заедно в един клас хаха . Радвам се за всички които са си прекарали хубаво на концерта.Аз се пребих,такова бяло петно не бях имал от много отдавна.

  2. #2 написан от Grim Ravisher (преди 12 години)

    Браво, много хубав и достоверен репортаж, що се отнася до snake и judas, че другите ги изпуснах за добро 🙂 Конкретно за мен – кулминацията настъпи с Victim of Changes, и единственото, за което съжалявам, е, че не я изпълниха по-назад във сета.

  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото