Двадесет и седем (не, не грешите!) години след записа си албумът „Journey Into Fear“ на култовите канадци Deaf Dealer най-после ще бъде издаден във формат  LP и CD. Датата на издаването му се очаква да бъде 26 септември чрез Cult Metal Classics Records.

„Journey Into Fear“ е записан през 1987г. в световноизвестното студио Metalworks в Торонто с продуценти Dan Johnson и Scott Burns, но поради различни причини диска така и не е издаден официално. Единствено няколко касетъчни копия се разпространяват из метал ъндърграунда и албума придобива култов статус. Някои фенове го наричат „най-великия метал албум, който никога не е издаван.“

В „Journey Into Fear“  свири бас-вируозa Jean-Pierre Fortin, китарните партии са на Marc „Hayward“ Brassard и Yves „Ian Penn“ Pedneault, както и класическия вокал на Michel „Flynn“ Lalonde. Добавете към това барабаниста Dan „Mc Gregor“ Gregoire, който значително е надскочил времето си и ще получите едно величаво, класическо творение на метала от 80-те.

Deaf Dealer се събират в началото на 80-те в Квебек под името Death Dealer. Композицията им  „Cross My Way“ от 1983г. попада в сборника  „Metal Massacre IV“. Скоро след това вокала Andre Larouche е заменен с Michel „Flynn“ Lalonde групата сменя името си и издава дебютния си албум  „Keeper Of The Flame“ през 1986г. През 1987г. записват осем композиции за неиздадения „Journey Into Fear“, а известно време след приключване на записите групата се разпада.

В интервю отпреди 3 години Jean-Pierre Fortin разказва за „Journey Into Fear“ следното“

„Групата почти цял месец прекара затворена в една къща и изолирана от света. Мениджъра ни носеше храна, а ние репетирахме по осем часа на ден и пишехме песни. Това много ни помогна когато влязохме в студиото защото някои от нещата в този албум са доста трудни за изпълнение. Но той носи специално настроение за нас и ми се иска някога да види бял свят. Така или иначе все още имаме проблеми с бившия си мениджър. Опитвам да намеря начин да издам албума, разговаряйки с различни издатели, но никой не иска да бъде свързан с тази идея заради него. Много го познават и не искат да влизат в змийското му гнездо, нещата са доста сериозни. В момента, в който  “Journey Into Fear” бъде издаден той ще наложи съдебен запор над него, така че без неговото разрешение нищо не можем да направим. Все още се опитвам да намеря някакво решение.“

Явно все пак е намерил решение, което може само да ни радва. Освен това оказа се из мрежата може да се намери някоя и друга композиция от въпросния албум, така че по-долу ви предлагам една.