Акустична вечер с Bendida

11004949_10202606375640578_43027129_nДатата е 26 февруари, четвъртък вечер, в очакване на акустичната вечер с Bendida. Това е вторият акустичен концерт, който групата организира в Studio 5. След успехите на първия им концерт беше почти невъзможно да не се завърнат и да направят още една тематична вечер из дебрите на Bendida.

За първият концерт в Studio 5 групата беше поканила като специален гост една малка госпожица, която се казва Биси (на цигулка), дете на клавиристката им Яна.

Този път за разнообразие групата беше поканила Вяра Грънчарова- Виола да Гамба. Тя е част от формацията „Музика антика“, които изпълняват класическа музика на старинни инструменти. Определено съчетанието между нея и групата щеше да има гарантиран успех, но това не се случи поради сериозни здравословни проблеми при Вяра и нейното участие от концерта отпадна. Разбира се това не изключва възможността за участие на следващ техен концерт, а кой знае може да се включи дори цялата формация.

Честно казано,да се потопя в приказността на Bendida беше най-добрия завършек на вечерта и седмицата. Началото на 11026434_10202606375520575_1768424830_nконцерта беше обявено за 22:00 часа и след като се събрахме достатъчно хора, групата се качи на сцената.

Групата започна с първото авторско парче за вечерта, а честта се падна на „All Life Long“. След нея веднага продължиха с още една порция авторска музика с „The Farthest Shore“. Следващата песен бе един много добре изпълнен кавър на Kamelot, на песента „The Haunting“. А „Bringer of Storms“ пък е следващата авторска песен, която изпълниха.

Креми със своя вълшебен глас изпълняваше всяка една песен повече от добре, въпреки че певицата беше настинала, това въобще не си пролича . Вини успяваше да ни впечатли със съвършено изпълнени сола на китарата, както и с вокалните си партии. Яна се справяше чудесно на клавир, а на някои от песните дори и на акустична китара. Останалите двама члена от състава не се изявиха през вечерта, но следващия път се надявам, че  ще се появят на сцената.

Петата песен, която изпълниха излезе съвсем скоро с чисто новото си видео. Това е песента за вещицата и дявола-„The Witch and the Devil“, изпълнена в едно красиво лирично изпълнение.

Това, което ще ви кажа за следващата песен нека си остане тайна между нас, шегувам се. Това не е тайна защото групата съвсем официално заяви, че има планове следващото видео да е именно върху „Land of Perun“. Една наистина красива и мистична песен, която заслужава своето видео.

11021061_10152855342687912_8438928428926501620_nИ след тази порция авторска музика,  отново идва ред на няколко кавър парчета. Първото от които беше на песента „The Bard’s Song“ на Blind Guardian, а веднага след нея се прехвърлихме на Iron Maiden с парчето „Wasting Love“.

Песента, която следва е специална, защото с нея дебютира Кремена като новата вокалистка на Bendida. Както много от вас са се досетили това е „Prince of Ice“ изпълнен в една малко по-кратка версия. И понеже изпълненията на Kamelot им се получават много добре, чухме още един страхотен кавър на групата – „House on the hill“.

Следващата авторска песен се казва „Visions from Beyond“,  а тези от вас, които са присъствали на първия концерт на групата са успели да я чуят и в нейния вариант с цигулка. Въпреки това,  бе изпълнена по много красив и нежен начин.

Следващият кавър е на една много интересна ирландска група наречена Cruachan, на песента им „Ride on“. Дойде ред и на песента, посветена на самата Бендида, тракийската Богиня на Луната- „Goddess of the Moon“. Последният кавър за вечерта беше на норвежката група Leaves Eyes„Scarborough fair“. И за финал групата изпълни авторското си парче „Some Other World“.

Концертът беше много приятен и даде един наистина хубав завършек на работната седмица. Аз лично се насладих на музиката им и изцяло успях да се откъсна от ежедневните грижи.

10360447_10152855344287912_4052624153304872317_n

 

Снимките са благодарение на Здравко Перников и Василена Михайлова.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото