yhdarlcover

След толкова месеци най-после стигнах и до това произведение. Вероятно най-трудно писаното от мен ревю, защото понякога това да познаваш твореца, стоящ зад дадена музика не е достатъчно, за да опишеш всичко. Особено, когато то е толкова многопластово, искрено и чисто, че колкото и пъти да го прослушаш винаги ще ти се струва, че все още си някъде на повърхността, освен ако не си изживял същото. Освен ако не почувстваш тази музика като свое прераждане и израз на личните ти болки.

Представям на вниманието ви ЕР-то „A Prelude To A Great Loss“ на YHDARL. Един от многобройните проекти на Déhà, стартиран през 2006 г., в който са изразени най-дълбоките му и лични преживявания. Емоции без имена, но със свои лица и характер. Страшни, уродливи, гротескни. Изпълзяват отвсякъде и, намирайки най-уязвимото място връхлитат унищожително. Понякога намираме сили да им противостоим, друг път се свиваме безпомощно, очаквайки края си. Духовния си край, удавени в чернилка, а когато раните станат прекалено много, прекалено неизлечими, започваме да се молим и за физическия.

Отчаян вик на безсилие срещу всичко и всички. Викът на окована душа, която се задушава в агонията си. Бавен ритъм – сгъстен, лепкав мрак, в който се давиш като в тресавище. Пианото е зловещо тиктакащ часовник, отброяващ последните вдишвания. Зловещ метроном, който задава ударите на сърцето. Самотата е болест, разяждаща като тумор. Тумор на душата и мислите, впиващ безпощадно пипала в битието ни. Захвърлени. Ненужни. Всеки сам се бори с демоните си, защото изборът да си сам е различен от присъдата САМ! Свит там в ъгъла на кълбо като в невидима утроба към теб са насочени отровните копия на хиляди осъдителни погледи. ОСЪДЕН! САМ! Кой има нужда от теб ако си неспособен да понесеш тежестта на битието си?!…

Doom/Suicidal Black/Black, дори малко Death и Grindcore… Не! Това е музика, от която боли. Музика, за която ако не сте готови да приемете и почувствате дълбоко в себе си, просто ще захвърлите след първите тактове. Това е личен катарзис, към който всеки пътува по своему, но „A Prelude To A Great Loss“ ще направи това пътуване по-лесно. Или поне не толкова самотно, защото самотата ще е споделена. Демоните също…, но ще боли.

В YHDARL са замесени Larvalis – вокали и пиано и Déhà – всички инструменти, вокали, композиции, финални записи, миксиране и мастеринг, обложка и снимки към албума. Дискът съдържа две композиции „Unblessed Hands“ и „Primal Disgrace“ с обща продължителност около 30 минути. Половин час чиста депресия и искрени емоции, които няма да ви оставят безразлични. Тук можете да чуете творбата и да си я купите в дигитален формат.

Официална страница на YHDARL

–––––––––
9/10