2x LACUNA COIL, CELLAR DARLING и SINHERESY в София

Българската публика понякога изкарва голям късмет. Италианците LACUNA COIL обявиха не една, а цели ДВЕ дати в София, което е и първата им хедлайнърска изява тук. За кратко време феновете можеха да избират между 16 и 17 ноември (или и двете), но билетите за 17 бързо се изчерпаха. Съпорт за цялото турне са швейцарците CELLAR DARLING и италианците SINHERESY. С много малки разминавания двата концерта протекоха еднакво приятно за местната публика.

sinheresy sofia

Снимки: Анелия Моравска – Галерия SINHERESY

SINHERESY са млади музиканти, с цели два албума зад гърба си. За сетлиста си бяха наблегнали върху тазгодишното си издание „Domino“, но изпълниха и сингъла от първия си албум „Paint The World“. Гласовитото дуо Cecilia Petrini и Stefano Sain са единствената разлика в звука на групата от ранните SONIC SYNDICATE. Личи им, че все още не се чувстват съвсем в свои води на голяма сцена, но ако успеят да изплуват, ще стигнат далеч. Музиката им е адекватна за времето и е изсвирена добре, идеята също е там, просто е много подобна на редица вече създадени песни. Опитвам се да не им лепна етика „generic“.

Сетлист:
Star Dome
Domino
My Only Faith
Paint the World
Ocean of Deception
Believe

cellar darling

Снимки: Анелия Моравска – галерия CELLAR DARLING

Ето и още един късмет. София беше част от първото турне на CELLAR DARLING като група. Личното ми мнение е, че това е най-доброто излязло от ELUVEITIE… не се сърдете ;). С достатъчно малко фолк елементи, за да е достъпно за хората, които не си падат по фолк метъла, дебютният албум на групата „This Is The Sound“ включва хитово звучащите „Avalanche“, „Challenge“ и „Fire, Wind & Earth“. Тези песни, както и други извадки от изданието, музикантите изсвириха пред българската публика, предвождани от прекрасната Anna Murphy. Тя и странният ѝ инструмент хърди-гърди заемаха централно място на сцената. От дясната ѝ страна барабанистът Merlin Sutter налагаше барабаните все едно им е ядосан, заобиколен от плексигласови плоскости, a oтляво стояха китаристът Ivo Henzi и тур музикантът, басистът Nicolas Winter. Втората вечер се състоя малко по-дълга пауза между две от песните, заради настанали технически проблеми. Въпреки това CELLAR DARLING завършиха сета си и бяха изпратени с бурни аплодисменти.

Сетлист:
Black Moon
Hullaballoo
The Hermit
Avalanche
Six Days
Rebels
Starcrusher
Challenge
Fire, Wind & Earth

lacuna coil

Снимки: Недко Игнатов – Галерия фенове

Снимки: Анелия Моравска – Галерия LACUNA COIL

Един разпродаден и един стабилно пълен концерт са добро доказателство, че България чакаше LACUNA COIL с нетърпение. Сценичната визия на групата включваше много черна, червена и бяла боя, кървави дрехи и усмирителни ризи, напълно в темата на последния им албум „Delirium“. Поведението им също беше почти налудничаво и всичко това, докато изпълняваха музиката си напълно точно със записите. Нечовешки добри артисти са! Още в началото изредиха последните си четири албума с „Ultima Ratio“ от „Delirium“, „Spellbound“ от „Shallow Life“, „Die & Rise“ от „Broken Crown Halo“ и „Kill The Lights“ от „Dark Adrenaline“. Вероятно сте стигнали до тези редове предимно, за да прочетете за Cristina Scabbia и ще ви кажа, че тя беше перфектна. Глас, сценично поведение, енергия, визия – всичко това, разработено до съвършенство за двайсетте години на сцена.

Всички задружно изпяхме хита на DEPECHE MODE „Enjoy The Silence“, който LACUNA COIL представят по специфичен свой начин. Преди да започнат с личния им фаворит „Nothing Stands In Our Way“, групата ни подкани да викаме с тях най-запомнящата се фраза от текста „We fear nothing!“, а ние не чакахме да бъдем подканвани прекалено дълго.

„WE FEAR NOTHING“, „WE FEAR NOTHING“, „WE FEAR NOTHING“…

lacuna coil

Въпреки, че втората вечер досадните проблемите с техниката продължиха, на моменти се чуваше пращене и микрофоните прекъсваха, LACUNA COIL като пълни професионалисти продължиха с представлението си без ситуацията да ги разсейва. За съжаление на едни и късмет на други, следващата разлика между двата концерта беше в подбора на сетлист. Първата вечер групата изпълни „Swamped“ и „Delirium“, а на втория концерт ги замени с „Victims“ и „Zombies“.
Краят на ноември месец е. Това значи, че от празниците ни делят само няколко седмици. За да ни напомнят това, LACUNA COIL бяха включили в биса си коледната „Naughty Christmas“,  за която се бяха подготвили с две машини посипващи със сняг част от публиката и сцената. Звуково и визуално, това си беше една изпипана коледна метъл приказка. При вдишване обаче, лепкавата пяна имаше гаден вкус. Хората от първите редове просто нямаха шанс. А как да забравиш концерт, от който си се прибрал хем щастлив, хем все едно ти е спряла водата тъкмо като си се насапунисал? 😉 Всичко приключи с единствената песен, която всички присъстващи до един знаеха, а именно „Heaven’s A Lie“ и пилотния сингъл от „Delirium“ „The House Of Shame“.

lacuna coil

Малкото разочаровани след такава вечер биха били old school феновете, които са се надявали да слушат предимно „In A Reverie“ или „Unleashed Memories“. Това също щеше да е много приятно, но истината е, че от излизането на тези албуми са минали прекалено много години, немалко албуми и дори нови членове в групата. LACUNA COIL еволюират и не изостават от бързите обороти, с които се движи метъл сцената, без да изневеряват на себе си. Те остават една от онези групи, които е трудно да объркаш с друга. И по всичко личи, че те остават любимци на българската публика. А тази тълпа на свой ред се представи повече от добре. В залата имаше движение през цялото време и направихме добро впечатление, въпреки определен набор от хора, които бързаха, за да се наредят на оградите, а през цялото време стояха като зеленчуци, все едно гледат театър и то точно пред самата група.

С две думи, концертите бяха 10/10. Ако не сте били там, има за какво да ви е яд поне малко.

Сетлист 16/11:
Ultima Ratio
Spellbound
Die & Rise
Kill the Light
Blood, Tears, Dust
Ghost in the Mist
My Demons
Trip the Darkness
Downfall
Swamped
Enjoy the Silence (DEPECHE MODE кавър)
Our Truth
Delirium
Nothing Stands in Our Way

Naughty Christmas
Heaven’s a Lie
The House of Shame

 

Сетлист 17/11:
Ultima Ratio
Spellbound
Die & Rise
Kill the Light
Victims
Blood, Tears, Dust
Ghost in the Mist
My Demons
Trip the Darkness
Downfall
Enjoy the Silence (DEPECHE MODE кавър)
Our Truth
Zombies
Nothing Stands in Our Way

Naughty Christmas
Heaven’s a Lie
The House of Shame

lacuna coil

  1. #1 написан от Моника (преди 4 години)

    Бях на концерта и наистина беше невероятно, страхотна емоция! \m/Снимките също са чудесни 🙂 Благодаря!

  2. #2 написан от Нончо (преди 4 години)

    Голям късмет… По-скоро бих предпочел единствен концерт в зала, където има повече от 7 метра пространство без стълби и препятствия…

  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото