„Чудовищно“ представление насред столицата

Шест години изминаха от предишното гостуване на финландските рок чудовища LORDI у нас. Придобилите световна известност с победата си на Евровизия през 2006 г. музиканти имат своята фенска база и успешно  шестват по световните сцени вече 20 години. През миналата година групата издаде накуп 7 студийни албума, а това лято се изяви на редица фестивали. Столичният клуб Joy Station стана арена на първото шоу от европейската обиколка на скандинавците, наречена LORDIVERSITOUR 2022. Със себе си те водеха и неизвестната за мен руска хеви метъл банда AMALGAMA, която бе призвана да открие събитието.

8-и октомври се оказва приятен съботен есенен ден и отлична предпоставка за посещение на събития от концертен характер. Традиционно най-нетърпеливите фенове бяха пред вратите на клуба далеч преди обявения начален час на отварянето им. Организаторите се бяха погрижили за комфорта на зрителите като отстрани на сцената бяха разположени големи екрани, екрани имаше и в обособената зона за пушене, където присъстващите имаха възможност да упражняват навика си, без да изпускат нищо от шоуто. До сцената имаше и щанд с разнообразни артикули. По утвърдена традиция сравнително малко зрители заеха местата си преди първата група да се появи на сцената.

Минутки след 19:30 руснаците AMALGAMA вече забавляваха престрашилите се да ги гледат. Музикантите съвсем не са новаци в бизнеса. Създадена през далечната 2001 г. с 3 студийни, последният от които излязъл месец-два преди настоящия концерт, и няколко мини- и live-албума, бандата показа завидна увереност и опит. Солидното представяне бе гарнирано с атрактивно представяне на песните от страна на вокалиста и също не по-малко атрактивното присъствие на клавириста, който, облечен в забавен костюм, непрекъснато сновеше по сцената и се закачаше с музикантите, не пропускайки да въвлече и публиката в шоуто си. Групата изпълни песни от най-новия си запис и ни върна в златната епоха на хеви и пауър метъла, а именно, 80-те години на миналия век. Непознати за повечето от нас, AMALGAMA демонстрираха себераздаване, хъс, желание за изява и като за първо гостуване на родна земя се постараха да дадат най-доброто от себе си. Стилово бандата може да бъде определена като мелодичен 80-тарски хеви пауър метъл с лека нотка на суровост и първичност. 45 минути продължи изпълнението на руснаците, след което се поклониха, направиха си традиционната снимка на фона на присъстващите и се оттеглиха под заслужени аплодисменти и овации.

Паузата между групите се оказа по-дълга от предвиденото, но сценичните работници сравнително бързо се справиха с подготовката на сцената и към 21:00 ч. прозвуча прелюдията – “God Of Thunder” на легендарните KISS. Песента трябваше да подскаже какво ще се случи след малко, последва интро, преляло в първата песен за вечерта – “Borderline”. Това бе моментът, в който на сцената изскочиха финландските чудовища LORDI, предвождани от вездесъщия Mr. Lordi. Клубът се бе понапълнил, а хората изпаднаха в екстаз при вида на любимците си и купонът с елементи на шоу започна. Още от началото финландците ни въвлякоха в специфичния си хард рок стил и не пожалиха нито за миг. Още втората песен – първият хит на бандата “Would You Love A Monsterman?” – отприщи сериозно количество енергия у прпсъстващите, които не спряха да пеят и танцуват почти през цялото време на концерта. От своя страна музикантите се постараха да дадат всичко от себе си, доколкото им позволяваха костюмите, а харизматичният фронтмен не спря да нахъсва публиката дори и в паузите между песните. Mr. Lordi показа, че знае и някои български като „благодаря“ (употребено на няколко пъти) и „здравейте“. Купонът рязко прерасна в 80-90-тарска дискотека, когато вокалистът се извини, че ще ни позанимават и с нови песни, тъй като предната година са издали цели 7 нови албума накуп – факт, с който посетителите бяха наясно. Но това не трая дълго, а след кратко дръм соло водовъртежът на забавлението отново се задвижи с бясна скорост – „Blood Red Sandman”,“Carnivore”. От време на време Mr. Lordi се оплакваше, че му било горещо и как някои части от тялото му са се стопили и са се разтекли по сцената. За да се преборят с този ефект, а и като част от спектакъла, в концертната програма фигурираха различни сола.

След като се насладихме на уменията на барабаниста, басистът също показа какво може, а след индивидуалната му изява машината заработи на пълни обороти с по-директен и тежък звук под формата на “Abracadaver” и “It Snows In Hell”. В края на второто фронтменът показа димящ череп. А по време на “Down With The Devil” се разигра сцена, при която свещеник се опита да унищожи вокалиста с християнски кръст, но в крайна сметка свещеникът си изпати и се стопи под натиска на чудовището. Китарно соло, съпроводено от театрален елемент (китаристът бе почти изнесен от сцената за презареждане уж, но успя да се измъкне) доведе до кратко затишие, но след това градусът на емоциите отново бе вдигнат до високи нива с изпълнението на “Devil Is A Loser” и “Who’s Your Daddy”, в края на която вокалистът опуши предните редици със своеобразно оръдие. Очакваният край бе предшестван от кратко клавирно въведение и бе емблематичен – “Hard Rock Hallelujah”, изпълнена с активното участие на всички присъстващи. С тази може би най-известна песен на групата приключи концертната шоу програма. Под бурните аплодисменти и възгласи LORDI се поклониха и сложиха точка на поредното си участие у нас. А някои щастливци се сдобиха с „трофеи“ – перца, палки и сетлистове, подхвърлени към публиката. Другите останахме удовлетворени от едно шоу, което мина буквално на един дъх и което ни дари с букет от положителни емоции.

СНИМКИ

LORDI                               AMALGAMA

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото