СЕВЕРИЯ и FREIJA – миналото оживява

Април 2024 донесе на групите Северия и Freija първото съвместно мини турне под надслов „Миналото оживява: Смъртта на Белия“ в България, което засегна градовете Пловдив (12.04.2024) и Бургас (13.04.2024).

Първата спирка на турнето в града на тепетата беше в заведението, подкрепящо българската ъндърграунд сцена „Under city”.

Събитието започна със сета на Freija, които откриха със своя традиционен вардлокур, съпроводен със запалени огньове – ритуално обръщение към стихиите и духовете на природата, вдъхновено от скандинавските вярвания. Freija бяха в състав Теодора Стоянова (вокали, ударни, перкусии), Добрин Стоянов (китара), Снежана Янкова (барабани), Лусия Велева (вокали,перкусии), Антонио Прието (ударни).

Freija представиха своя нордически репертоар – норвежки, фински, шведски и исландски песни, кавъри на Wardruna и други банди, повлияли върху звученето им. Специално място в творчеството им са авторските композиции, посветени на скандинавските богове, вярвания и празници, митологични сюжети, в които музикантите се припознават. Магическата северна обстановка беше обогатена и с изпълнението на български и славянски фолклорни песни, повлияни от идеята на Freija, че всички езически култури са обединени от неразривна връзка.

На песента Kvervandi (Wardruna cover), чието изпълнение Freija посвещават на идеята за Кръговрата и цикличното мислене, изпълниха своя традиционен ритуал – даряване на медовина, отпратена към боговете и духовете. Нестандартната хореография на групата е тясно свързана с концепцията и езическия им светоглед, отправен към преклонение пред природата. Жестът беше добре приет от публиката, което мотивира музикантите да продължат да развиват това свое сценично представяне. Освен преклонението пред автентичния звук, Freija показаха и отношение към метъл музиката, включвайки в звученето си барабани.

Freija създаде магическа атмосфера, върху която Северия разпръснаха своето взривяващо творчество, повлияно от блек метъл идеологията, усещането за студ и антикомформизъм, несъобразяване с утвърдените авторитети и догми.

Това бе третата изява на Северия след риюниъна им за „Sea of Black“ 2023 и последвалия „Black Massacre“ със „Serpentine Creation в София, но дебют за град Пловдив. Актуалният състав на бандата включва Ивайло Братованов (Агарваен, Вулфила) китара и вокал, Наско Мрака (Belphegor) – китара, Кристина Недялкова (Faerhin) на клавира, Владимир Бочев (Валдемар) – бас и Светослав, Василев (Firebliss) на барабаните.

Още при самото излизане на сцената Северия привлякоха публиката към себе си, сред която имаше фенове на бандата, последвали ги още от Бургас. Музиката, която подариха на Пловдив, беше искрена, завладяваща, лъхаща на студ и характернoтo за блек метъл естетиката внушение, което стига до най-съкровените емоции на публиката. Към въздействащата музика на Северия публиката не остана безразлична и им отвърна с активност и аплодисменти. Освен чрез разтърстващ звук Северия въздействат и чрез послание и концепция, повлияна също от Скандинавски митологични образци и вярвания, което създава и общата основа и атмосфера с въздействието на Freija.

Сет листът на Северия включи целия им дългосвирещ албум „Северна Корона“, като групата откри с вариант на едноименния акустичен инструментал в нов аранжимент, с интересно клавирно въведение от Крис. Освен това групата изсвири кавър на Диаболизъм „Мрачна Прелюдия (към всесилните бури от черен бяс)“ и Бургас 1994 от мини албума им „Four Stages of a Deathtrip“.

Музикантите от двете групи не пестяха сили и отдаденост към публиката – задача, която беше улеснена от винаги добрия саунд и осветление в „Under city” – изцяло заслуга на Станимир Величков.

Втората спирка от турнето беше на следващия ден в Бургас в „Модерен театър“, където групите представиха същото съдържание, но пред многократно повече публика. Публиката в Бургас прегърна концепцията възторжено и всеотдайно, като дадоха цялата си подкрепа на групите. Пред сцената имаше активност и подкрепа. Звукът и на двете банди беше отново отличен, заслуга на Станислав Василев (Стафа), много добре познат от „The Revenge Project“ и „Карцер“.

Пред родна публика Северия се раздадоха напълно. Особен фурор предизвикаха кавърът на „Диаболизъм“, както и песента „Бургас 1994“, своеобразната „Бургаски Вечери“ в жанра блек метъл. Дори това, че Ивайло скъса струна на „A Forgotten Chant of Pure Blood and Immortality“ не успя да смути музикантите. Той находчиво довърши песента само като вокал и китарата му беше набързо заменена между песните.

Силната реакция на публиката доведе до усещането за удовлетвореност и в двете банди, което превръща Бургас в една от най-предпочитаните дестинации за бъдещите изяви на бандите.

Като цялостно усещане за преживяванията на мини турнето „Миналото оживява: Смъртта на Белия“ в двете банди е мотивацията за създаване на още повече възможности за изява и среща с хората, които откликват на идейните внушения. Всяка една от бандите имаше свои причини да се включи в турне под подобен надслов, които са заложени и в концептуалните и им музикални търсения. Творчеството на Северия се противопоставя на утвърдените и наложени насилствено върху човешката природа критерии и норми, а Freija възпява песента на миналото и устояването на езическия светоглед, запазил се и до днес.

И Freija, и Северия отправят своята силна благодарност към всички, които уважиха и посетиха концертите в Пловдив и Бургас, както и спомогнаха в организационния процес – Кирил Ненов, Vladimir Spiritus Magus, Иван Величков, Морилина и Дакота, Петър Чапкънов (Книва).

И двете банди продължават напред към нови изяви и развитие.

Freija е на прага на това да издаде първия си студиен албум, записан в Канада и България, а в началото на лятото ще издадат своя първи лайф албум „Rituals in Canаda”, представящ включването им като хедлайнери във Фестивала „Skogen Fest” (Канада). Албумът се издава от лейбъла Eastern Hammer Productions (Canada).

Снимките са с фотографи:
Metal Lens в Under City
Бургас – Cniva

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото