Рожденият ден на Reload Events – музика без край

След концерта в Плевен, който Reload Events организираха в края на миналата година, беше време нещо подобно да се случи и в София, и то за четвъртата годишнина на организатора.
Събота, 26 март, топъл ден, предразполагащ  ни за силен завършек на вечерта.
Разчитайки на обявената предварително програма, се отправяме съм Mixtape 5 и влизаме точно в 19 часа, очаквайки рокаджиите от HELLION STONE. За съжаление графикът се разтегля и въпреки полупълната зала началото идва едва малко след 8. Конферансието Сърмата Хари и неговия четирикрак помощник ни представят групата и всичко започва.
Софийската петорка се впусна да раздвижва публиката със своята смес от американски рок, алтърнатив и груув и ясно заяви, че неуморната им работа напоследък дава своите резултати.  Двата им студийни албума предразполагат свобода в избора на парчета, с които да зарадват присъстващите и след няколко словесни интервенции от страна на фронтмена Иво, феновете вече откликваха разпалено. Деветте предвидени композиции  бяха лежерно представени в отредените им четиридесет минути и с посветената на тежката металургия и Перник песен „Vinkelus“ момчетата отстъпиха място за следващите участници.
Смяната на оборудването на сцената, в компанията на добре подбраните парчета от DJ Groovy George, изтече неусетно, а залата вече бе доволно пълна. Черният лабрадор отново мина по сцената, за да възвести излизането на НОВА ГЕНЕРАЦИЯ. Подиумът рязко се изпълни с музиканти  и легендарните парчета на Митко Воев се изляха върху нас.  Музикантите без „Страх“ се гмурнаха във вечерта. Последваха и други емблеми на дарк уейв формацията, които въпреки редките изяви на  седмината звучаха перфектно.  Ритъм секцията в лицето на Даката и Александрина плътно задаваше темпото на двете китари и двата клавира, а вокалите на Тери бяха често подкрепяни или изцяло изземвани от двете дами. Ударното начало с „Малко момиче“ и „Арлина“ раздвижи публиката  и ни пренесе 30 години назад в миналото. В средата на сета групата вмъкна и две от най-новите си (албума Via от 2009 година) парчета. Завършекът, въпреки скандиранията на публиката, бе поставен с „Изповед“ и „Само двама“.
Отново кратка пауза, в която присъстващите да се подкрепят и да могат да отскочат да послушат вихрещия се в малката зала концерт на Deception, Lab For Madness, Human и Hate Campaign. Сцената почти не промени своя облик – все пак половината от РЕВЮ досега се се раздаваха в НОВА ГЕНЕРАЦИЯ. На Даката и Алекс (бас) се пада нелеката задача да участват и в двете формации. Бързотемповото начало бе поставено с „Мухите“ и „Ала Бала“, на които феновете заформиха и първите по-сериозни танци. Сетът умело бе  разпределен между до болка познатите ни класики от дебюта на РЕВЮ и по-новите им парчета, а вокалите на Александрина умело се вплитаха със специфичното пеене на Васо Гюров. В средата дойде и първата изненада от музикантите – двойната бас канонада на Васо и Алекс в парчето „Барът“, която очевидно е напът да се превърне в нещо обичайно. Впоследствие този прийом бе приложен и в още няколко момента от вечерта. На сцената се качи и Сърмата Хари, за да изпълни в дует песента „Орлов мост“. Градусът на настроението все повече се покачваше, за да ескалира в завършващите „Цветя от края на осемдесетте“, „Закуска“ и „200“ и да финишира с химна „Ралица“, което сложи край на тазвечершното представяне на РЕВЮ, въпреки скандиранията на публиката.
Реденето на барабаните малко се проточи, но минути след полунощ сцената избухна – на нея рязко изпъкнаха КОНТРОЛ и направо ни хвърлиха в дълбоката вакханалия с „Не съм нормален“, „Булка“ и „Обичам те мила“. Без да има нужда от подканяне, погото пред сцената вече бе факт. Иван Гатев разбуни множеството с харизматичното си неадекватно-абстрактно поведение, а обраните му колеги забиваха без милост пирон след пирон. И тук класиките на бандата нямат нужда от представяне, а новите парчета в лицето на „Шанс за земята“, „Вкус за блус“, „От високо“ и оставящато ни без дъх „Полиция“  бяха умело вплетени със станалото вече традиция изпълнение на двата алкохолни блуса и актуалния към настоящия момент поздрав за Путин. Не беше пропуснато и разпяването на вече поуморената и леко оредяла публика, чиито сили постепенно се изчерпваха и кратка разходка из музикалното наследство на 80-те и 90-те. След тази „лирическа“ пауза оцелелите бяха довършени с картечните откоси „Бий хлапето“ и „Апатия“, които неизненадващо преляха в познатия на всички фенове на КОНТРОЛ завършек – „Seek And Destroy“ и последващата „Леле, како“.
Бисът сякаш бе трудно измолен от публиката, но за сметка на това предварително подготвен – на сцената, зад барабаните седна Бонзи от ODD CREW, а Оги отново пое микрофона и заедно с Иван направиха незабравим дует на „Най-щастливия ден“.
Час и половина след полунощ Сърмата отново пое микрофона и се зае да развеселява оставащите ентусиасти, които имаха нужда да се подкрепят и да завършат подобаващо четвъртия рожден ден на Reload Events, а неговия дружелюбен лабрадор стоически понасяше ласките на присъстващите.

Благодарим на организаторите и групите за тази прекрасна вечер.
Повече снимки очаквайте от двамата ни фотографи във фейсбук страницата на Хангара.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото