Нощта на сбъдванията – WATAIN в София

Според нумерологията единадесет е сакрално число. Единственото, което не се трансформира и не се променя, и когато се появи в живота ни по една или друга причина със сигурност не трябва да го пренебрегваме. Само седмица преди концерта на Watain изобщо го бях отписала поради лични перипетии, през които трябваше да премина. Но неочаквано следпразничната седмица все пак ми предостави възможността да бъда „на точното място в точното време.“ Още през миналата година когато Watain тръгнаха на турне да представят новия си албум се понесоха слухове в нашата скромна общност и надвисна хамлетовският въпрос. Ще ги видим ли в България, няма ли да ги видим. Ще има ли кой да ги покани или пак ще ни подминат. Гледахме с лека завист афишите и местата, но търпението ни се отплати. Студената майска вечер на 11 май носеше сбъдване за доста от нас.

За съжаление споменатите вече перипетии ме задържаха и пропуснах сетовете на Concerte Winds и Bölzer, но можете да прочетете кратката бележка на колежката:

Малко преди да отворят вратите, някои фенове успяват да се снимат с бандите. Клубът бавно започва да се запълва с нетърпеливи фенове. Първи на сцената се качват Concerte Winds. За съжаление от първите редове вокалистът не се чува много добре. Това обаче не е пречка за група фенове да се раздадат до край.

Яростни, бързи и интензивни Bölzer ни връхлитат със здрава музика. Редиците от феновете около сцената се уплътняват. Очевидно сложната музика на швейцарците вече си е спечелила доста почитатели. Песните следват една след друга без да се губи излишно време в приказки, но всички с нетърпение очакват кулминацията на вечерта. Watain!

Сет лист Bölzer:

Roman Acupuncture
Zeus – Seducer of Hearts
Nyderganger
Urdr
The Archer
Hero
AEstivation
Pauper
C.M.E.
Entranced by the Wolfshook

Както се бях изразила в свой пост след концерта, най-после и в България видяхме истинско, пълнокръвно шоу на Watain. Сцена, на която да разгърнат диаболичното си изкуство в пълната му мощ. Графикът буквално цепи секундата. След като техниците грижливо подреждат и проверяват всичко необходимо за предстоящата церемония, огнени прожектори осветяват сцената и пространството се изпълва с дим. Очакването преди всяко начало на концерт на Watain е толкова силно, че сякаш придобива физическа форма и заживява свой собствен живот извън тялото ти. А когато Erik се появява със своята факла, той запалва не само своите жертвени огньове, той запалва пламък във всеки един от нас. Не съм присъствала на толкова церемонии на Watain, на колкото би ми се искало, но мога да кажа, че тази група, въпреки неизменния реквизит за едни причина за възторг, за други за отвращение винаги носи различна енергия на публиката си.

Турнето е посветено на последния им албум The Agony & Ecstasy of Watain, но сет листът, както обикновено застъпва композиции от цялото творчество на групата. Дори може би малко изненадващо The Agony &Ecstasy и Lawless Darkness са застъпени по равно. Но при Watain има една особеност. Когато погледнете сет листа им можете да добиете представа за същността и интензитета на ритуала, който предстои. Освен това винаги неизменно присъстват химна на Watain Disciples – Sworn To The Dark и разбира се, придружаващата кървавото причастие Devil’s Blood.

И както споменах всеки концерт на Watain носи различна енергия. Този път необузданата, първичност на огъня е укротена и канализирана в нещо по-ласкаво. Erik запалва с огромната факла малките пламъчета, които са осеяли цялата сцена и двата тридента.  Те припламват и се полюшват, като блуждаещи пламъчета в омагьосана гора, които примамват заблуден пътник. Нашият храм за свещенодействия е готов и интрото Night Vision предпазливо ни повежда към екстатичната лудост, на която не само ще сме свидетели, но и ще вземем активно участие в нея. Минути по-късно цялата мощ, на която тази група е способна се отприщва.

Има групи, които по дефиниция носят наситения интензитет на мрака, има групи, които носят душевни терзания, депресия, рок-енд-рол бунтарство, Watain не са от тях. Watain носят мистиката на Черния пламък и магията на Огъня, чрез възхвала на Смъртта и подчертаване на отвратителната страна на Живота. Те поднасят на своите последователи Овладените Стихии и подчинените сили на Мрака. За да им помогнат да отприщят вътрешните си демони и да достигнат до свое собствено емоционално и духовно пречистване. Erik налива голямата ритуална чаша с кръв, но този път вместо да я плисне хаотично в тълпата, както сме свикнали да прави, започва да приканва всеки, който желае да се приближи и лично поставя кървав отпечатък върху челото му. Хубаво е да се причестиш със силата на огъня и кръвта. Много личен и сакрален акт, който обаче те прави част от едно много специално цяло.

Майтапех се, че съм му сърдита на Erik задето преди години на ритуалът, на който присъствах изключи Waters Of Ain от сет листа. За мен тази композиция винаги е била най-нежният, най-съкровеният и най-красивият момент от всяко Watain шоу. По време на тази песен Erik винаги изглежда най-уязвим, най-умиротворен и най-свързан с хората пред сцената. И да, тази вечер тази ми мечта се сбъдна. Да бъда част от тази магия. Да се потопя в мистичните води на Ain, и да отплувам в собствената си лодка от усещания и емоции. Надявам се за всички присъствали е било така. Тук е мястото да отбележа, че количеството фенове, които са започнали да приемат, харесват и обичат Watain ме зарадва. Не, че това е толкова важно, колко хора ще харесват Watain, но е хубаво едно изкуство, макар и крайно антиестетско и бунтарско да намира своята приемственост.

И онова очакване, което в началото беше заживяло свой собствен живот се превръща в тиха тъга, но и в безкрайно удовлетворение. Водите на Ain тихичко се плискат, а светлинките угасват една по една като отиващи си човешки съдби. Дали достагнахме онова тайно място в омагьосаната гора?! Erik се покланя за последно на духовете си, на публиката си и бавно се оттегля, продължавайки да шепти своите заклинания. Колкото до разпръснатата енергия, тя още дълго ще витае в пространството и ще зарежда ежедневието ни.

Специални благодарности на EventEase и Албена Цолова – Бета!

Очаквайте скоро и пълните галерии със снимки от събитието.

WD #1322
TTD!

Сет лист Watain:

Night Vision
Ecstasies in Night Infinite
Legions of the Black Light
The Howling
Sworn To The Dark
Towards The Sanctuary
Serimosa
Devil’s Blood
Total Funeral
On Horns Impaled
Malfeitor
Waters Of Ain

 1. #1 написан от AVA (преди 11 месеца)

  Както винаги, великолепно разказано от Satania!
  Концертът беше зашеметяващ и се радвам, че енергията от преживяното бива споделена и тук.

  • #2 написан от Satania (преди 11 месеца)

   О, благодаря!
   Това е един от репортажите, които не си харесвам особено. Тромав някак ми стои. Така, че оценката наистина ме радва.

 2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 3. Коментари за тази публикация
В началото