Ново ЕР от RIKET

Надявам се си спомняте страничния дет метъл проект на Johan от Netherbird, RIKET. През 2016 издадоха дебютното си ЕР “Avarter” с участието на Adrian Erlandsson (At the Gates, The Haunted, ex-Netherbird). Тогава нарекох този проект „малко бижу“, защото наистина в много сдържан и минималистичен маниер предоставя красиво и наситено със смисъл и музика произведение на изкуството. Не просто музика, обложка и текстове, а цялостна концепция свързана в едно цяло и разказваща истории. И след четири години чакане е ред на ново издание от RIKET. То отново е под формата на ЕР със заглавие „Ofärder” и ще излезе чрез ViciSolum Productions на 17 юли.

Дълбоките текстове предлагат мрачна перспектива на човешкото съществуване, но често с доза тъмен хумор, премерено инжектиран.

В „Ofärder“ (от шведски „злощастни събития“) акцентът е върху две отделни катастрофи.

„Dödsdansen i månskensnatten“ (която можете да чуете и видите по-долу) описва събитие от 1885 г., когато оперна постановка от балкон в хотел „Гранд“ в Стокхолм оставя 19 души стъпкани до смърт, когато тълпата започва да се движи. Към днешна дата това е най-смъртоносната концертна изява на шведска земя. Оперният мош пит е най-брутален…

„Mot polen“ хвърля светлина върху обречена полярна експедиция от 1897 г., когато трима хипстъри, за онези времена, опитват да стигнат Северния полюс с въздушен балон. Предприятието е било типично за времето си – високи очаквания за новите технологии и слабо понятие какво може да се предприеме ако нещо се обърка, както се е и случило. Техните останки, включително фото-негативи и дневници са намерени през 1930 г. Обложката е снимка направена от Nils Stringberg, една от нещастните души от полярната експедиция от 1897г. Кадърът показва тримата мъже от експедицията, които са се отправили на юг по полярния лед. И никога не са успели. Снимката е използвана със съдействието на музея “Grenna Museum –The Andrée Expedition –Polar Centre”. За шрифт на заглавието са използвани букви от дневника на Salomon August Andréetraced ръчно пренесени от Johan чрез сканиране на страниците от дневника, които са били запазени от злощастната полярна експедиция.

LINE-UP:
Johan – вокали (Netherbird)
Tobias –китари (Netherbird)
Jerry – китари (Wormwood)
Stefan – бас (Pray for Locust)
Love – барабани (Mephorash)

TRACKLIST:
01.Dödsdansen i månskensnatten
02. Livsgnistor för dödens fyrbåk
03. Mot polen

SOCIAL PROFILES:
Facebook: https://www.facebook.com/riket.official

  1. #1 написан от MIROSLAV-VELZEVUL-666 (преди 3 седмици)

    Естествено,че се знаят от ценителите….а и се помнят.Със сигурност ще е уникално издание,с арт насоченост….Гмуркане в бездната на дълбокият мрак и приказност…..В леденият вятър да дишаш с вперени сетива….ОТВЪД И ЗА ИЗБРАНИТЕ….

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото