Минало незабравимо – концерт на LEFT TO DIE

В екстремната музика сме ставали свидетели на различни любопитни прецеденти. Сред най-значимите от тях можем да споменем как име на песен вдъхновява и дефинира цял субжанр (Venom“Black Metal”) и група, която отвежда тогавашната твърда сцена до съвсем нови измерения и също се превръща в основоположник на подстил. Да, става въпрос за легендарните Death, чието наследство в метъла е меко казано митично. Творчеството на Chuck Schuldiner и музикантите, преминали през Death с годините, е отвъд жанровата дефиниция за дет метъл. За влиянието ѝ са изписани хиляди страници и тонове мастило; вероятно е казано и дори повече от всичко, но за нас остава мъката, че геният Chuck си отиде твърде рано, за да можем да се докоснем в истинска степен до творчеството му. И все пак по инициатива на музиканти от различни периоди от историята на Death, легендарните парчета все още огласят музикалните сцени, а след гастролите на Death To All у нас, идва ред да видим и още една формация от бивши членове на американските легенди. По покана на BGTSC ни предстои среща с Left To Die, обединени около Rick Rozz (участвал в ранните демо записи и пълноформатния “Leprosy”) и Terry Butler ( “Spiritual Healing”).

Вечерта започва около 20:00 с появата на сцената на родната дет метъл шайка Проказа. Момчетата са добри познайници на софийската публика и не губят много време във встъпителни слова. Като единствена предгрупа, Проказа имат времевата свобода да разгърнат по-дълъг сет и квартетът се възползва максимално от възможността да подгрее все по-многобройните фенове пред сцената. Парчетата им звучат достатъчно стегнато и подредено, а Стефан, Милен, Камен и Благо свирят с много настроение и определено се забавляват от сърце. Фокусират се върху смесица от парчета, включени в дебютния албум „Проказа” и EP-то “Despicable Form Of Life”. Изпълнени с много настроение, момчетата успяват да прехвърлят енергията и вълнението си към публиката. Като музиканти, трупащи все повече опит, Проказа поднасят добро изпълнение, което със сигурност ще влезе сред най-значимите събития в кариерата им. При това съвсем заслужено.

Сет на Проказа:

Bastard
D.M.F.
Leprosy
Fear Of Death
Hysterical Degenerate
Безумна Агресия
Porn Industry
Despicable Form Of Life
Спящо Зло
Victims Of Violence

45-те минути отредени на столичани отминават сравнително бързо и след кратка пауза на сцената се качват Left To Die. Още по време на предварителните настройки по звука на американците, дребничкият Rick Rozz се е скрил до една от озвучителните колони и нетърпеливо просвирва свои партии. Когато всичко вече е готово на сцената настъпват чудовищният басист Terry Butler, Matt Harvey (китара и вокали) и Gus Rios (барабани), а Left To Die започват да стоварват вечни класики една след друга.

Всички, запознати с идеята зад сформирането на групата знаят, че ни очаква среща само със стари песни на Death от периода 1984 – 1988 година. А началото е повече от категорично – “Leprosy”. Първите акорди на песента са достатъчни пред сцената да се разрази истинска буря, която не спира до края на концерта. Следва “Born Dead”, а аз гледам изпълнението на американците и си мисля колко добре се справя Matt Harvey със задачата да изпълни така емблематичните за Chuck вокали от ранния период на Death. Разходката из “Leprosy” продължава с “Forgotten Past”, а след нея музикантите обръщат взор към дебюта “Scream Bloody Gore” с “Mutilation” и “Baptized In Blood”.

Поглеждам към сцената и виждам достатъчно количество хора, които не спират да се радват на едни от най-знаковите парчета в дет метъла въобще. Любовта на феновете към старата школа е неизмерима и непрестанното скандиране и припяване на познати строфи, е най-доброто доказателство за това. Мисля си колко много ми се иска тази енергия да бъде канализирана И от присъствието на самия Chuck Schuldiner на сцена, но уви. И все пак, именно неговите парчета са причината тазвечершният дет метъл пламък да гори с пълна сила. Именно това ни напомня и Matt Harvey и подканя публиката да крещи “Chuck”!

На сцената Left To Die изобщо нямат намерение да спират опустошаващата инерция, която са набрали и ни помитат с още класики – “Corpse Grinder”, “Choke On It”, “Denial Of Life” и величествената “Open Casket”.

Времето определено напредва, но усещането, че все още нещо сякаш липсва не спира да ме човърка и точно в този момент зазвучават хармониите на химна “Zombie Ritual”. Немислимо е подобна класическа вечер да премине без една от емблемите за цял стил. Фантастично! След гръмовния завършек на основния си сет, Left To Die се оттеглят за няколко минути, преди да се качат на сцената за още две парчета – съвършените “Pull The Plug” и “Evil Dead”. С това шоуто завършва.

Left To Die си тръгват победносно от сцената под бурните аплодисменти на екзалтираната тълпа. Усещането, че сме се докоснали до величието на легендите остава, независимо, че най-яркият и съвършен творец в стила отдавна не е между живите. Наследството му обаче е непоклатимо и ще живее завинаги!

Left To Die:

Leprosy
Born Dead
Forgotten Past
Mutilation
Baptized In Blood
Open Casket
Primitive Ways
Choke On It
Denial Of Life
Corpse Grinder
Left To Die
Zombie Ritual

Бис:

Pull Тhe Plug
Evil Dead

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото