Исландско-финска магия – SOLSTAFIR и APOCALYPTICA

03 септември – прекрасен късен летен ден, създаден сякаш за пътуване до Пловдив, разходка из Тепетата и Стария град, и за завършек – кулминацията – дългоочакваното шоу на исландците SOLSTAFIR и властелините на челото – APOCALYPTICA.
Преди една година бяхме зарадвани с новината за хедлайнерско шоу на финландските новатори в Античния театър, но с приближаване на датата, шоуто бе преместено в Летния театър, а за радост на феновете исландският квартет бе добавен с ко-хедлайнерско изпълнение в афиша на събитието.
Бързо и гладко влизане, въпреки виещата се из парка дълга опашка от чакащи, настаняване по седалките на чудесно пригодения Летен театър и точно в 20.00 ч. исландските мъгли се спуснаха над ясната и прохладна пловдивска вечер. Едночасовият сет на SOLSTAFIR бе открит от Þín Orð и публиката бе хвърлена в дълбоките води  на Ледената страна. Радушното посрещане окуражи музикантите, които  ни запратиха със своето експериментално-мелодично звучене в 2014-та със заглавното Ótta, за да бъдем върнати и още по-назад с Pale Rider. Кратки словесни заигравки с присъстващите ни показаха красотата на исландския хумор и разчупиха атмосферата, за да ни потопят отново в меланхолично-красивата Fjara, една от най-разпознаваемите и често изпълнявани композиции на исландците.
Студеното величие на малката северна страна ни бе поднесено с мрачната Ljos i Stormi, а в края на едночасовото изпълнение бяхме свидетели на едно от емблематичните изпълнения на фронтмена Aðalbjörn Tryggvason, при завършващата сетлиста Goddess Of The Ages, който не за първи път, по време на живо изпъление, слезе в публиката, премина през оркестрината и пя и танцува с хора по редовете по време на лиричната част, за да се качи отново на сцената и да раздвижи като за последно присъстващите, преди да ни предаде на „могъщите“ APOCALYPTICA.

Двадесет минутна пауза и чудесно осветената сцена бе изпълнена от три класически инструмента и техните притежатели – Eica, Paavo и Perttu, а зад тях, на планината от ударни, се възкачи Mikko Siren. Краткото Intro ни запрати директно в Пепелищата на модерния свят от промотирания за първи път на живо албум Cell-O от 2020-та и преди да поемем и дъх бяхме посечени с класически траш с емблематичното Master Of Puppets. Препълненият Летен теаър избухна и стана на крака, за да аплодира майсторски изпипаното и емоционално изпълнение на финландците, които прекрасно бяха балансирали своя сетлист и поукротиха страстите с Grace.
Малко по-късно бе представен и последният участник в тази вечеринка – вокалистът Tipe Johnson, който участва в живите изпълнения на бандата по време на турнето. С негова помощ феновете отново бяха взривно разтърсени с вокалните композиции I’m Not Jesus и Not Strong Enough, а впоследствие „запознати“ с вече добре известните ни Rise и En Route To Mayhem от пост-ковид представяния последен албум.
Eica с кратки думи описа радостта на бандата от това завръщане, след дългата раздяла с пловдивските концертни театри и обеща да не чакаме толкова дълго следващото им посещение. Като стенд-ъп комедиант се изяви и соло челистът Perttu, за да последва добре заученото  и професионално изпълнение на още две от гласово съпроводените авторски композиции на възпитаниците на академия „Сибелиус“ – Shadowmaker и емоционално-лиричната I Don’t Care.
Публиката отново бе на крака, когато бе въвлечена в изпълнението на баладата Nothing Else Matters, укротена, разтопена, а след това кръвожадно разкъсана с бруталното изпълнение на инквизицонната симфония на Sepultura, преминало без капка пощада в Seek And Destroy. Феновете отново поеха вокалните обязаности на James Hetfield, но  след разпявката помръкващите светлини на сцената оповестиха края на шоуто.
Бурните овации и скандирания върнаха за традиционен бис четиримата музиканти, които с усмивки споделиха с нас Farewell и ни подариха за финал класическото  The Hall Of Mountain King на Едвард Григ.
Последва задължителната снимка от сцената на фона на гората от ръце и близо двучасовата финландска приказка завърши.

Благодарим на Eventease за организацията на този концерт и се надяваме отново да канят такива актуални и невероятни изпълнители у нас.

Снимките на нашия фотограф Анелия Моравска в страницата ни във Фейсбук:

SOLSTAFIR

APOCALYPTICA

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото