В навечерието на излизането на бял свят на шестия албум на INTELLIGENT MUSIC PROJECT„The Creation“ се свързахме с д-р Милен Врабевски – неуморният идеен двигател на групата и автор на всички песни и текстове. Ето какво сподели той с нас.

 

MH18: Здравейте, д-р Врабевски. Разкажете ни как започна любовта Ви към музиката? Какво Ви накара да хванете китарата и да седнете зад пианото?
Д-р Врабевски: Самоук китарист съм от 14 годишна възраст, когато се влюбих в този инструмент. В 11 клас реших, че към китарата трябва да добавя и пианото и започнах в продължение на 9 месеца да ходя на уроци при суфльорката на операта във Варна (която беше пациентка на майка ми). Уж на майтап, и както беше на майтап, след 9 месеца ходене веднъж в седмицата на уроци, стигнах до облигаторен инструмент за изпит в 11 клас в Музикално училище – „Двугласни инвенции“ на Бах. Непрекъснато свирех, бях вманиачен в това нещо. Но след това животът ми се разви така, че след казармата и университета бях завършил медик, който трябва да си търси място под слънцето и практически направих един голям пропуск в живота си – недоразвих веднага това, което бях започнал да натрупвам. Но сега не съжалявам. Mакар и сравнително на по-късен етап нещата получават правилната форма и аз продължавам да изживявам онова невероятно усещане – от музикална идея, записана от мен на китара и на пиано да се случват топ парчета със световни рок величия.

MH18: Освен на пиано и китара свирили ли сте на други инструменти?
Д-р Врабевски: Не, не съм и искал да опитвам, защото много дини ми станаха под мишницата. Аз съм основно лекар, занимавам се с научно-изследователска и развойна дейност, включително участвам и в една от разработките на ваксина срещу COVID-19. Работим по над 100 различни научно-изследователски проекта. Kомпанията ми е най-голямата научно-изследователска организация в региона и покрива 28 държави.

MH18: A къде e INTELLIGENT MUSIC PROJECT при толкова много ангажименти?
Д-р Врабевски: Intelligent Music e музикално-продуцентската къща, от която тръгна името на всичко, което правим. В началото тя беше замислена да поддържа българското и да популяризира българската култура. И накрая стана така, че май само аз успях да я популяризирам със скромното си творчество. Но това е една кариера, която си заслужава усилията. Аз съм много щастлив, че не надскочих себе си и не се взех на сериозно, а оставих нещата да се развиват в собствения им ход, водени само от страстта и обичта към музиката.

MH18: Кои групи Ви повлияха най-много в ученическите години?
Д-р Врабевски: С един мой съученик свирехме, бяхме знакови за Английската езикова гимназия във Варна. Той сега живее в Атланта, Джоржия и ми липсва разбира се. Но така или инъче началото с него беше много силно и впечатляващо. Правехме акустични версии на световни рок имена естествено. Започнахме с THE BEATLES, ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA, RAINBOW, DEEP PURPLE и WHITESNAKE. По-нататък – TOTO, KANSAS, SUPERTRAMP, DIRE STRAITS и какво ли не още – от по-меко към по-твърдо звучене. За нас беше важна задълбочеността на музикалната идея, развитието ѝ, и искреността на посланието. Не винаги качествената музика отговаряше на правилното вербално послание и винаги сме се чудили как е възможно това, при условие, че това са хора с огромно влияние и биха могли да направят така, че хората да се образоват по-добре благодарение на тяхната музика. Едни такива големи иноватори бяха PINK FLOYD, които успяваха да покажат болката и несъгласието с човешкото зло и неправдите на системата, пречупени през призмата на едно незабравимо творчество. Но не всички достигаха до този пиедестал. След ученическите години, когато всичко беше за удоволствие и за онзи финес на музиката, който те превзема отвсякъде, аз малко по-малко достигах до извода, че сега на по-зряла възраст е редно да остане място за по-правилните послания. Да започнем да пропагандираме идеи, с които искаме децата ни да отраснат, да изградим някаква алтернатива на чалгизацията и опростачването.

MH18: А от днешна гледна точка може ли да посочите 3 фундаментални албума според д-р Милен Врабевски?
Д-р Врабевски:

      THE BEATLES – „Abbey Road“
      ALAN PPARSONS PROJECT – „The Turn Of A Friendly Card“
      LED ZEPPELIN – „IV“


MH18: След края на гимназията продължавате с Медицина. Стоял ли е някога въпросът да продължите с музика?
Д-р Врабевски: Никога! Аз съм бил на основата за живот с мисия в съществуването си, а тя е една и съща за всички хора по света – да се научат да живеят за другите хора. Няма по-добър начин от медицината да бъдем полезно ефективни всеки ден и аз бях вътрешно настоен, че ще следвам този модел. Освен майка ми, в рода ми има много лекари, доказани специалисти със същата фамилия включително, така че имах от кого да черпя вдъхновение. За мен беше важно да завърша медицина, защото за мен пътят към науката е прозорче към света.

MH18: Кога разбрахте, че трябва да издадете албум? Песните за първия албум на INTELLIGENT MUSIC PROJECT „The Power of Mind“ бяха ли готови или няколко сурови идеи Ви накараха да тръгнете целенасочено към събирането на материал за албум?
Д-р Врабевски: Бяха сурови идеи. Изобщо не предполагах, че ще стигна до албум. Но влязох при Максим Горанов един ден и му казах: „Имам тук едни идеи, дай да ги запиша при теб. Така и така в момента имам малко свободно време.“ И записах 7-8 свои идеи, от които по-нататък се оказа, че като от Ниагарския водопад се добавиха още 6-7 такива, обогатяване на предишните, обогатяване на аранжиментите. Оказа се, че аз записах основните части на първия си албум на акустична китара и пиано. Стигнахме до положение да направим мюзикъл върху първия албум. А черешката на тортата беше John Lawton, мой любим вокалист от детството, който се съгласи на база на това, че харесва много материала да запише албума и той да излезе практически почти от негово име. Тогава никой не беше чувал за INTELLIGENT MUSIC PROJECT. Това беше проект на моята продуцентска къща Intelligent Music.

MH18: А коя беше първата изцяло готова песен за „The Power of Mind“?
Д-р Врабевски: Според моя музикален продуцент първо съм записал „Fairytale“. Според мен първо записах първите 4 парчета. От 1-во до 3-то парче вървеше като една рапсодия, а 4-тото дойде малко по-късно в последствие. След това се появиха „Fairytale“, „Springtime“, „The Search“. „Търсене на мисълта“ беше българското заглавие, но John Lawton каза: „Това заглавие много ме кефи, нека да го оставим него – „The Search“.

MH18: А коя беше последната готова от предстоящия „The Creation“?
Д-р Врабевски: Завършихме шестия албум със „Serve“: ‘Serve and your mission will find you’ – това се пее в припева – ‘Служете на хората и мисията ви ще ви намери’. Ще ви намери и пълноценният живот и начина, по който да изпълните със съдържание всеки ден от вашето съществуване. Служете на хората, не задавайте въпроси, не очаквайте благодарност, просто бъдете благодарни на Вселената, че ви е дала възможност да бъдете полезни и нещата ще започнат да ви се случват.

MH18: На всеки албум на INTELLIGENT MUSIC PROJECT има и номер, освен име.
Д-р Врабевски: След първия албум запазихме името и записахме една традиционна маркировка на албумите. Всеки албум има някакво надграждане по отношение на звезди, послание и начин на употребяване на изразните средства в музиката. Затова решихме да ги номерираме.

MH18: На обложките на албумите на INTELLIGENT MUSIC PROJECT неизбежно присъства една птица? Каква е тя и какво символизира?
Д-р Врабевски: Това е символът на мира. В други аспекти погледнато, това е символът на старото християнство. Ние българите сме сред носителите му и сред хората, които са го утвърдили тук на Балканите и в Европа. Пиша и учебници по история и мога да ви уверя, че изобщо не е вярно, че с християнството започваме по времето на княз Борис I. Тогава просто влизаме в поредната форма на Европейски съюз, защото се съобразяваме с другите двамата големи и силни играчи на деня. Ние просто сме третият силен играч, за да има хармония и за да има развитие и за да се осигури дълготраен мир, за което е ценен най-вече българският цар Петър, внук на княз Борис I. Затова и ние искаме да показваме истината и да правим тази релация – всичко да напомня за България – като погледнеш от продуцента и автора, до основната група, включително и обложките на албумите да се свързват с нещо идващо от България.

MH18: „The Creation“ е продължение на „Life Motion“, но с какво ще се различава от него? Пилотната „I Know“, като че ли задава по-твърдо звучене, а и Simon Phillips вече не е част от екипа?
Д-р Врабевски: Да, този албум показва промяната в нашия стил, има леко втвърдяване заради вокалиста. Аз вече имам усещането, че пиша песни за Ronnie Romero. Въпреки, че в албума участват John Payne, Carl Sentance, Richard Grisman това е за да има „spice“ в цялата продукция. Музиката не трябва от начало до край да прилича на някакъв вид повтарящ се sample, да не е като матрица, а да има някакво разнообразие. И затова сме много щастливи че Ronnie е абсолютно съгласен с всички наши решения и идеи, и ние в момента много се гордеем стова, което сме постигнали. Наистина имах усещането, че с много музиканти си заслужава да работя през годините и с някои от тях като Simon Phillips стигнахме върхове, защото той беше и музикален продуцент на последните ми два албума, но просто втвърдихме стила и затова сме поканили Bobbi Rondinelli (RAINBOW / BLACK SABBATH) и Todd Sucherman (STYX). Този нов звук изисква друг тип ритъм, нещо по-твърдо и по-конкретно. Simon Phillips е гениален и уникален, може би най-добрият барабанист в света в момента, просто ние имахме нужда от нещо по-различно и мисля че го осъществихме.

MH18: А има ли музиканти, с които много бихте искали да работите в INTELLIGENT MUSIC PROJECT, но досега не сте имали възможност?
Д-р Врабевски: Robert Plant не ми отговори, незнайно защо. Пробвах и с вокалиста на YES, но и с него не успяхме да установим връзка.

MH18: Как пишете музиката и текстовете за песните? Идеите спонтанно и Ви спохождат или пишете в специално отделено време за музициране?
Д-р Врабевски: Само спонтанно се случват нещата. Най-хубавото е че си нося един диктофон в мен, защото се оказва че имам Ниагарски водопад от идеи и ще е абсолютна загуба, ако не ги записвам. Имам толкова много ангажименти, че забравям почти веднага, това, което ми е хрумнало. Музиката, макар и моя страст и любов е нещо, което не ме прави обвързан с …. ще направя паралел „с детските рецитали в ученическите години“ – не учиш нещо на изуст за да станеш и да го кажеш пред хората. Обикновено започвам с една моя идея, която е свързана с някакви думи, които докато съм си ги пял са се мрежелеели някъде в съзнанието ми. Разкодирам ги и виждам какво съм искал да кажа, довършвам тескта, защото обикновено имам какво да споделя. Посланията ми са твърдо базирани на моя собствен опит и на това, което съм почерпил от опита на световни величия. Веднага го записвам на акустична китара или пиано, след което веднага започваме да го надграждаме с моя музикален продуцент Иво Стефанов и китарсита Бисер Иванов. Поне така правим последните три години.

MH18: Казвате, че хубавата музика е заразна. А може ли да бъде по-заразна от COVID-19?
Д-р Врабевски: COVID-19 е едно поредно предизвикателство, но музиката е това, което компенсира човешкото зло. Тя е нещото, което дава възможност на човек да бъде себе си, да израстне, да се получи нещо повече от синтеза на имуно-глобулини и хормони на щастието. Това е духовното израстване на тези, които успяват да усетят музиката с всичките ѝ послания. Музиката е като издигането на личността на една нова орбита, в която живеем в четвъртото измерение. Това е Божественото измерение, там където гледаме да бъдем полезни, без да правим сметки.

MH18: Ами хората, които са като ваксинирани срещу хубава музика?
Д-р Врабевски: Не бива да сме съдници на чалгарите. Има хора, които категорично имат много елементарни мозъци, но нашата роля е да се научим да живеем в хармония дори и с тях. Защото човечеството е свързано, ако изчезне слънцето, изчезват всички. При всеки един човек има форма на полезно съществуване, която той е длъжен да намери, но друг е въпросът, че не всеки я търси, да не кажа болшинството от хората. И затова вместо да си игреам да бъдем съдници, нека да бъдем добрият пример, да показваме как се осъществява ефективната полезност всеки ден в полза на хората около нас, да обичаме безусловно, да бъдем готови да протегнем ръка. И ако е възможно да намираме сили да дефинираме национални приоритети и да инвестираме в тях.

MH18: И в този ред на мисли, според Вас COVID-19 ли е най-сериозният проблем на обществото ни или има други по-сериозни, към които трябва да насочим вниманието си?  
Д-р Врабевски: Не, той не е най-сериозният проблем, а е следствие от сериозните проблеми в обществото. Сериозните ни проблеми са егоизмът, лакомията, алчността, генериращи световното зло. Голям проблем също е неспособността ни да се вслушваме във вътрешните си сигнали, в това, което ни подсказва организма. Голям проблем е неспособността ни да даваме правилен инпринт от съзнание към подсъзнание, така че да го направим да работи за нас, т.е. неправилните наласи, които имаме поради това, че сме едни консументи „от трети порядък в биоценоза“, както се казваше в старите учебници по биология. Гледаме да консумираме и да се похвалим на другите какво материално сме натрупали, вместо да намерим начин да бъдем полезни и да надграждаме заради хората около себе си; от една страна – защото така изграждаме и средата в която ние сме потопени, а от друга – защото добавяме стойност към живота на останалите. А това ни прави индивиди с достойно съществуване.