Липсват ли ви славните времена на Норвежкия блек метъл от 90-те? VALDAUDR и техният дебютен албум е като пътуване във времето към тази ера.

Ето и кои са VALDAUDR. През 2000 г. китаристът Død (Blood Red Throne, бивш Satyricon) създава блек метъл проект на име Cobolt 60 заедно с Mr. Hustler (оригинален вокалист в Blood Red Throne). Те издават своя дебют чрез легендарния HeadNotFound Records през 2002 г. и правят едно шоу на живо с участието на Sanrabb от Gehenna зад микрофона.

10 години по-късно Demonhood Productions издават втория им албум през 2012 г. и групата прави три концерта на живо през същата година, преди да реши да спре да прави концерти и да записва албуми. Минават години и поради различни причини г-н Hustler напуска проекта през 2018 г. В този момент Død вече е написал четири песни за нов албум на Cobolt 60 и стигат до съгласие, че е добре да използват този материал под друго име. Така вторият вокалист на Blood Red Throne, а също и лайв басист / вокалист в Cobolt 60, Vald, обединяват сили и се ражда VALDAUDR. Това име е комбинация между Død и Vald, със скандинавска заигравка.

Въпреки че музиката е продължение на Cobolt 60, VALDAUDR е нещо различно, тъй като Vald има напълно различен вокален стил и дори поставя някои чисти вокали тук и там. Все още е олдскул и примитивен блек метъл, но с някои фолк елементи и епични теми. Представете си, че Darkthrone среща ранния Ulver, а той среща Primordial.

В дебютния си албум „Drapsdalen“ Rune Nesse (Taake – лайв) се е заел с барабаните, а също се е погрижил за микса. Когато C-19 приключи, VALDAUDR са готови да внесат тази мрачност на сцената!

Официален стрийм на песента „Liket Skulle Vaert Brent“ можете да чуете по-долу.

„Drapsdalen“ ще излезе чрез Soulseller Records на 26 февруари 2021, обложка и траклист:

1. Liket Skulle Vaert Brent
2. Trass og Vrede
3. Evig Langt Inn I Tiden
4. Den Evige Ild
5. Du Vantro Og Vrange Slekt
6. Drapsdalen
7. Kom, Bestig Vaare Fjell

LINE-UP

Vald – вокали и текстове
Død – китара и бас
Rune Nesse – барабани

Официални ресурси:

https://www.facebook.com/valdaudr
http://www.soulsellerrecords.com
https://www.facebook.com/SOULSELLERRECORDS