„Ако сте пропуснали Удсток 1969 защото, например, не сте били родени тогава, то трябва да знаете, че Арнаутсток няма да има нищо общо и само откраднахме името, за да звучи по-яко!
Това е пилотно издание на фестивала, но нашата тайна цел е да направим ежегоден музикален фестивал с независими банди, готина музика и много настроение. След време искаме да сме по-известни и по-посещавани от Гластънбъри, Донингтън и Вакен. Или хайде, поне от фестивала в Миндя“
Такова е описанието на това събитие. Но все пак, за да надникнем по-навътре в нещата и да разберем повече за него направихме едно интервю с организатора  – Димитър Стефанов

Защо АРНАУТСТОК? Първосигнално се сетих за вица за северния елен, а после видях, че в страницата на фестивала в Facebook този виц се споменава многократно.

Да, разбира се, има заигравка с Удсток. Дълги години ме знаеха като „Хипито“, а концерта Удсток ми е любим. Не че съм го гледал на живо – то няма и как, де. Затова е тази заигравка с името на фестивала и името на селото. Даже и плаката е с елементи от оригиналния, като вместо гълъбът на мира сме сложили един кон. Той пък идва от една песен от миналата година, пак свързана със селото. Фестивалът го направихме еднодневен с идеята за в бъдеше, ако продължим, да може да прерасне в двудневен или максимум тридневен. Локацията,, село Арнаутито, не е известна с почти нищо. Сестра ми и родителите ми си купиха къщи там преди време и затова лятото децата ми изкарват доста време там. И от там идеята да развием малко повече селото.

Наричате го пилотно издание, но доколкото разбрах не за първи път се събирате на подобно мероприятие. Това ми прозвучава малко като „трилогията от четири книги в пет части“ за Пътеводителят на Дъглас Адамс.

Аз ще направя друга асоциация с Дъглас Адамс. Миналата година всъщност си празнувах там рождения ден. И го направих уж само за приятели, но сестра ми беше поканила 30-40 човека и се оказа че познавам около 1/3 от хората. И имаше огньове, китари, палатки…И тогава си казах, те хората идват и така, защо не го направим малко по-организирано, фестивално. Така че от рожден ден това се превърна в публично събитие. А тази година имам кръгла годишнина – правя 42! Та затова реших да има и музикален фестивал и това ще му е първо издание.

Освен музикални изяви, ще има ли някакви други развлечения за посетителите?

Не е сигурно. Имахме някакви идеи, но покрай пандемичната обстановка, чак наскоро стана ясно че ще има фестивал, нищо че го организирам от края на миналата година. Имаше идея за панорамни полети с балон. Аз имах идея за демонстрации по спортно ориентиране. Но все пак преди самото начало на концерта спортен клуб „Ушу Стара Загора“ ще проведе демонстрационна тренировка.

Така стигаме и до групите, които ще участват.

Започваме с Whalehead. Те се събраха буквално преди месец. Предимно ученици от езиковата гимназия в Стара Загора. Има и шуробаджанащина – барабанистът ми е кръщелник. Свири много добре и е участвал в някакви проекти, но сега се събраха в тази група специално за фестивала. Ще ударят няколко песни.

Следващата група е Required, нашата група. Аз свиря на бас. Миналата година с двама колеги, братът на единия колега и жена ми сформирахме така наречената фирмено-семейна група. От няколко месеца имаме репетиционна и се опитваме да правим наши идея. Ще изсвирим две наши песни и сме подготвили няколко кавъра. И понеже никой не ни кани на фестивали, трябваше да с направим ние.

Следват ZhilMore Sextet. Те са много приятни, свирят някаква смесица – имат пънк-рок елементи, но си имат и гайдар – Светльо Жилев, който е много добър музикант. Той има издадени няколко самостоятелни албума. След това са се събрали с Моро Моравски и правят ZhilMore само двамата, а понеже са една китара, два вокала и три гайди и от там идва Sextet. След това към тях се присъединяват и басист и барабанист. Свирят вече доста години, имат издаден един албум, сега готвят втори. Арнаутсток е част от пролетното турне на групата.

Последната група е Cool Den. Те са млада група, но според мен, вече доста нашумяха. Изкараха два албума, втори наскоро. Едната от причините да поканя тях е, че доста им се кефя. Много енергия имат на сцената, гледал съм ги два пъти на живо. А другата причина е, че децата ми са им големи фенове, но понеже на концерти свирят късно вечер, не могат да ги изгледат докрай, издържат най-много 2-3 песни. Имам и други познати с малки деца, които им се кефят. И затова ги поканих, като концерта ще приключи по-рано, именно за да могат и децата да се нарадват на една любима група на живо.

Редно е да споменем и спонсорите.

Почнах да организирам фестивала, като исках някакви групи да свирят на площада в селото. Но все пак исках да е както трябва и затова тръгнах да търся и спонсори. За да може да се получи добре – да има хубаво озвучаване, някакъв хонорар за групите. И първо реших да пробвам във фирмата, където работя, като по-нестандартен начин за реклама. Говорих с маркетинг директора и нахвърляхме план. После се чухме с вице-президента на MentorMate, който одобри, но предложи да го направим по-фестивално. Да има нещо за хапване, за пийване, бира… На някои фестивали има и рекламни бусчета. Затова аз проучих и наехме една количка за хот-дог и бири. Също и едно малко фесивално бусче, което ще направи 4 курса в рамките на деня от Стара Загора до Арнаутито и обратно.
Малко повече за MentorMate. Компанията е основа преди 20 години. Има офис във Велико Търново от 10 години. Занимава се с IT – оутсорсинг. Започва като събира екип за да прави мобилни приложения, във времeната, преди да има iPhone. Стартира с няколко човека и офис в София. С годините нараства и вече има офиси и в Пловдив, Русе и Варна.

Другият спонсор е Кемса. Те се занимават с автомивки на самообслужване. Познавам се със собственика от доста години. Той се установява в Стара Загора преди двайсетина години и започва бизнес с химически продукти, но в последствие решава да пробва и с тези автомивки и в момента са лидер на пазара. Човекът ми е казвал, че мечтата му е да покани Джейсън Нюстед да свири на летището в Стара Загора, защото смята, че той е най-подценявания басист на Metallica.

Последни думи към феновете ни, като покана за фестивала.

Ако сте в Стара Загора или района и се чудите какво да правите в прекрасния съботен следобед заповядайте. Започваме в 17-17:30 и ще приключим рано, за да могат и най-малките да се насладят напълно на концерта.

Тогава и ние ви пожелаваме да си сбъднете плановете за по-натам с Rolling Stones и Metallica.

Facebook събитие