VELIAN - For Eternity - Poster 18.01.2020 Web18.01.2020 г., събота

Навън е тъмно и студено или: „Много мрак, много нещо“, както каза малко по-късно вокалът на дарк метъл джентълмените. Атмосферата в бара обаче е подчертано топла и весела. Може да е от виното на входа. Или от вълнението покрай представянето на нов клип на VELIAN. Които, както знаят феновете им, традиционно влагат много и във визуалната страна на музиката.

Точно навреме на сцената се качи фронтменът, за да представи клипа, да благодари на всички замесени в направата му и на всички присъстващи. След встъпителната реч, Иван покани и режисьора на клипа, Никола Копаров, да каже няколко думи. Вече щателно подготвени за предстоящата аудиовизуална магия, имахме възможност да гледаме “For Eternity”. Дори няколко. Два пъти в началото и още веднъж в своеобразния антракт на концерта, за новодошлите. Третата част на “Fairytale of Love and Loss” има какво да предложи и на слуха, и на зрението. Приказка за любовта, самотата и загубата, за вечността и хода на времето, за живота и смъртта. За сивото ежедневие и пъстрите петна в него, за това как спомените променят цветовете. Майсторски сценирана, заснета и изиграна в кратък филм, който си заслужава многократното гледане. Вникването в пластовете, пълното потапяне в мрачната приказка, с всичките й загатнати нюанси, изисква внимателен прочит (или три), но си заслужава напълно. Ако сте фенове на готическите романи, трагизма и романтиката (с леки хорър нотки) в музиката, киното и не само, “For Eternity” може да грабне и задържи интереса ви съвсем спокойно (вижте по-долу). На премиерата си успя да фокусира вниманието и погледите върху екраните в клуба. Малко по-късно чухме песента, изпълнена и на живо. Подобаващо продължение на “Fairytale of Love and Loss”, във всяко отношение. Красива мелодия, поетичен и смислен текст, прекрасно съчетани вокали и инструментал, пропити със символика, меланхолия и трудното за объркване усещане за VELIAN.

Светулките възвестиха началото на втората част от вечерта – специалния концерт. Специален, не само заради представянето на новия клип, а и защото е един вид отгръщане на страницата. VELIAN обявиха, че следващият им концерт ще е на 30 април и ще е представяне на предстоящия албум на групата. С част от него се срещнахме и в уюта на Fans в мразовитата януарска вечер. Бардовете ни преведоха през историята на влюбения вампир, насладихме се на спектакъла на трагедията и се чуха апели за “November Farewell”. Не можеш винаги да получиш това, което искаш, по думите на едни стари музиканти, но показващите вече зародила се любов към новата музика на бандата възгласи определено бяха повод за усмивка. От обратната страна, групата сподели, че това е един от последните пъти, в които свири стария албум (или поне някои от песните в него). Като “Building Cages”, която за мен се е превърнала в маркер за концертите на бандата. Ако видеото на екрана не е синхронизирано с живото изпълнение, всичко друго ще е наред. В този ред на мисли, всичко си беше точно на място. Публиката отново чу “Darkness Within”, “Maiden of Stone”, “Silent Assassin” и другите перли в горящия ореол на “Godless”. Ако това е последното изпълнение на албума, то лебедовата песен беше идеално подбрана. Рамкирането на сета с емблематичната “Fireflies” (заради лека спънка в началото, но всяко зло за добро) осигури прекрасен финал на вечерта. Подет от призива на певеца да затворим очи и да се насладим на момента, защото хубавите моменти са малко. Продължен от поетичната ода за светулките и житейските избори. Приключен от последните акорди и сбогуването с публиката.

VELIAN за пореден път предложиха на феновете си изпълнен с емоции, забавление и хубава музика концерт. Стегнат сет, една-две изненади (които никога не репетират, по техни думи), много енергия, аудио-визуален и изпълнителски професионализъм. А освен приятното усещане от вечерта, успяха да създадат и трепетно очакване за предстоящите страници от историята, която пишат с думи и ноти.