DER HUNDS свирят в подкрепа на борбата с депресията

And one promise you made

One promise that always remains

No matter the price

A promise to survive

 

Chris Cornell, The Promise

Promise to Survive_ logoДепресията и самоубийството са най-горещите и тъжни теми за рок обществото по цял свят за 2017 година. Легендарният рок музикант Chris Cornell (Крис Корнел), вокал на емблематични групи като Soundgarden (Саундгардън) и Audioslave (Аудиослейв) се самоуби след концерт в Детройт на 18 май 2017 г. Няколко месеца след това близкият му приятел и колега Charles Bennington (Честър Бенингтън)- вокал на Linkin Park (Линкин Парк), го последва. Случайно или не, датата на самоубийството на Честър съвпада с рождената дата на Корнел- 20 юли…Няма човек, който да не се запита, как е възможно толкова успели и пълноценни личности, идоли на поколения, сами да посегнат и сложат край на живота си. Можеше ли да бъде предотвратено? Къде сбъркахме, ние като общество, приятелите им като близки хора, семействата им като неизменна част от живата им?

 

    • На всеки 40 секунди някой, някъде по света умира при самоубийство.
    • Но какво се случва с най-обикновените хора – със съседите ни, колегите ни, приятелите? Дали са добре? Говорим ли си, споделяме ли, умеем ли да чуваме проблемите, да изслушваме? Разпознаваме ли и владеем ли собствените си емоции и на близките си?
    • Плашещата световна статистика сочи, че депресията е причина за самоубийството на 128 хиляди души в Европа. От депресивни разстройства страдат 40 милиона души, като честотата се движи от 3,8% до 6,8% от населението в различните европейски страни. У нас този процент е около 6,2%.
    • Тревожното е, че само един от 20 страдащи от депресия получава специализирана психиатрична помощ в България.
    • Специалистите припомнят, че все пак депресията може да бъде предотвратена и лекувана, стига да поговорим за нея с най-близките си и да не се страхуваме да помолим за специализирана помощ. Така сами ще можем да разпознаваме емоциите си, за да ги владеем по-добре. 

                     МИСИЯ:

 PROMISE TO SURVIVE (ОБЕЩАНИЕ ЗА ЖИВОТ) е информационна кампания в подкрепа на хората с депресия, която обвързва музиката на един от най-големите рок музиканти на времето ни с позитивното послание, че животът може да продължи, въпреки тежките моменти, въпреки временните, но понякога фатални състояния, в които може да изпадне всеки един от нас.Мисията на кампанията ни е да информираме и комуникираме тежките теми за депресията и самоубийствата, чрез уникалния трибют на музикантите от Der Hunds (Дер Хундс) на един от най-великите рок идоли, сложил край на живота си тази пролет – Chris Cornell (Крис Корнел)

Експерти от Световната здравна организация (СЗО) и Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) подкрепят кампанията и ще ни помогнат да открием тревожните сигнали в близките ни и да си даваме сметка за собственото си състояние. Ще ни помогнат да прескочим стигмата и табуто на психичната нестабилност и депресията, защото никой, никъде и никога не е застрахован.

 

 

EКШЪН ПЛАН:

 

  • Пресконференция – Старт на информационната кампания PROMISE TO SURVIVE (ОБЕЩАНИЕ ЗА ЖИВОТ) в подкрепа на хората с депресия 05.10.2017 г., 11.00 ч., клуб Перото
  • Терминал 1 – Трибют – 12.11.2017 г.

 

  • Концерти в страната – Пловдив, В.Търново, Варна, Бургас

 

  • 10 ноември – клуб Void, Пловдив
  • 11 ноември – бар без име, Бургас
  • 1 декември – клуб Vintage 33, Варна
  • 2 декември – bar Rocka Rolla, Велико Търново

 

ЗА DER HUNDS И ТРИБЮТА

Der Hunds са рок банда с 14 годишна история. Вдъхновението за събирането на музикантите е първият албум на Audioslave с вокал Chris Cornell , излязъл през 2002-ра година, (след като всички музикални критици смятаха, че гръндж музиката от Сиатъл е загинала). Фронтменът на групата Борислав Мудолов (Боби Косатката). често наричан в музикалните среди „българския Chris Cornell“, поради поразителната прилика в гласовете им.

Der Hunds стават популярни в музикалните ъндърграунд среди след представянето си на превърналото се вече в култово, но тогава все още набиращо сила събитие – Seattle-night, което се провежда  два пъти в годината, (а понякога и по-често) в София и други големи градове и събира феновете на сиатълската музика. Благодарение на изпълненията си на тези вечери, Der Hunds веднага са оприличени като „българскя Soundgarden“, и до ден днешен са свързвани с музиката на групите, в които участваше Chris Cornell.

След вестта за смъртта му решението Der Hunds да направят трибют в негова чест е взето спонтанно и на мига. Това е най-малкото, според музикантите, което могат да направят, за да отдадат последна почит на своя идол. В сет листата на трибюта са включени около 30 композиции от всички периоди и групи на Chris Cornell – Soundgarden, Temple of the dog, Audioslave, както и соловите му албуми и ще надхвърля над два часа жива музика. Освен големите хитове, като Black hole sun, Like a stone, Outshined и др. бандата ще изпълни и много рядко свирени и много лични песни от соловата кариера на музиканта, като Seasons, Can’t change me, Mind riot и разбира се много други.

Въпреки, че години наред са свирили различни парчета на Chris Cornell, Der Hunds споделят, че отново са били вдъхновени и разтърсени от заряда на неговата музика.

За целият екип , който работи по кампанията споменът за миналогодишния първи и последен концерт на Chris Cornell в Пловдив е все още ярък и ние отказваме да повярваме, че нашия любим музикант вече не е сред нас…

Но искаме да погледнем и от слънчевата страна на живота, така както Chris Cornell го правеше с музиката си. Надяваме се Информационната кампания „ОБЕЩАНИЕ ЗА ЖИВОТ – в подкрепа на хората с депресия“ да помогне и да ограничи случването на подобни трагедии.

Забележка: Проектът е напълно свободен от корпоративно финансиране и други интереси. Кампанията е изготвена от идейни и духовни съмишленици. Тепърва се надяваме на подкрепа и развитие на темата, така че повече хора да бъдат информирани, за да могат да помагат на себе си и близките си.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото